Gandacul din Colorado - tratamente si recomandari

Gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) este un daunator major al culturilor de solanacee, in special al cartofilor. Originar din America de Nord, acest insecta s-a raspandit in multe parti ale lumii, inclusiv in Europa. Adultii si larvele sale se hranesc cu frunzele si, uneori, cu tuberculii de cartof, provocand pagube semnificative. 

 

Adultul are un corp oval si convex dorsal, de 10-14 mm lungime, cu elitre galben-pal striate cu 10 dungi longitudinale negre si pronotul brun-roscat-portocaliu, marcat cu pete negre. Antenele sunt filiforme, cu 12 articule. O femela poate depune in grupuri pana la 50 de oua, ajungand la un total de 600-1000 oua in timpul vietii. Adultii traiesc 1-2 ani.

 

Ouale sunt ovoidale, de 1,2-1,5 mm lungime, de culoare galben-portocalie, depuse pe partea inferioara a frunzelor. Ele eclozeaza in 4-10 zile, in functie de temperatura.

 

Larvele, de 1,5-2 mm la eclozare, sunt rosii-portocalii. La maturitate, ating 11-12 mm si prezinta doua linii punctate de culoare neagra pe fiecare segment lateral al abdomenului. Perioada larvara dureaza intre 15 si 30 de zile.

 

Pupele, de 10-12 mm lungime, sunt portocalii-roscate, cu partea posterioara cenusie-inchisa. Impuparea are loc in sol, la o adancime de pana la 20 cm, si dureaza 8-20 zile.


 

Care este biologia si ecologia gandacului din Colorado?

 

Gandacul din Colorado ierneaza ca adult in sol, la adancimi cuprinse intre 10 si 90 cm, in functie de tipul solului. Primavara, dupa 10-12 zile de temperaturi medii zilnice peste 10°C, de obicei incepand din a doua jumatate a lunii martie, adultii incep sa apara, proces care continua pana la sfarsitul lunii mai

 

Ouale sunt depuse in grupuri de 62-95 pe partea inferioara a frunzelor de cartof sau alte solanacee cultivate sau salbatice (tomate, vinete, masalarita, ciumafaie etc.), pe diverse buruieni din culturile de cartof (palamida, loboda etc.) sau chiar pe bulgarii de pamant. Larvele apar dupa 4-16 zile si se hranesc cu frunzele plantelor pe care au eclozat.

 

In tara noastra, gandacul din Colorado are intre 1 si 3 generatii pe an, de obicei 2 generatii anuale.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Gandacul din Colorado este o insecta polifaga care se hraneste cu diverse organe ale plantelor din familia Solanaceae. Provoaca pagube semnificative in special la culturile de cartof si vinete, in special in timpul celei de-a doua generatii.

 

Adultii si larvele ataca frunzele de cartof si vinete, dar si tuberculii de cartof si fructele de vinete, producand daune extinse. In cazul culturilor de cartof, gandacul din Colorado este deosebit de daunator, provocand perforatii in frunze sau le poate roade complet. Aceasta activitate de hranire intensa duce la distrugerea frunzelor, afectand grav sanatatea si productivitatea plantelor.

 

Ce masuri si tratamente se aplica impotriva gandacului din Colorado?

 

Aplicarea masurilor agrotehnice poate reduce semnificativ densitatea populatiilor de gandaci din Colorado. Printre aceste masuri se numara efectuarea araturilor adanci imediat dupa recoltarea cartofilor, pentru a distruge cat mai multi adulti hibernanti, si intretinerea culturilor prin prasile repetate, care ajuta la distrugerea larvelor retrase pentru impupare si a pupelor.

 

Cele mai bune rezultate in combaterea gandacului din Colorado se obtin prin efectuarea tratamentelor chimice, aplicate la momentele optime, la avertizare, atat impotriva adultilor cat si a larvelor. In combaterea chimica a gandacului din Colorado se utilizeaza o gama variata de insecticide.

 

Insecticide recomandate:

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

Concluzie

 

In concluzie, gandacul din Colorado este un daunator major al culturilor de solanacee, in special al cartofilor. Originar din America de Nord, s-a raspandit pe scara larga, inclusiv in Europa. Atat adultii, cat si larvele provoaca daune semnificative prin hranirea cu frunzele si, uneori, cu tuberculii de cartof. Pentru combaterea acestui daunator, sunt necesare masuri agrotehnice si tratamente chimice eficiente.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!