Paduchele negru al ciresului - tratamente si recomandari

Afidele, sau paduchii de plante, sunt insecte mici si moi din familia Aphididae, fiind daunatori semnificativi pentru multe culturi agricole, horticole si plante ornamentale. Datorita capacitatii lor de reproducere rapida si modului de hranire, prin inteparea si suptul sevei din plante, acestea pot provoca deformarea frunzelor, incetinirea cresterii si, in cazuri grave, moartea plantelor.

 

Afidele pot varia in culoare, de la verde, galben, maro pana la negru, si pot fi fie inaripate, fie neinariate, in functie de stadiul de dezvoltare si conditiile de mediu. Acestea secreta un lichid lipicios si dulce, cunoscut sub numele de "roua de miere", care poate atrage alte insecte si favoriza aparitia unei ciuperci denumite fumagina. De asemenea, afidele sunt vectori pentru diverse boli virale ale plantelor.

 

Sub denumirea generica de afide exista numeroase specii de paduchi de plante. In cazul ciresului, cea mai des intalnita specie care il ataca este paduchele negru al ciresului, cunoscut stiintific sub denumirea de Myzus cerasi.

 

Paduchele negru al ciresului - Myzus cerasi 

 

Paduchele negru al ciresului, cunoscut sub denumirea stiintifica de Myzus cerasi este o insecta daunatoare este des intalnita in Romania, mai ales in livezile de cires si visin, precum si in pepiniere. Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi) este extrem de periculos si colonizeaza rapid plantele de cires. 

 

Acesta se distinge prin prezenta atat a exemplarelor fara aripi (aptere), cat si a celor cu aripi (aripate)

 

Exemplarele aptere ale paduchelui negru au dimensiuni intre 2 si 2,5 mm, fiind de o culoare neagra stralucitoare, avand o forma rotunda si ochii negri. 

 

Cele cu aripi au intre 1,7 si 2 mm lungime, prezinta aceeasi forma rotunda si o nuanta brun-negricioasa stralucitoare, iar ochii sunt brunii. Aripile sunt bine dezvoltate.

 

Care este ciclul biologic al paduchelui negru al ciresului?

 

Paduchele negru al ciresului este o specie migratoare, cu plante gazda primare precum ciresul si visinul, iar plantele gazda secundare include Galium spp., Asperula spp., Lepidium spp., Veronica spp., etc. Pe cires si visin, paduchele are intre 3 si 5 generatii de fundatrigene. In primavara, intre lunile martie si aprilie, exemplarele fondatoare (fundatrix) apar din ouale de iarna, hranindu-se si devenind adulte. Acestea se eproduce partenogenetic si vivipar, generand eprod aptere (fara aripi) care colonizeaza plantele gazda primare.

 

De la a patra generatie in sus (intre lunile iunie si iulie), apar femelele aripate, care migreaza pe plantele gazda secundare si se eproduce tot partenogenetic si vivipar, generand numeroase generatii aptere (fara aripi).

 

Toamna, ultima generatie de afide de pe plantele gazda secundare devine de forma sexuata – aripata (exemplare sexuate cu aripi care se imperecheaza). Aceasta generatie de paduchi migreaza pe plantele gazda primare si depune ouale de iarna pe trunchi, ramuri si muguri.

 

Daunatorul ierneaza sub forma de ou de rezistenta, dupa care ciclul se reia.


 

Care sunt semnele atacului?

 

Atacul incepe in primavara, iar afidele se gasesc pe partea inferioara a frunzelor si pe varfurile lastarilor. Exemplarele de paduche negru se hranesc in principal prin inteparea si suptul sucului celular din organele plantelor, inclusiv frunze si lastari tineri. 

 

Prezenta furnicilor care se hranesc cu excrementele dulci ale afidelor, insa si a buburuzelor, care se hranesc la randul lor cu afidele, indica prezenta acestora pe pom. Frunzele afectate, inclusiv cele din varful lastarilor tineri, se rasucesc de la varf spre petiol.

 

Pomii afectati prezinta cresteri reduse, diferentiere slaba a mugurilor de rod pentru anul urmator, crestere slaba si alte probleme. Paduchele negru al ciresului secreta pe plante substante lipicioase bogate in zaharuri, cunoscute ca „roua de miere”. Aceste excremente atrag furnicile, favorizeaza dezvoltarea ciupercilor precum fumagina si servesc drept sursa de hrana pentru alte insecte. 

 

Afidele, impreuna cu alte insecte care se hranesc prin intepat si supt pot fi vector de transmitere a virusurilor (virozelor) la plante.


 

Ce tratamente se aplica impotriva paduchelui negru al ciresului?

 

Combaterea paduchelui negru al ciresului poate fi efectuata prin tratamente in perioada de repaus vegetativ la pomi, cunoscute sub denumirea de tratamente ("stropiri") de iarna, folosind produse specifice pentru perioada respectiva, cat si prin intermediul tratamentelor din vegetatie.

 

Tratamentele de iarna se aplica in doua perioade distincte: prima in noiembrie-decembrie (atunci cand cel putin 50% din frunze au cazut), iar a doua in lunile februarie-martie, inainte de umflarea mugurilor. Acestea au rolul de a elimina afidele care ierneaza pe pomi. 

 

Pentru efectuarea stropirilor de iarna, se recomanda utilizarea Agrii Pack Tratament de iarna, aplicat conform recomandarilor de pe pachet/eticheta.

 

Produse recomandate pentru stropirile de iarna:

 

In timpul perioadei de vegetatie, combaterea paduchelui negru al ciresului se realizeaza prin aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice. Aceste tratamente sunt aplicate in timpul sezonului de crestere activa a plantelor pentru a controla populatiile de afide care se dezvolta activ pe frunze, ramuri si alte parti ale pomilor. 

 

In ceea ce priveste aplicarea insecticidelor, este important sa se respecte timpul de pauza mentionat pe eticheta.

 

!!! Timpul de pauza reprezinta intervalul de timp care trebuie sa treaca intre ultima aplicare a tratamentului cu  insecticid si momentul recoltarii fructelor.

 

Insecticide recomandate:

 

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

Este important sa se respecte instructiunile specifice ale produselor utilizate si sa se actioneze in conformitate cu practicile de gestionare integrata a daunatorilor, care pot include si alte metode de control, cum ar fi practici culturale, utilizarea plantelor rezistente si promovarea biodiversitatii in gradina sau livada.

 

De asemenea, monitorizarea regulata a plantelor este esentiala pentru a detecta in mod precoce infestarile cu paduchi negri si pentru a interveni prompt, inainte de a produce pagube semnificative.

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a pomilor fructiferi impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate:

 

 

Concluzie

 

In concluzie, afidele, sau paduchii de plante, sunt daunatori majori pentru diverse culturi agricole, inclusiv pentru cires si visin. Paduchele negru al ciresului, Myzus cerasi, este deosebit de periculos datorita capacitatii sale de a coloniza rapid si de a provoca daune semnificative. 

 

Combaterea acestuia necesita tratamente specifice atat in perioada de repaus vegetativ, cat si in timpul cresterii active a pomilor, cu respectarea stricta a timpului de pauza pentru a asigura siguranta consumului fructelor. Monitorizarea constanta si aplicarea integrata a diverselor metode de control sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii pomilor si a productiei.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  •  Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!