Uleiul horticol este un produs utilizat in horticultura pentru combaterea daunatorilor, fiind compus fie din uleiuri minerale rafinate, derivate din petrol, fie din uleiuri vegetale, cum ar fi cel de rapita sau soia.
Uleiurile minerale sunt cele mai frecvent utilizate datorita stabilitatii lor si eficientei ridicate in combaterea daunatorilor, in timp ce variantele vegetale sunt preferate si de catre cei care doresc utilizarea produselor bio (acest aspect poate varia in functie de produsul comercial, iar certificarea bio trebuie mentionata de catre producator, pe eticheta).
Acesta se aplica in perioada de repaus vegetativ (toamna, dupa ce au cazut cel putin 50% din frunze si in februarie-martie, inainte de umflarea mugurilor) si actioneaza prin crearea unei pelicule care sufoca daunatorii.
Utilizarea uleiului horticol
Uleiul horticol vizeaza combaterea daunatorilor care supravietuiesc iarna in stadiul de ou (de exemplu, inelarul, afidele si acarienii) localizati pe ramuri sau in crapaturile scoartei, pomilor, vitei de vie etc. De asemenea, acesta este eficient impotriva daunatorilor care formeaza colonii precum paduchii testosi si paduchii lanosi.
Astfel, uleiul horticol se utilizeaza in cazul pomilor fructiferi, dar si in cazul vitei de vie, precum si al arbustilor fructiferi sau al trandafirilor, in cadrul tratamentelor din perioada de repaus vegetativ ('''stropirile de iarna'').
Tratamentele de iarna trebuie realizate in doua perioade distincte: prima in noiembrie-decembrie, atunci cand cel putin 50% din frunze au cazut, iar a doua in lunile februarie-martie, inainte de umflarea mugurilor. Tratamentele de iarna presupun aplicarea unui fungicid pe baza de cupru, urmat dupa 10-14 zile de aplicarea uleiului horticol.
Aplicarea tratamentelor de iarna (atat fungicidul pe baza de cupru, cat si uleiul horticol) se face pe scoarta uscata, la temperaturi de peste 5-6°C, asigurand o pulverizare uniforma pe trunchi si ramuri.
Ulei horticol recomandat:
De asemenea, pentru efectuarea tratamentelor de iarna, specialistii Agrii au creat si testat un pachet special destinat in acest scop (Agrii Pack Tratament de iarna) care are in componenta un fungicid pe baza de cupru, ulei horticol si insecticidul Mospilan ce se utilizeaza impreuna cu uleiul horticol.
Pachetele sunt destinate pentru dizolvarea in trei volume diferite de apa (10 L, 20 L si 50 L de apa) si se utilizeaza respectand intocmai recomandarile de aplicare mentionate pe acestea.
Produse recomandate:
Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:
Alte informatii necesare
- Uleiul horticol este eficient in combaterea diversilor daunatori, reducand semnificativ formele hibernante ale acarienilor, paduchilor din San-Jose si a afidelor, desi nu garanteaza o protectie totala, ci reduce riscul aparitiei daunatorilor si faciliteaza controlul acestora in numar mai mic prin tratamente ulterioare.
- Amestecarea uleiului horticol cu alte produse trebuie sa respecte indicatiile de pe eticheta fiecarui produs, deoarece, de regula, nu se recomanda combinarea altor substantelor cu uleiul, dar exista exceptii care pot fi specificate de producator.
- Se efectueaza doua tratamente cu ulei horticol: primul se aplica o data in toamna, imediat dupa caderea frunzelor, iar al doilea se poate realiza in februarie - martie inainte de umflarea mugurilor.
- Uleiul horticol se prepara respectand intocmai recomandarile de pe eticheta produsului, pentru a asigura eficienta tratamentului, iar nerespectarea acestor indicatii poate reduce semnificativ obtinerea rezultatelor dorite.
De asemenea, pe parcursul sezonului de vegetatie, in cazul vitei de vie, pomilor si arbustilor fructiferi, pentru protectia impotriva bolilor si a daunatorilor, specialistii Agrii au creat si testat pachete special concepute in acest sens.
Produse recomandate:
Concluzie
In concluzie, uleiul horticol este un produs ce are un rol important in combaterea daunatorilor fiind pe baza de uleiuri minerale sau vegetale. Acesta creeaza o pelicula care asfixiaza daunatorii hibernanti, fiind utilizat in cazul pomilor fructiferi, a vitei de vie si a arbustilor fructiferi in cadrul tratamentelor din perioada de repaus vegetativ (''stropiri de iarna'').
Este esential ca tratamentele sa fie efectuate in perioadele corecte si in conditii favorabile, respectand instructiunile de pe eticheta produselor utilizate pentru a asigura eficienta tratamentului.
Observatii
- Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!
- Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.