Fungicidele pe baza de cupru: ce sunt si de ce sunt importante?
Ce sunt fungicidele pe baza de cupru? 

 

Fungicidele pe baza de cupru reprezinta o categorie variata de produse, ce au in comun prezenta cuprului ca si ingredient activ. Utilizarea fungicidelor pe baza de cupru pentru combaterea bolilor plantelor are o traditie indelungata, incepand din secolul al XIX-lea, cand Alexis Millardet a descoperit accidental eficacitatea sulfatului de cupru neutralizat impotriva manei la vita de vie (Plasmopara viticola). Aceasta descoperire a revolutionat productia agricola, oferind primul instrument eficient pentru controlul diferitelor fitopatogeni. Cu toate ca au fost descoperite in timp multe alte substante fungicide, produsele de protectie a plantelor pe baza de cupru raman larg utilizate in agricultura organica si conventionala, datorita numeroaselor lor avantaje, precum si in unele cazuri, a lipsei de alternative. 

Pentru ce boli se utilizeaza fungicidele pe baza de cupru? 

 

Fungicidele pe baza de cupru sunt folosite pentru prevenirea bolilor de natura bacteriana si fungica. Ionii de cupru pot elimina celulele patogene de pe suprafata plantelor, dar odata ce un agent patogen intra in tesutul plantei gazda, acesta nu mai este sensibil la tratamentele cuprice.  
Fungicidele pe baza de cupru se aplica prin pulverizare foliara, respectandu-se intocmai recomadarile de pe eticheta produsului utilizat, si au o actiune de contact, astfel ca raman depuse pe suprafetele frunzelor. O mica concentratie de ioni de cupru poate fi absorbita de plante ca nutrienti esentiali. 
De asemenea, acestea se utilizeaza si la realizarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ, la pomii si arbustii fructiferi, vita de vie, (in noiembrie-decembrie, dupa ce minim 50% din frunze au cazut si in februarie-martie, inainte de umflarea mugurilor).  

 

Fungicidele pe baza de cupru pot fi eficiente in prevenirea bolilor precum:  


- Patarile provocate de bacteriile din genul Pseudomonas si Xanthomonas;  
- Plasmopara viticola (mana vitei de vie); 
- Stigmina carpophila (Ciuruirea micotica a frunzelor);
- Pseudoperonospora humuli (mana hameiului);
- Venturia inaequalis (rapan);
- Bremia lactucae (mana salatei),  
- Peronospora destructor (mana cepei, mana usturoiului); 
- Taphrina deformans (Basicarea frunzelor);
- Cercospora beticola (cercosporioza sfeclei);
- Phytophthora infestans (mana tomatelor, mana cartofului);  
- Puccinia striiformis (rugina galbena);
- Alternaria solani (alternarioza tomatelor, cartofului);  
- Erwinia amylovora (Focul bacterian al rozaceelor); 

Fungicide pe baza de cupru recomandate: 
Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti folosi si:
Care este modul de actiune? 

Ionii de cupru (Cu2+) patrund in spori, denatureaza proteinele si anumite enzime, stopand dezvoltarea acestora. Avand aceasta actiune antisporulanta, actiunea fungicidelor cuprice este mai eficienta atunci cand sunt utilizate inainte de germinatia sporilor. 

Ce alte beneficii mai are cuprul? 

 

Pe langa efectul impotriva bolilor, cuprul mai prezinta numeroase roluri, precum: 


- Contribuie la imbunatatirea procesului de lignificare a peretelui celular, promovand astfel maturarea lemnului; 
- Faciliteaza procesul de cicatrizare a ranilor, inclusiv a celor cauzate de conditiile climatice nefavorabile (grindina, vant puternic) si altele;  
- Stimuleaza mecanismul de aparare al plantelor;  
- Contribuie la formarea clorofilei;  
- Sustine sinteza vitaminelor B si C in plante;  
- Contribuie la ingrosarea pielitei boabelor de struguri, ceea ce implicit, sporeste rezistenta acestora impotriva bolilor.

 

Concluzie

 

Fungicidele pe baza de cupru au un rol esential in prevenirea bolilor bacteriene si fungice la plante, iar cuprul aduce numeroase alte beneficii, cum ar fi intarirea peretelui celular, promovarea maturarii lemnului, facilitarea cicatrizarii ranilor, sustinerea sintezei vitaminelor B si C, precum si intarirea pielitei boabelor strugurilor, crescand astfel rezistenta acestora la boli. 
Totodata, fungicidele pe baza de cupru trebuie utilizate in cantitati care sa minimizeze acumularea pe termen lung a cuprului in sol. Acumularea de cupru in soluri poate inhiba cresterea radacinilor si afecta negativ microorganismele si ramele. 

 

Observatii:  

 

- Va rugam sa respectati cu strictete dozele de aplicare recomandate, pentru a beneficia la maximum de produse. 
- Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate. 
- Va incurajam sa cititi cu atentie eticheta fiecarui produs inainte de utilizare. 
 
Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta  personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!