Puricele melifer al parului - tratamente si recomandari

Puricele melifer al parului (Cacopsylla pyri) este prezent in cea mai mare parte a plantatiilor pomicole din tara noastra. Cunoscut si sub denumirea de Psylla pyri, acesta reprezinta unul dintre cei mai periculosi daunatori pentru culturile de par, deoarece atacurile intense ale acestui purice pot duce la uscarea pomilor sau a intregilor plantatii pomicole (livezi).

 

Adultii puricelui melifer al parului, in formele hibernale, se disting prin corpul lor de culoare cafenie-roscata, cu pete rosii-ruginii pe torace.
Aripile sunt transparente, iar nervurile au o nuanta cafenii.
Ouale, ovale si alungite, dau nastere larvelor cu corp oval, aplatizat dorso-ventral, marginit cu spini si in nuante de galben-brun, cu pete brun-inchis.

 

Care este biologia si ecologia puricelui melifer al parului?

 

Puricele melifer al parului are un ciclu de viata de 4-5 generatii pe an si hiberneaza in forma adulta in crapaturile scoartei sau sub frunzele uscate. Primavara devreme, adultii ies din locurile de hibernare, se imperecheaza si depun ouale pe mugurii partial desfacuti si pe ramurile din apropierea mugurilor. 

 

Ulterior, ouale sunt depuse si pe inflorescente, frunze si lastari. Primele larve apar in a doua sau a treia decada a lunii aprilie, corespunzand fazei de rasfirare a inflorescentelor de par. Aceste larve colonizeaza florile, partea inferioara a frunzelor si lastarii, hranindu-se cu seva tesuturilor.

 

Care sunt semnele atacului? 

 

Puricele melifer al parului este o specie invaziva care afecteaza atat parul cultivat, cat si parul salbatic, si intr-o masura mai redusa, gutuiul. Acesta colonizeaza diverse organe ale plantei, inclusiv mugurii, frunzele, florile, lastarii si fructele mici. Prezenta acestui daunator poate fi recunoscuta prin faptul ca apare ‘’roua de miere’’ pe organele atacate, care ulterior poate fi acoperita de fumagina. Roua de miere reprezinta dejectiile dulci lasate de acesta.  

 

Atacul acestui purice duce la incetinirea cresterii lastarilor si la curbarea lor, iar fructele raman mici. Pomii afectati puternic de acest daunator devin slabiti. Se observa ca puricele melifer al parului prefera plantele cu vigoare redusa, mai ales in livezi superintensive si intensive. Atacul acestui daunator poate duce la necrozarea zonelor afectate, la reducerea dimensiunii fructelor si la scaderea rezistentei pomilor la inghet, afectand astfel durata lor de viata.

 

Ce tratamente se aplica impotriva puricelui melifer al parului?

 

Pentru controlul puricelui melifer al parului se aplica tratamente chimice cu insecticide specifice, respectand strict recomandarile de pe eticheta. Aceste tratamente sunt realizate conform instructiunilor si dozelor indicate, avand ca scop maximizarea eficacitatii si minimizarea riscurilor pentru mediu si sanatatea umana. 

 

Este foarte important sa se respecte cu atentie indicatiile etichetei, inclusiv momentul optim de aplicare, echipamentul de protectie necesar, dozajul corect si alte masuri de siguranta. Prin urmarea acestor recomandari, se asigura un control eficient al daunatorului, contribuind la protejarea sanatatii plantelor si a recoltei.

 

Produse recomandate: 
  1. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 329 Lei
  2. INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    incepand de la 226 Lei
  3. INSECTICID KARATE ZEON
    INSECTICID KARATE ZEON
    incepand de la 361 Lei
 
Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Produse recomandate:
  1. ADJUVANT FORTGREEN MIG
    ADJUVANT FORTGREEN MIG
    incepand de la 3267 Lei
  2. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 468 Lei
  3. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 675 Lei

 

Concluzie
 

In concluzie, puricele melifer al parului reprezinta un daunator periculos pentru culturile de par. Pentru a-l controla, se folosesc tratamente chimice cu insecticide specifice, aplicate conform instructiunilor de pe eticheta pentru a maximiza eficacitatea si a minimiza impactul asupra mediului si sanatatii umane. Prin respectarea stricta a acestor indicatii, se asigura protejarea recoltei si a sanatatii plantelor.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!