Afide (paduchi) la castraveti - tratamente si recomandari

Afidele, cunoscute si sub denumirea de paduchi de plante, sunt insecte mici si moi din familia Aphididae. Acestea sunt considerati daunatori semnificativi pentru numeroase culturi agricole, horticole si plante ornamentale, datorita capacitatii lor de reproducere rapida si modului lor de hranire prin intepare si suptul sevei din plante. Aceasta modalitate de hranire poate provoca diverse simptome, precum deformarea frunzelor, incetinirea cresterii si, in cazuri severe, moartea plantelor.

 

Culoarea afidelor variaza, putand fi verde, galbena, maro sau neagra, si pot fi fie inaripate, fie neinaripate, in functie de stadiul de dezvoltare si conditiile de mediu. Ele secreta un lichid lipicios si dulce, cunoscut sub numele de "roua de miere", care poate atrage alte insecte si favoriza aparitia unei ciuperci numite fumagina. De asemenea, afidele sunt vectori pentru diverse boli virale ale plantelor.

 

Una dintre speciile de afide care afecteaza numeroase plante este paduchele castravetilor (Aphis gossypii), fiind intalnit pretutindeni, de la regiunile de stepa pana la cele montane, atat in camp deschis, cat si in spatiile protejate. Aceasta insecta ataca o gama variata de plante, inclusiv culturile legumicole precum castravetii, pepenii si dovleceii, dar si plantele floricole, cum ar fi begonia si verbena. 

 

Paduchele castravetilor - Aphis gossypii

 

Paduchele castravetilor, Aphis gossypii, prezinta doua forme adulte distincte: forme nearipate si aripate.
Exemplarele femele aptere (fara aripi) au 1-2 mm lungime, cu abdomenul de forme si culori variate, acoperit de un strat fin de pruina inchisa la culoare. Cornicolele sunt negre. In schimb, exemplarele femele adulte, cu aripi, au o lungime cuprinsa intre 1 si 1,8 mm, cu abdomenul de culoare galbena sau negricioasa si toracele si capul negre.

Formele aripate faciliteaza raspandirea afidelor de la o planta la alta si de la o cultura la alta.

 

Nimfele, cu exceptia celor care dau nastere oualor de iarna, se dezvolta direct din femele si au dimensiuni mai mici comparativ cu adultii, fiind de culoare galbena sau verzuie si acoperite de un strat fin de pruina. Perioada de stadiu de nimfa este de aproximativ 7 zile. 

 

Oul, initial de culoare galbena, devine ulterior lucios-negru.


 

Care este ciclul biologic al paduchelui castravetilor?

 

Paduchele castravetilor (Aphis gossypii) este o specie migratoare cu dezvoltare holociclica dioecica, intalnita in Romania atat in camp deschis, cat si in sere. In camp, gazda primara a acestui daunator este crusinul (Rhamnus frangula), iar gazdele secundare includ diverse specii din familiile Malvaceae si Cucurbitaceae. 

 

Primavara, din ouale de iarna apar exemplarele fondatoare (fundatrix), care se hranesc si devin adulti. Fiecare femela fundatrigena, aptera (fara aripi) sau inaripata, poate da nastere la 70-80 nimfe partenogenetic si vivipar. 

 

Femelele aripate faciliteaza raspandirea afidelor de la o planta la alta sau de la o specie la alta, unde continua sa se inmulteasca, generand numeroase generatii de virginogene. 

 

Toamna, ultima generatie de afide este sexupara aripata, depunand ouale de iarna pe plantele gazda primara, asigurand astfel continuarea ciclului in anul urmator. In sere, paduchele castravetilor se inmulteste continuu pe cale partenogenetica vivipara, fiind prezent pe tot parcursul anului.

 

Paduchele castravetilor ierneaza sub forma de ou de rezistenta, reluandu-si ciclul de viata odata cu venirea primaverii.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Paduchele castravetilor (Aphis gossypii) este o specie polifaga ce ataca numeroase plante cultivate si spontane, inclusiv castravetii, pepenii, dovleceii, precum si begonia si verbena. Pe aceste plante, afidele sunt prezente de la rasarire pana la recoltare, fiind deosebit de periculoase in perioadele secetoase.

 

Larvele si adultii colonizeaza partea inferioara a frunzelor si butonii florali, unde formeaza colonii vizibile. Frunzele afectate se rasucesc, ingalbenesc si se usuca, iar butonii florali pot avorta sau se usuca dupa deschidere. In cazuri de infestare severa, plantele stagneaza in crestere, avand productii scazute si de slaba calitate.

 

Acesta secreta pe plante o substanta lipicioasa si bogata in zaharuri, cunoscuta sub numele de "roua de miere", care atrage furnici si favorizeaza dezvoltarea fumaginei. Aceste afide sunt vectori importanti ai unor virusuri, cum ar fi mozaicul castravetilor si mozaicul galben. Pagubele produse de paduchele castravetilor sunt semnificative, conducand la stagnarea cresterii plantelor, ingalbenirea si uscarea frunzelor, avortarea florilor si scaderea calitatii recoltelor.

 

Ce masuri si tratamente se aplica impotriva paduchelui castravetilor?

 

Combaterea paduchelui castravetilor implica adoptarea unor masuri preventive si de control riguroase. In acest sens, se recomanda rotatia culturilor pentru a reduce presiunea daunatorului si pentru a preveni formarea populatiilor mari de exemplare. Este esential sa se evite cultivarea plantelor gazda pentru oul de iarna in apropierea locului in care se cultiva legume, pentru a limita infestarea. La finalul sezonului, este important sa se adune si sa se distruga resturile de cultura infestate, pentru a preveni supravietuirea daunatorilor.

 

In ceea ce priveste combaterea chimica, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice. Aceste insecticide trebuie aplicate conform recomandarilor de pe eticheta, respectand dozele si perioadele de aplicare pentru a minimiza impactul asupra mediului inconjurator si a evita aparitia fenomenului de rezistenta a daunatorilor. Utilizarea corecta a acestor produse poate contribui la reducerea populatiilor de afide si la protejarea culturilor impotriva pierderilor cauzate de acest daunator.

 

De asemenea, la aplicarea insecticidelor este important sa se respecte timpul de pauza mentionat pe eticheta.

 

!!! Timpul de pauza reprezinta intervalul de timp care trebuie sa treaca intre ultima aplicare a tratamentului cu  insecticid si momentul recoltarii partilor ce se consuma.

 

Produse recomandate:

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a legumelor impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda si utilizarea Agrii Pack Legume sau Agrii Pack Bio pe parcursul perioadei de vegetatie, la intervale regulate, conform recomandarilor de pe eticheta. 

 

Produse recomandate:

 

Concluzie

 

In concluzie, paduchele castravetilor (Aphis gossypii) reprezinta o amenintare semnificativa pentru numeroase culturi, avand capacitatea de a cauza pagube serioase datorita modului sau rapid de reproducere si de hranire. Combaterea eficienta a acestui daunator implica adpotarea unor masuri preventive si de control, precum rotatia culturilor si evitarea cultivarii plantelor gazda in apropierea zonelor in care se cultiva legume.

 

Tratamentele chimice, utilizand insecticide specifice aplicate conform recomandarilor de pe eticheta, sunt, de asemenea, esentiale pentru a limita populatiile si pentru a proteja culturile impotriva pierderilor. Utilizarea corecta a acestor produse contribuie la mentinerea unei productii de calitate si la protejarea mediului inconjurator.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!