De ce se stropesc pomii iarna?
Scopul esential al stropirilor de iarna consta in reducerea populatiilor agentilor patogeni si daunatorilor din livezi, vii si plantatii de arbusti fructiferi. Aceaste tratamente vizeaza in special combaterea daunatorilor care supravietuiesc pe parcursul iernii in stadiul de ou (cum ar fi inelarul, afidele si acarienii) pe ramuri sau in crapaturile scoartei, sau cei care formeaza colonii pe arbori (cum sunt paduchii testosi si paduchii lanosi etc.).
In cazul speciilor de pomi samburosi, cum ar fi piersicul, caisul, prunul si ciresul, aceste tratamente de iarna pot controla eficient boli precum monilioza, ciuruirea sau basicarea frunzelor (Taphrina deformans). De asemenea, in cazul marului si al parului, speciile de Venturia (rapan) ierneaza pe frunzele cazute si pe ramurile afectate.
Cu ce solutii se stropesc pomii iarna?
In primul rand, se aplica un tratament folosind un fungicid pe baza de cupru, urmat de o stropire cu ulei horticol. Mai exact, primul tratament se va efectua cu fungicidul pe baza de cupru, iar dupa un interval de 10-14 zile, se va efectua stropirea cu uleiul horticol.
Fungicide pe baza de cupru recomandate:
De asemenea, daca exista riscul aparitiei fainarii, in special daca aceasta a si fost prezenta in timpul sezonului de crestere (de vegetatie), se recomanda aplicarea unui tratament cu un fungicid pe baza de sulf.
Fungicide pe baza de sulf recomandate:
Ulei horticol recomandat:
Pachete Agrii recomandate:
Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:
Pregatirea inainte de aplicarea tratamentelor
Inainte de a aplica tratamentele, un pas important este reprezentat de efectuarea lucrarilor de igiena culturala. Printre acestea amintim:
- taierea ramurilor afectate;
- inlaturarea scoartei imbatranite;
- inlaturarea muschilor si lichenilor (ce pot adaposti insecte, larve si oua in timpul perioadei de repaus a pomilor);
Cand si cum se aplica tratamentele?
Tratamentele de iarna trebuie realizate in doua perioade distincte: prima in noiembrie-decembrie (atunci cand cel putin 50% din frunze au cazut), iar a doua in lunile februarie-martie, inainte de umflarea mugurilor. Aceste tratamente se efectueaza pe scoarta uscata, fara gheata, zapada sau chiciura, in zile cu temperaturi pozitive, ideal peste 5-6°C.
Solutia trebuie sa fie aplicata sub forma de pulverizare fina si uniforma pe intreaga suprafata a trunchiului si ramurilor (imbaiere), incepand din interiorul coroanei catre exterior si de la partea superioara a coroanei spre baza pomului.
In concluzie:
- Tratamentele trebuie aplicate in doua perioade: prima in noiembrie-decembrie (cand cel putin 50% din frunze au cazut) si a doua in lunile februarie-martie, inainte de umflarea mugurilor.
- La primul tratament se utilizeaza un fungicid pe baza de cupru, urmat la 10-14 zile de o stropire cu ulei horticol.
- Al doilea tratament se va efectua lunile februarie-martie, inainte de umflarea mugurilor, utilizandu-se un fungicid pe baza de cupru si la 10-14 zile uleiul horticol;
- In total, se vor efectua patru tratamente in perioada de repaus vegetativ/iarna, respectiv, doua tratamente in perioada noimebrie – decembrie (fungicid cupric urmat de uleiul horticol) si doua tratamente in februarie martie (fungicid cupric, urmat de uleiul horticol).
Observatii
- Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!
- Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.