Leandru: ghid esential pentru ingrijire si inmultire de succes

Leandrul (Nerium oleander) este un arbust decorativ peren, ce face parte din familia Apocynaceae, fiind apreciat pentru florile sale spectaculoase, de diferite culori. Nativ din regiunea mediteraneana, acesta prospera in zonele cu climat cald. 

 

In tara noastra, leandrul este crescut ca planta decorativa in ghiveci, iar florile acestuia au o gama variata de culori: roz, rosu, alb si chiar galben. Leandrul infloreste in perioada de primvara, vara, iar florile se pastreaza pe planta o perioada indelungata. 

 

Toate partile plantei (inclusiv seva) sunt toxice pentru animale si oameni.

 

Conditii de mediu 

 

Lumina. Lumina este un factor esential in cresterea si inflorirea leandrului, care prefera locurile insorite. Desi leandrul poate inflori pe tot parcursul anului daca beneficiaza de suficienta lumina, apa si substante nutritive, se recomanda ca planta sa parcurga o perioada de repaus in timpul iernii. 

 

Substrat. Leandrul are nevoie de un substrat care sa asigure un bun drenaj, fiind indicata utilizarea unui substrat din comert, adecvat pentru acesta. 

 

Produse recomandate:

 

Temperatura. Leandrul poate tolera temperaturi ridicate din perioada de vara si prospera in plin soare. Totusi, este indicat ca in perioada de iarna sa fie adapostit in locuri ferite, in care temperatura sa nu scada sub 3 °C. 
 


 

Lucrari de ingrijire 
 

Udare. In timpul verii, leandrul necesita un substrat cu umiditate ridicata, de aceea, udarea trebuie sa fie generoasa. Desi tolereaza bine umiditatea atmosferica scazuta, este recomandat ca planta sa fie pulverizata daca se afla in plin soare. Pe perioada iernii, udarea se reduce, folosindu-se apa la temperatura camerei.

 

Fertilizare. Se aplica ingrasaminte special formulate pentru plantele ornamentale cu flori, conform recomandarilor de pe eticheta produsului utilizat.

 

Produse recomandate:

 

Schimbarea substratului si a pamantului (Transplantarea). Transplantarea leandrului se efectueaza doar atunci cand radacinile au ocupat intregul ghiveci. Totusi, in fiecare an, in luna aprilie, se poate inlocui stratul superior de substrat din ghiveci cu unul proaspat, fiind recomandat ca acesta sa fie fertil si sa aiba o capacitate buna de drenare.

 

Taierile. Taierile de corectare se efectueaza toamna sau primavara, insa doar atunci cand este necesar. Dupa inflorire, lastarii care au produs flori trebuie taiati pentru a permite altora sa se dezvolte si sa infloreasca. Este recomandat sa se ciupeasca plantele tinere pentru a incuraja o ramificare mai buna.

 

Deoarece seva acestuia este toxica, se recomanda utilizarea manusilor adecvate in momentul efectuarii taierilor. 

 

Produse recomandate:

 

Inmultire. Inmultirea leandrului se realizeaza in principal prin butasi, vara, in luna august, folosind varfurile lastarilor semilignificati. Acesti butasi sunt pusi la inradacinat in vase cu apa. O alta metoda de inmultire este prin butasi realizati din fragmente de lastari cu doua noduri, care sunt pusi la inradacinat in substraturi solide precum nisip, turba, perlit sau un amestec al acestora.

 

Produse recomandate:

 

De asemenea, leandrul poate fi inmultit si prin marcotaj, drajoni sau seminte.
 


 
Leandrul in timpul perioadei de iarna 
 

Leandrul este o planta care necesita o ingrijire atenta pe timpul iernii pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa si o inflorire abundenta in sezonul urmator. In perioada de iarna acesta trece printr-o perioada de repaus vegetativ, in care isi pastreaza frunzele, dar nu mai creste si nu infloreste.

 

Conditii ideale de iernare

 

  • Temperatura. Leandrul se simte cel mai bine in incaperi racoroase, cu temperaturi cuprinse intre 5 si 10º C. Aceste conditii favorizeaza repausul vegetativ, fara a afecta negativ planta.
  • Luminozitate. O luminozitate medie spre mare este esentiala pentru ca leandrul sa isi pastreze frunzele sanatoase. Amplasarea plantei in apropierea unei ferestre sau intr-o incapere bine luminata este ideala.

