Busuioc in ghiveci: seminte, producere rasaduri si ingrijire

Busuiocul, cunoscut stiintific sub denumirea de Ocimum basilicum, este o planta anuala, aromatica, din familia Lamiaceae, originara din regiunile tropicale ale Asiei. Cu frunzele sale verzi si parfumate, busuiocul este apreciat in intreaga lume pentru utilizarea sa in bucatarie, oferind o nota distincta si savoare preparatelor culinare. O caracteristica notabila este capacitatea sa de a creste cu succes in ghivece, facandu-l potrivit pentru cultivarea in spatii limitate sau in locatii unde solul de gradina poate fi problematic.

 

Busuiocul poate fi cultivat in interior in orice perioada a anului, fie prin semanat direct, fie achizitionand o planta deja crescuta in ghiveci din comert.

 

Unul dintre cei mai importanti factori in succesul cultivarii busuiocului in interior este expunerea corespunzatoare la lumina. Similar multor alte plante aromatice, busuiocul prospera intr-un mediu luminos. Plasarea lui langa o fereastra insorita orientata spre sud, unde poate beneficia de sase pana la opt ore de lumina directa in fiecare zi, este un pas esential pentru obtinerea unei cresteri sanatoase.

 

De asemenea, busuiocul se adapteaza bine si sub sursele artificiale de lumina, oferind flexibilitate in conditiile de crestere in interior. Acordand atentie acestui aspect, cultivarea busuiocului devine accesibila si ofera satisfactie in orice spatiu interior.

 

Tipuri de busuioc

 

Exista mai multe cultivaruri si soiuri de busuioc, printre acestea se numara:

 

  • Busuiocul dulce (Ocimum basilicum): Varianta cea mai comuna, cu frunze mari, verzi, cu margini zimtate si o aroma dulce si usor picanta.
  • Busuiocul cu aroma de lamaie (Ocimum × citriodorum): Are un miros intens de lamaie si este adesea utilizat pentru a adauga o nota proaspata si citrica in preparatele culinare.
  • Busuiocul thai (Ocimum basilicum var. thyrsiflora): Cunoscut si sub denumirea de "busuioc sacru" sau "busuioc sfant," are frunze lungi si subtiri, cu o aroma usor dulce si picanta. Este frecvent utilizat in bucataria asiatica, in special in preparatele thailandeze.
  • Busuiocul grecesc (Ocimum basilicum var. minimum): Are frunze mici, verzi si rotunjite, cu o aroma puternica. Este folosit in special in bucataria mediteraneana si in preparatele grecesti.
  • Busuiocul african (Ocimum gratissimum): Are frunze mari si o aroma puternica. Este utilizat in bucataria africana, in special in regiunile de vest si centrala.
  • Busuiocul violet (Ocimum basilicum 'Dark Opal'): Are frunze de culoare violet inchis si o aroma similara cu cea a busuiocului dulce. Este adesea cultivat in scopuri ornamentale sau pentru a adauga o nota decorativa in preparatele culinare.

 
Cresterea busuiocului in ghiveci 

 

Cultivarea busuiocului in ghiveci este o modalitate excelenta de a avea mereu la indemana aceasta planta aromatica. Pentru a creste busuiocul cu succes in ghiveci este important sa se tina cont de cativa pasi, precum:

 

Alegerea ghiveciului. Opteaza pentru un ghiveci cu gauri de drenaj pentru a evita acumularea excesului de apa. Asigura-te ca este suficient de mare pentru a permite dezvoltarea radacinilor. Busuiocul se dezvolta bine in aproape orice tip de ghiveci sau recipient, dar exista doua reguli pentru a avea succes: mentinerea pamantului umed si evitarea semanarii/plantarii busuiocului la distante foarte mici (mult prea des).  

 

Cea mai simpla modalitate de a respecta ambele reguli este sa semeni/plantezi in ghivece mari si adanci, ceea ce inseamna mai mult pamant pentru retentia umiditatii si mai mult spatiu pentru raspandirea mai multor plante, asigurand in acelasi timp o circulatie adecvata a aerului.

 

Pentru un aspect mai compact al ghivecelor se poate semana/planta la distante de doar 15-20 de centimetri, dar este mai indicat la o distanta de 30-45 de centimetri pentru a asigura o buna circulatie a aerului. Plantele mult prea dese sunt vulnerabile la probleme fungice. Se recomanda respectarea instructiunilor de pe plic (adancimea, distanta de semanat etc.)

