Patarea unghiulara a castravetilor - tratamente si recomandari

Patarea unghiulara a frunzelor de castraveti, provocata de bacteria Pseudomonas lachrymans, reprezinta o afectiune grava si comuna pentru culturile de castraveti din spatiile protejate, cum ar fi tunelurile joase, serele si solariile, si mai rar in camp deschis. Aceasta boala produce daune semnificative culturilor de castraveti, influentand negativ atat calitatea, cat si cantitatea recoltei.

 

Care sunt simptomele acestei boli?

 

Simptomele bolii sunt vizibile pe toate partile aeriene ale plantei, incluzand cotiledoanele, frunzele, florile si fructele. Atacul asupra plantelor se manifesta diferit in functie de organul afectat.

 

Pe cotiledoane apar pete mici, hidrozate, de culoare bruna. In unele cazuri, tesuturile sunt perforate si distruse, ceea ce poate duce la moartea plantei tinere.

 

Pe frunze se formeaza pete unghiulare de 2-7 mm, hidrozate, de culoare mai inchisa in comparatie cu tesuturile sanatoase. Ulterior, petele devin cenusii-albicioase, fie izolate, fie confluente. In conditii de umiditate, pe suprafata petelor apar picaturi vascoase, reprezentand exsudatul bacterian, care, prin uscare, formeaza o crusta alb-cenusie. Tesuturile afectate necrozeaza, se desprind si cad, lasand frunza perforata si zdrentuita.

 

Pe fructe se observa pete mici de 1-3 mm, adancite in tesuturi, de culoare albicioasa. Din aceste pete se scurg picaturi de seva cu exsudat bacterian, iar fructele tinere se pot deforma.

 

Cum se transmite patarea unghiulara a castravetilor?

 

Agentul patogen este bacteria Pseudomonas syringae pv. Lachrymans, fiind niste bacterii sub forma de bastonas. Aceasta bacterie se transmite initial prin seminte infectate si resturi vegetale contaminate. 

 

In timpul perioadei de vegetatie, raspandirea bacteriilor se realizeaza in principal prin picaturi de apa, care pot fi antrenate de vant, facilitand astfel dispersarea agentului patogen pe distante considerabile. Insectele joaca, de asemenea, un rol important in transmiterea bacteriei, deoarece pot transporta bacteriile de la o planta infectata la alta. 

 

In plus, uneltele de gradinarit, mainile si hainele lucratorilor pot contribui la raspandirea bacteriilor, transferand agentul patogen de pe plantele infectate pe cele sanatoase. 

 

Care sunt factorii de risc pentru instalarea bolii?

 

Umiditatea ridicata (de peste 90%) constituie un factor de risc major pentru dezvoltarea si raspandirea bolii. Prezenta picaturilor de apa pe organele aeriene ale plantei, cum ar fi frunzele, tulpinile si florile, favorizeaza dezvoltarea bacteriei.

 

De asemenea, temperaturile cuprinse intre 18 si 28°C sunt ideale pentru proliferarea agentului patogen, creand un mediu propice pentru infectie si raspandirea acesteia in culturile de castraveti. Acesti factori combinati faciliteaza o infectie rapida si intensa, afectand grav plantele vulnerabile.

 

Cum putem proteja castravetii de patarea unghiulara?

 

Pentru prevenirea, respectiv combaterea acestei boli, se recomanda intreprinderea unor masuri precum:

 

  • Cultivarea de hibrizi rezistenti. Alegerea si cultivarea hibrizilor de castraveti rezistenti la Pseudomonas syringae pv. lachrymans reprezinta o masura eficienta de protectie impotriva bolii.
  • Indepartarea frunzelor si fructelor puternic atacate. Este important sa se elimine prompt frunzele si fructele grav afectate pentru a reduce sursa de infectie si pentru a impiedica raspandirea bolii in cultura.
  • Folosirea de samanta sanatoasa. Utilizarea exclusiva a samantei sanatoase si certificate contribuie la prevenirea introducerii bacteriei in cultura.
  • Eliminarea plantelor cu infectie pe cotiledoane si aplicarea primului tratament dupa rasarire. Indepartarea plantelor infectate din primele stadii si aplicarea tratamentului fitosanitar corect la aparitia bolii sunt foarte importante pentru controlul initial al infectiei.
  • Reducarea udarii prin aspersiune si evitarea trecerii printre plante cand frunzele sunt ude. Limitarea udarii prin aspersiune si evitarea lucrului in cultura cand frunzele sunt umede reduc sansele de propagare a bacteriei.
  • Tratamente chimice in vegetatie cu produse cuprice. Aplicarea de tratamente chimice pe parcursul perioadei de vegetatie cu produse pe baza de cupru poate controla si reduce impactul bolii.
  • Adunarea si eliminarea resturilor infectate; aratura adanca. Colectarea si eliminarea adecvata a resturilor vegetale infectate, urmate de aratura adanca a solului, ajuta la reducerea rezervoarelor de bacterii in sol.
  • In camp, respectarea rotatiei culturilor de 3-4 ani. Aplicarea unei rotatii corecte a culturilor, cu o perioada de pauza de 3-4 ani pentru culturile de castraveti, poate reduce presiunea bolii in sol si in cultura.
Produse recomandate: 

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

Concluzie

 

In concluzie, patarea unghiulara a frunzelor la castraveti, cauzata de bacteria Pseudomonas lachrymans, este o problema serioasa in culturile protejate, avand simptome vizibile pe toate partile aeriene ale plantei. Transmiterea are loc prin seminte infectate, resturi vegetale contaminate si picaturi de apa purtate de vant sau insecte. 

 

Factorii de risc includ umiditatea ridicata si temperaturile optime pentru bacterie. Protectia plantelor presupune utilizarea de hibrizi rezistenti, eliminarea plantelor afectate, folosirea de seminte sanatoase si aplicarea de tratamente fitosanitare corecte.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!