Ghid complet pentru plantarea pomilor fructiferi cu succes
In ce perioada se planteaza pomii fructiferi? 

 

Cea mai potrivita perioada pentru plantarea pomilor fructiferi, in general, este perioada de repaus vegetativ,  toamna, in lunile octombrie-noiembrie, dupa caderea masiva a frunzelor si inainte de aparitia primelor geruri sau primavara, in lunile martie – aprilie, dupa zvantarea terenului, inainte de dezmugurire.  
Plantarea in toamna asigura refacerea sistemului radicular (intrucat radacinile cresc intens in perioada octombrie-noiembrie, se realizeaza calusarea ranilor, precum si formarea unor noi radacini) si stimuleaza pomii sa porneasca in vegetatia mai devreme, in primavara urmatoare. Cu toate acestea, pomii se pot planta si primavara, in lunile martie-aprilie

 

Care sunt aspectele de care trebuie sa tinem cont la plantare?  

 

Pentru a planta un pom fructifer corect, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte esentiale: 

 

Alegerea materialului saditor. Pentru plantarea cu succes a pomilor, este esential sa se utilizeze material saditor provenit din pepiniere autorizate sau de la comercianti autorizati. Pomii trebuie sa prezinte un sistem radicular sanatos, tulpina dreapta si sa fie lipsiti de rani, fara urme de daunatori, radacini nedezvoltate sau lipsite de vigoare.  

 

Adancimea de plantare. Pomul trebuie sa fie plantat la aceeasi adancime la care a crescut in pepiniera, astfel incat punctul de altoire sa fie deasupra nivelului solului. Plantarea prea adanca poate intarzia dezvoltarea si poate duce la asfixierea radacinilor, in special in soluri grele.  

Compactarea solului. In timp ce se va adauga pamant peste radacinile pomului, este importanta compactarea solului in jurul pomului pentru a evita golurile de aer. 

 

Fasonarea si mocirlirea. Inainte de plantare, trebuie efectuate doua operatii importante. Fasonarea implica eliminarea radacinilor deteriorate si scurtarea varfurilor prea lungi ale radacinilor. 

 

Mocirlirea presupune introducerea sistemului radicular al pomului intr-un amestec de pamant, balegar proaspat de bovina si apa. Mocirlirea mentine umiditatea la nivelul radacinii si accelereaza vindecarea ranilor, ajutand la o prindere mai buna a pomilor la plantare, prin contactul adecvat al radacinilor cu solul. Pentru a preveni uscarea mocirlei pe radacini, pomii se vor planta imediat dupa mocirlire. 

 

Saparea gropilor. Daca plantarea se va realiza in perioada de toamna, va fi necesara pregatirea gropii de plantare in timpul verii, iar daca plantarea se va efectua in perioada de primavara, groapa trebuie sa fie pregatita toamna sau iarna, cu conditia ca solul sa fie dezghetat. Dimensiunea gropilor variaza in functie de tipul de sol, de la 60 cm latime x 60 cm lungime pana la 120 cm latime x 120 cm lungime, iar adancimea variaza si ea, tot in functie de tipul de sol, de la 60 cm pana la 80 cm.  

Unelte recomandate:
Cum se realizeaza plantarea propriu zisa? 

 

Inainte de a planta pomii, se recomanda pregatirea gropii prin introducerea unui amestec compus din pamant fertil extras din stratul superior al gropii si gunoi de grajd bine descompus. Acest amestec are rolul de a asigura o dezvoltare sanatoasa a radacinilor. Pomul trebuie plasat deasupra acestui strat fertil de la baza gropii, asigurandu-se ca radacinile sunt uniform raspandite si aliniate drept, iar punctul de altoire sa ramana deasupra nivelului solului. 

 

Radacinile trebuie acoperite cu pamantul ramas de la nivelul suprafetei. Pentru a evita formarea golurilor de aer si pentru a asigura un contact strans intre radacini si sol, pamantul trebuie compactat de la margine spre centru. Completarea gropii pana la nivelul solului se face cu pamantul scos din groapa, apoi se compacteaza cu grija. 
Dupa plantare, pomii se uda si, de asemenea, se recomanda si utilizarea unui produs care stimuleaza inradacinarea.  

 

Stimulator de inradacinare recomandat:  
Concluzie

 

Pomii fructiferi se planteaza in principal in perioada de repaus vegetativ, fie in toamna (octombrie-noiembrie), dupa caderea frunzelor si inainte de primele ingheturi, fie in primavara (martie-aprilie), dupa ce terenul s-a dezghetat si inainte de dezmugurire. Plantarea toamna favorizeaza refacerea radacinilor si stimuleaza pomii pentru o vegetatie mai timpurie in primavara urmatoare. Cu toate acestea, plantarea in primavara este, de asemenea, o optiune viabila.