 

Alegerea pamantului. Este indicata folosirea unui amestec de pamant bine drenat, de preferat un pamant special pentru plantele aromatice.

 

Semanatul sau achizitionarea plantelor. Cresterea busuiocului in ghiveci se poate realiza din seminte sau achizitionand din comert plante de busuioc deja crescute. Daca veti opta pentru cresterea busuiocului din seminte, se vor semana tinand cont de aspectele mentionate mai sus.

 

Producerea rasadurilor de busuioc
 

Producerea rasadurilor de busuioc incepe prin alegerea unor seminte de calitate si pregatirea unui pamant adecvat pentru rasaduri. Semintele se semana la o adancime corespunzatoare in tavite sau ghivece mici, iar recipientele se vor acoperi cu plastic pentru a mentine un mediu umed si calduros. Este esentiala mentinerea pamantului umed, iar semintele vor incepe sa germineze in cateva zile. Dupa ce plantele ating o dimensiune suficienta, pot fi transplantate in ghivece sau in gradina, in functie de preferinte. 

 
Seminte recomandate: 

 

Pamant recomandat:

 


 

Conditii de mediu

 

Lumina. Busuiocul prospera intr-un mediu luminos, preferabil expunere directa la soare sau lumina indirecta intensa, asa ca se recomanda amplasarea ghiveciului intr-un loc in care sa beneficieze de cel putin 6-8 ore de lumina zilnic.

 

Temperatura. Este o planta iubitoare de caldura si are nevoie de temperaturi cuprinse in intervalul 20-25 ℃. Evitati amplasarea plantei in orice loc in care ar putea fi expusa la curentii de aer, cum ar fi in fata unei ferestre deschise in timpul iernii sau in apropierea unui aparat de aer conditionat.

 

Lucrari de ingrjire

 

Busuiocul este o planta usor de intretinut, avand nevoie de putine ingrijiri. Un pamant care asigura un bun drenaj, o buna circulatie a aerului, udarea si lumina adecvata sunt suficiente pentru a avea o planta sanatoasa si viguroasa. Busuiocul raspunde bine si la taieri, insa, de regula, plantele crescute in interior nu ating aceleasi dimensiuni ca cele cultivate in exterior. Ciupirea varfurilor tinere incurajeaza aparitia cresterilor noi. 

 

Udarea. In general, udarea ar trebui facuta atunci cand stratul superior al pamantului devine uscat la atingere, dar fara a permite uscarea completa a acestuia. Este important sa se evite udarea excesiva, care poate afecta negativ busuiocul, iar volumul de apa administrat sa fie ajustat in functie de conditiile de mediu si stadiul de crestere al plantei.

 

Fertilizarea. Se recomanda administrarea unui ingrasamant echilibrat, pentru a stimula cresterea sanatoasa si viguroasa. 

 

Recoltarea. Busuiocul se poate recolta atunci cand planta atinge o inaltime de aproximativ 15-20 de centimetri. Acesta se recolteaza cu ajutorul unei foarfeci ascutite, taiandu-se frunzele de pe varfurile ramurilor, incurajand astfel o crestere mai densa si ramificata. Este important sa nu taiati mai mult de jumatate din lungimea unei ramuri la o singura recoltare, pentru a permite plantei sa ramana sanatoasa si productiva. Recoltati intotdeauna frunzele de sus in jos.

 
Boli si daunatori

 

Busuiocul crescut in ghiveci poate fi susceptibil la atacul daunatorilor si al bolilor. Dintre daunatori, acesta poate fi afectat de afide si acarieni, iar ca si boli este predispus la fainare. Fainarea poate fi prevenita prin asigurarea unei densitati optime intre plante (pentru a imbunatati circulatia aerului) si evitand ca apa sa ajunga si pe planta, in momentul udarii. Astfel, este esentiala monitorizarea regulata a plantelor, pentru a putea actiona prompt in cazul depistarii eventualelor simptome neobisnuite.

 
Concluzie

 

In concluzie, busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta aromatica extrem de versatila, apreciata la nivel global pentru aportul sau distinct in bucatarie. Se evidentiaza capacitatea sa de a prospera si in ghivece, facandu-l potrivit pentru spatiile limitate. Aspecte esentiale pentru cultivarea cu succes a busuiocului in interior includ expunerea la lumina, alegerea adecvata a ghiveciului si a pamantului, precum si distantarea optima intre plante si respectarea cerintelor specifice de ingrijire.

 

Observatii:

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!