Tripsii plantelor - tratamente si recomandari

Tripsii sunt insecte mici, de dimensiuni intre 1 si 2 mm, apartinand ordinului Thysanoptera. Aceste insecte au corpul alungit si subtire, cu aripi franjurate, care le confera un aspect distinctiv. Tripsii pot fi de diverse culori, inclusiv galben, maro sau negru, si au un aparat bucal specializat pentru intepat si supt.

 

Aceste insecte sunt cunoscute pentru daunele pe care le provoaca plantelor, atat celor de cultura, cat si celor ornamentale. Ele se hranesc cu seva din frunze, flori si fructe, provocand deformari, decolorari si pete argintii pe suprafata plantelor. Atacul intens al tripsilor poate duce la incetinirea cresterii plantelor si la scaderea calitatii si cantitatii recoltelor.

 

Pe langa daunele mecanice, tripsii sunt vectori importanti ai unor virusuri ale plantelor, transmitand aceste afectiuni. Din cauza dimensiunilor mici si a mobilitatii ridicate, tripsii sunt dificil de controlat si necesita masuri integrate de management, inclusiv practici culturale adecvate, utilizarea capcanelor albastre de monitorizare, de insecticide specifice si implementarea de strategii de control biologic.

 

Tripsii ataca atat culturile din spatii protejate (sere si solarii), cat si pe cele din camp si gradini. Acesti daunatori pot fi observati, desi mai dificil cu ochiul liber, in interiorul florilor sau pe partea inferioara a frunzelor. Cele mai frecvente si periculoase specii de trips sunt tripsul californian (Frankliniella occidentalis) si tripsul comun sau al tutunului (Thrips tabaci).


 

Tripsul tutunului (Thrips tabaci)

 

Adultul are o lungime de 0,8-1,0 mm și un corp de culoare galben-brunie. Aripile sunt înguste și franjurate pe margini; cele anterioare au două nervuri longitudinale, iar cele posterioare doar una. Masculul este mai mic și mai deschis la culoare decât femela.
Larva are o lungime de 0,9-1,0 mm și un corp de culoare galben-pal.

 

Care este biologia si ecologia tripsului tutunului?

 

Aceasta specie este polivoltina, avand intre 3 si 6 generatii pe an in camp deschis si pana la 10 generatii in conditii de sera. In camp, ierneaza in toate etapele dezvoltarii, dar cel mai des ca adult, sub resturi vegetale, in frunzis, ierburi si in stratul superior al solului. Femelele depun ouale folosindu-se de ovipozitor, plasandu-le in frunze, aproape de nervuri. Dupa aproximativ 10 zile, larvele eclozeaza si se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Este o specie polifaga care afecteaza numeroase plante cultivate si spontane in camp deschis, rasadnite, sere si solarii. Produce daune semnificative la castraveti, tomate, ardei, vinete, ceapa, cartofi, tutun si unele plante ornamentale precum crizanteme, gerbera, garoafe si cinerarii. 

 

Adultii si larvele colonizeaza frunzele, varfurile vegetative si florile, extragand seva din tesuturi. In urma atacului, apar pete galben-cenusii sau castaniu-inchise, mai ales de-a lungul nervurilor frunzelor, iar tesuturile afectate se necrozeaza. 

 

Atacul este deosebit de periculos la rasaduri, care pot sa se usuce in masa in caz de infestare severa. Plantele mature afectate isi incetinesc cresterea, se ingalbenesc si pot chiar sa se usuce. In camp, atacul este favorizat de conditiile de seceta. Tripsul tutunului este un vector principal pentru transmiterea virusurilor la plante, in special la ardei, tomate si castraveti.

 

Cum prevenim si combatem tripsul tutunului?

 

Dupa detectarea prezentei tripsului (cu ajutorul capcanelor adezive de culoare albastra), este important sa se aplice imediat tratamente chimice specifice. Utilizarea insecticidelor recomandate pentru combaterea acestui daunator poate controla eficient populatiile de trips si poate impiedica extinderea infestarii.

 

Este important ca tratamentele sa fie aplicate conform instructiunilor producatorilor si in conformitate cu practicile de gestionare integrata a daunatorilor pentru a preveni dezvoltarea rezistentei si pentru a proteja mediul inconjurator.

 

Insecticide recomandate:

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Adjuvanti recomandati:

 


 

Tripsul californian - Frankliniella occidentalis

 

Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) are femele cu dimensiuni cuprinse intre 1,2 si 1,9 mm, a caror culoare variaza in functie de sezon, de la galben-deschis vara pana la brun iarna. Masculii, avand doar 0,9 mm, sunt de culoare galben-deschisa. Larvele, la ecloziune, sunt alb-hialine, devenind ulterior galbui.

 

In conditii de sera, tripsul californian se reproduce pe tot parcursul anului, avand intre 12 si 15 generatii. Femelele depun ouale in tesuturile frunzelor, florilor si fructelor. Larvele eclozate se dezvolta hranindu-se cu aceste tesuturi.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Tripsul californian este o specie polifaga afecteaza numeroase plante legumicole si floricole din sere, provocand pagube semnificative culturilor de tomate, castraveti si ardei, precum si crizantemelor, garoafelor, gerberelor, begonilor si altor flori. 

 

Adultii si larvele inteapa si sug seva din frunze, flori si fructe, rezultand pete de decolorare care devin argintii si chiar brune in timp. Bobocii florali afectati nu se mai deschid, iar infestarile severe duc la productii reduse si de calitate inferioara.

 

Tripsul californian este de asemenea un vector activ pentru transmiterea virusului TSWV la tomate. 

 

Cum prevenim si combatem tripsul californian?

 

Se recomanda aceleasi masuri ca si pentru tripsul tutunului. Imediat dupa detectarea prezentei tripsului californian, cu ajutorul capcanelor capcanelor adezive de culoare albastra, este importanta aplicarea prompta a tratamentelor chimice specifice. Folosirea insecticidelor adecvate pentru combaterea acestui daunator poate controla eficient populatiile de trips si preveni raspandirea infestarii.

 

Insecticide recomandate:

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Adjuvanti recomandati:

 

Concluzie

 

In concluzie, tripsii, insecte de mici dimensiuni din ordinul Thysanoptera, sunt daunatori semnificativi atat pentru plantele de cultura, cat si pentru cele ornamentale. Aceste insecte se hranesc cu seva din frunze, flori si fructe, provocand deformari, decolorari si pete argintii care pot duce la reducerea cresterii plantelor si scaderea calitatii recoltelor. 

 

Tripsii sunt, de asemenea, vectori importanti pentru diverse virusuri ale plantelor, ceea ce face controlul lor esential. Gestionarea eficienta implica masuri integrate de control, utilizarea de insecticide specifice si implementarea strategiilor de control biologic, pentru a minimiza impactul lor si a proteja plantele afectate.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!