Puricele negru al verzei - tratamente si recomandari

Puricele negru al verzei (Phyllotreta atra) este un daunator comun in diverse regiuni, de la zonele de ses pana la cele montane. Aceasta insecta, care face parte din ordinul Coleoptera si familia Chrysomelidae, afecteaza in mod deosebit culturile de crucifere, inclusiv varza. Adultii puricelui negru se hranesc cu frunzele plantelor, provocand daune semnificative si reducand randamentul culturilor. Din acest motiv, gestionarea si combaterea eficienta a acestui daunator sunt esentiale pentru protejarea productiei.

 

Care este ciclul biologic al puricelui negru al verzei?

 

Puricele negru al verzei are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de adult sub resturile de plante ramase in camp dupa recoltare, in frunzarul padurilor sau chiar in stratul superficial al solului. Adultii ies din iernare devreme, incepand cu sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie, si se gasesc initial pe plante spontane precum mustarul si rapita, de pe care migreaza apoi pe cruciferele cultivate abia rasarite sau plantate, cum ar fi rasadurile de varza sau conopida.

 

Ouale sunt depuse in sol, la o mica adancime, in apropierea plantelor.

 

Care sunt semnele atacului puricelui negru al verzei?

 

Puricele negru al verzei este o insecta oligofaga care afecteaza diferite specii de plante crucifere, fie ele cultivate sau spontane. Aceasta insecta produce pagube mai mari in culturile de varza si conopida. Adultii acestei insecte ataca frunzele, rozand in epiderma superioara si in parenchim mici cavitati, cu dimensiuni de 1,5 – 2 mm. 

 

Pe masura ce limbul foliar creste, orificiile formate in zonele afectate confera frunzelor un aspect ciuruit. Vatamari serioase pot fi observate in special la rasaduri si plantele tinere, mai ales in perioadele de seceta. Puricii adulti prefera partea superioara a frunzei si se hranesc cu tesuturile acesteia, putand ataca si florile, butonii florali, semintele sau silicvele.

 

Cum prevenim si combatem puricele negru al verzei?

 

Impotriva puricelui negru al verzei se recomanda intreprinderea unor masuri precum: colectarea si distrugerea resturilor de plante ramase dupa recoltare, urmata de araturi adanci pentru a reduce rezerva biologica a daunatorului. Este important sa se elimine cruciferele spontane, care servesc drept plante gazda intermediare.

 

De asemenea, plantarea timpurie a rasadurilor de legume crucifere ajuta ca plantele sa fie bine dezvoltate la aparitia adultilor. Aplicarea unei udari imediat dupa plantarea rasadurilor, mai ales pe timp secetos, poate impiedica atacul puricilor. 

 

In ceea ce priveste tratamentele chimice, se recomanda aplicarea insecticidelor specifice in momentul aparitiei primilor purici. Pentru a asigura o aderenta optima a insecticidului pe frunzele cerate de varza este indicata si utilizarea unui adjuvant. 

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    incepand de la 336 Lei

 

Adjuvanti recomandati:
  1. ADJUVANT FORTGREEN MIG
    ADJUVANT FORTGREEN MIG
    incepand de la 3267 Lei
  2. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 431 Lei
  3. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 622 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

Concluzie
 

In concluzie, puricele negru al verzei (Phyllotreta atra) este un daunator comun care afecteaza culturile de crucifere, in special varza, reducand semnificativ randamentul acestora. Adultii se hranesc cu frunzele plantelor, provocand daune vizibile sub forma unor cavitati mici care fac frunzele sa arate ciuruite. Ciclul sau biologic presupune o singura generatie pe an, iernand in stadiul de adult sub resturile de plante sau in sol, iar adultii ies din iernare la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie.

 

Pentru a preveni si combate eficient acest daunator, se recomanda colectarea si distrugerea resturilor de plante, araturile adanci pentru a reduce rezerva biologica a daunatorului, eliminarea cruciferelor spontane, plantarea timpurie a rasadurilor si aplicarea unei udari imediate dupa plantare. Tratamentele chimice cu insecticide specifice si utilizarea adjuvantilor asigura o protectie suplimentara impotriva puricelui negru al verzei.

 

Observatii
 
  •  Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  •  Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!