Cum alegem pamantul potrivit pentru rasadurile de legume

Producerea de rasaduri reprezinta procesul de cultivare a plantelor intr-un mediu controlat (rasadnite, solarii, sere incalzite, dar si in spatii mai mici, precum balcoanele sau camerele bine iluminate), inainte de a le transplanta la locul definitiv de cultura (gradina/camp sau spatii protejate). Acest proces implica crearea unor conditii optime (temperatura, lumina, umiditate) pentru germinarea si dezvoltarea initiala a semintelor, asigurandu-le o crestere sanatoasa inainte de plantare. 

 

Astfel, producerea de rasaduri presupune semanarea semintelor in recipientele adecvate (de exemplu, tavi alevolare), iar apoi, repicarea acestora in ghivece individuale, de unde se vor planta la locul definitiv de cultura, la momentul potrivit. Pamantul pentru semanat (cunoscut si sub denumirea de substrat sau turba), iar ulterior cel pentru repicat, reprezinta un element esential pentru producerea rasadurilor, deoarece acesta furnizeaza mediul propice pentru germinarea semintelor, dezvoltarea radacinilor si cresterea initiala a rasadurilor.

 

Un pamant de calitate poate imbunatati germinarea semintelor, promova cresterea uniforma a rasadurilor si reduce riscul de boli sau stresul datorat schimbarilor de mediu. Intrucat fiecare specie de planta are nevoi specifice, alegerea pamantului potrivit este esentiala pentru asigurarea unei cresteri sanatoase si viguroase a rasadurilor, pregatindu-le astfel pentru plantarea ulteriora la locul definitiv de cultura. 

 

Ce caracteristici trebuie sa indeplineasca pamantul (substratul/turba) pentru semanat?
 

pH-ul optim pentru germinarea semintelor. Primul factor esential este nivelul de pH al pamantului. Acesta ar trebui sa se situeze in intervalul optim de 5,5 - 6,5. Este indicat sa verificam intotdeauna eticheta produsului pentru a observa daca se incadreaza in aceste valori. Un pH sub 5 poate fi prea acid pentru plante si poate afecta negativ germinarea semintelor si dezvoltarea ulterioara a rasadurilor.

 

Valorile EC (Conductivitatea electrica). Un alt aspect important este conductivitatea electrica (EC) a pamantului. EC-ul nu ar trebui sa depaseasca 1 dS/m si, ideal, ar trebui sa fie intre 0,6 si 0,8 dS/m. Valorile optime ale conductivitatii electrice asigura ca pamantul nu contine cantitati excesive de saruri care ar putea fi daunatoare plantelor.

 

Adaos de fertilizatori si microelemente. Pamantul pentru rasaduri trebuie sa contina adaosuri de fertilizatori NPK si microelemente. Aceste substante nutritive sunt esentiale pentru hranirea corecta a plantelor in primele doua saptamani de crestere si ajuta la obtinerea rasadurilor sanatoase si viguroase.

 

Granulatia. Granulatia pamantului pentru rasaduri ar trebui sa se incadreze in intervalul 0-10mm, cu preferinta pentru granulatia 0-5mm. Acest lucru ajuta la mentinerea unui pamant fin si adecvat pentru radacinile rasadurilor, asigurand o dezvoltare initiala corespunzatoare.

 

Amestec de turba blonda si neagra. Pentru semanat, se recomanda utilizarea unui amestec de turba blonda si neagra. Aceasta combinatie asigura un echilibru potrivit pentru dezvoltarea optima a rasadurilor.

 

Aditivi de umectare. Pamantul pentru rasaduri ar trebui sa contina aditivi de umectare, care faciliteaza distributia uniforma a apei si mentinerea nivelurilor corespunzatoare de umiditate. Acesti aditivi sunt esentiali pentru asigurarea conditiilor ideale de crestere a rasadurilor.

 
Ce fel de pamant se foloseste pentru semanat? 

 

In trecut, pentru producerea rasadurilor, se utilizau amestecuri variate de pamant pentru a semana seminte, combinand diverse amestecuri pentru a crea un mediu propice pentru germinare. Cu toate acestea, in prezent, tendinta a evoluat catre utilizarea pamantului (substrat/turba) special conceput pentru semanat, disponibil in comert.

 

Aceste amestecuri comerciale sunt create pentru a oferi un mediu optim de germinare, combinand ingrediente precum turba, perlit si vermiculit pentru a asigura o textura aerisita, drenare adecvata si continut echilibrat de substante nutritive. Optand pentru aceste pamanturi pregatite, beneficiem de o solutie mai convenabila si fiabila, oferind un mediu propice pentru germinarea sanatoasa a semintelor si cresterea ulterioara a plantelor.

 

Substrat pentru semanat recomandat:

 

Ce fel de pamant se foloseste la repicare? 

 

Repicarea rasadurilor este procesul de transfer al plantelor tinere din ghivece sau tavi alveolare in alt loc de crestere. Recipientele in care se repica rasadurile trebuie sa fie inchise la culoare, pentru a nu patrunde lumina la nivelul sistemului radicular al plantelor. Momentul optim este atunci cand plantele au format 2 frunze adevarate (se afla in faza de cruciulita, respective 2 frunze adevarate, 2 frunze cotiledonare). 

 

Pentru procesul de repicare, este recomandat sa utilizati un pamant profesional care este garantat sa fie lipsit de boli si daunatori. Acest lucru asigura un mediu propice pentru dezvoltarea sanatoasa a plantelor.

 

De asemenea, in compozitia amestecului de repicare, este indicata adaugarea de perlit horticol. Perlitul este un produs obtinut din roca vulcanica, ce este adesea adaugat in amestecurile de pamant datorita proprietatilor sale de imbunatatire a structurii acestuia. Perlitul contribuie la aerarea pamantului (substratului/turbei) si la imbunatatirea drenajului, prevenind acumularea excesiva de apa si oferind radacinilor plantelor acces mai bun la oxigen.

 

Pentru mai multe informatii despre producerea rasadurilor, va rugam sa consultati si articolul urmator: De la samanta la rasad: producerea rasadurilor de legume.

 
Concluzie

 

In concluzie, un pamant de calitate pentru semanat si apoi pentru repicat, trebuie sa ofere un mediu propice pentru germinarea semintelor, dezvoltarea radacinilor si cresterea initiala a plantelor. Alegerea pamantului potrivit este esentiala pentru a asigura o crestere robusta si sanatoasa a plantelor, pregatindu-le pentru transplantarea ulterioara la locul definitiv de cultura. 

 

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta  personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!