Locuri potrivite pentru pastrarea leandrului

 

  • Holuri racoroase si luminoase. Acestea ofera conditiile perfecte de temperatura si lumina pentru iernarea leandrului.
  • Pivnite sau subsoluri. Desi aceste locuri pot fi utilizate pentru iernarea leandrului, ele nu ofera conditiile ideale. Lipsa luminii si temperaturile fluctuante pot afecta negativ planta. Daca acestea sunt singurele optiuni, se recomanda monitorizarea atenta a plantelor si asigurarea unei ventilatii adecvate.
Alte lucrari de ingrijire in timpul iernii
 
  • Udarea. In perioada de repaus vegetativ, leandrul necesita mai putina apa. Substratul trebuie mentinut usor umed, dar nu excesiv de ud. Udatul prea frecvent poate duce la putrezirea radacinilor.
  • Fertilizarea. Nu este necesara fertilizarea in timpul iernii, deoarece planta nu se afla in crestere activa. Fertilizarea se reia in primavara, odata cu reluarea ciclului de crestere.

Prin respectarea acestor recomandari, leandrul va trece cu bine peste iarna, pregatindu-se pentru un nou sezon de crestere si inflorire.

 

Boli si daunatori 
 

De regula, leandrul este relativ rezistent la boli si daunatori, dar poate fi susceptibil la anumite boli si la anumiti daunatori care ii pot afecta sanatatea si ii pot deprecia estetica. 

 

In ceea ce priveste bolile, leandrul poate fi afectat de anumite patari, printre care si septorioza frunzelor de leandru (Septoria oleandrina). Aceasta boala se manifesta sub forma unor pete albicioase, circulare, cu diametrul de 1-2 cm, pe care se observa numeroase puncte negre (picnidiile ciupercii). 

 

Combatere. Se recomanda colectarea si distrugerea frunzelor infectate si aplicarea unui fungicide specific. 

 

Produse recomandate:
  1. FUNGICID AMISTAR
    FUNGICID AMISTAR
    incepand de la 1492 Lei
  2. FUNGICID KUPFEROL
    FUNGICID KUPFEROL
    incepand de la 646 Lei

 

Ca si daunatori, leandrul este mai susceptibil la atacul paduchelui testos, paduchelui lanos, al afidelor, iar atacul acestora cauzeaza debilitarea si uscarea plantei. Combaterea lor se face prin tratamente cu insecticide specifice.

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    incepand de la 22370 Lei
  2. INSECTICID CLOSER 120SC
    INSECTICID CLOSER 120SC
    incepand de la 483 Lei
  3. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 325 Lei
  4. INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    incepand de la 45026 Lei
  5. INSECTICID TEPPEKI
    INSECTICID TEPPEKI
    incepand de la 613 Lei
  6. INSECTICID MAVRIK 2 F
    INSECTICID MAVRIK 2 F
    incepand de la 588 Lei

 

In plus, pentru a stimula apararea naturala a plantelor impotriva bolilor si daunatorilor, se recomanda folosirea unor produse specifice, ce intaresc sistemul imunitar al plantelor si le ajuta sa reziste mai bine la atacurile agentilor patogeni si insectelor daunatoare.

 

Produse recomandate:

 

Concluzie
 

Leandrul (Nerium oleander) este un arbust decorativ peren, apreciat in special pentru florile sale variate si spectaculoase. Originar din regiunea mediteraneana, acesta se dezvolta bine in zonele cu climat cald. Este adesea cultivat ca planta decorativa in ghiveci, unde infloreste in diverse culori: roz, rosu, alb si galben. Cu toate acestea, este important sa se tina cont ca toate partile plantei sunt toxice pentru oameni si animale de companie. 

 

Este indicat ca leandrul sa fie plasat intr-un loc insorit si sa beneficieze de un substrat bine drenat, iar in timpul iernii, este ideal sa fie protejat in locuri cu temperaturi moderate, intre 5 si 10ºC, pentru a trece printr-un repaus vegetativ benefic.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!