Sfredelitorul tulpinilor - tratamente si recomandari

Sfredelitorul tulpinilor, cunoscut sub denumirea stiintifica Cossus cossus, este un fluture care face parte din ordinul Lepidoptera, un grup vast care include atat fluturi, cat si molii. Acesta apartine familiei Cossidae, o familie recunoscuta pentru speciile ale caror larve sunt adesea denumite sfredelitori din cauza capacitatii lor de a perfora si distruge tulpinile si trunchiurile plantelor lemnoase. 

 

Denumirea populara, sfredelitorul tulpinilor, reflecta activitatea larvara specifica acestei specii, care se hraneste perforand tulpinile si scoarta, cauzand adesea daune semnificative. De-a lungul ciclului sau de viata, sfredelitorul tulpinilor poate reprezenta un daunator important, afectand diverse specii lemnoase. 

 

Fluturele adult este de dimensiuni mari, avand o anvergura a aripilor cuprinsa intre 65 si 100 mm, cu antene subtiri si relativ scurte. Aripile anterioare prezinta o nuanta brun-cenusie, cu baze si varfuri cenusii-albicioase, traversate de benzi subtiri, ondulate, de culoare brun-negricioasa. Aripile posterioare sunt mai mici si de o culoare mai deschisa. Corpul fluturelui este robust, acoperit de peri densi care au aceeasi culoare ca si toracele. Picioarele sunt de culoare deschisa si acoperite cu peri numerosi.

 

Larva, odata ajunsa la maturitate, poate atinge o lungime de 10 cm, avand o culoare galben-rosiatica deschisa pe lateral si abdomen, iar pe partea dorsala o nuanta de brun inchis. Capul este negru, dotat cu mandibule puternice. Larvele secreta substante care faciliteaza roaderea materialului lemnos, emanand un miros specific de otet sau de piele tabacita.

 

Pupa prezinta o culoare brun-rosiatica.

 

Ouale sunt eliptice, de culoare brun-rosie si eclozeaza in aproximativ doua saptamani de la depunere.

 

Care este biologia si ecologia sfredelitorului tulpinilor?

 

Acest daunator, cunoscut pentru ciclul sau de viata complex, are o generatie ce se desfasoara pe parcursul a doi ani. Fluturii adulti apar in lunile de vara, in general spre sfarsitul lunii iunie, si sunt activi pe timpul noptii. Dupa imperechere, femelele depun ouale in crapaturile scoartei, preferand adesea baza tulpinilor pomilor si arborilor batrani. Odata eclozate, larvele tinere se aduna in grupuri si incep sa roada galerii superficiale sub scoarta, unde isi petrec prima iarna.

 

In primavara urmatoare, larvele isi parasesc galeriile comune si se imprastie, sapand galerii individuale care se adancesc in lemn, frecvent orientate ascendent. Aceste galerii pot penetra pana in inima lemnului, oferindu-le larvelor protectie pentru a doua iarna. In primavara celui de-al treilea an, larvele isi pregatesc iesirea, rozand un orificiu in scoarta si construindu-si un cocon din rumegus in apropierea acestui orificiu. In cocon, larva se transforma in pupa, din care adultul va iesi dupa aproximativ o luna.

 

In cazul in care hrana devine insuficienta, larvele pot abandona specia atacata in cautarea unui alt loc mai propice pentru a-si incheia dezvoltarea. Aceasta adaptabilitate le permite sa supravietuiasca in diverse conditii, facandu-le un daunator persistent si dificil de controlat. Procesul de iernare in stadii succesive si transformarile continue intre galerii comune si individuale reflecta o strategie de supravietuire bine adaptata la mediul in care traiesc.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Sfredelitorul tulpinilor este polifag, afecteaza o gama variata de specii de arbori forestieri si pomi fructiferi, atacand in special trunchiul si ramurile mai groase.

 

Atacul acestui daunator este indicat prin prezenta unui rumegus brun-rosiatic la baza plantelor lemnoase afectate, care emana un miros distinct de otet. Un alt semn al prezentei larvelor este aparitia unor deschizaturi circulare la baza trunchiului, prin care poate curge un lichid rosiatic. In cautarea unui mediu mai prielnic, larva poate parasi pomul atacat daca hrana devine insuficienta, mutandu-se catre un alt pom sau arbore din apropiere.

 

Acest daunator provoaca daune severe in special in livezile neprotejate prin tratamente cu insecticide, dar si in cele tinere, recent infiintate. 

 

Larvele rod galerii initial sub scoarta, apoi adanc in lemn, sapand tuneluri longitudinale si ascendente. In urma activitatii larvelor si a microorganismelor asociate, lemnul incepe sa putrezeasca. Atacurile severe duc la ingalbenirea frunzelor si, in final, la uscarea completa a pomilor afectati. 

 

Cum putem proteja pomii de atacul sfredelitorului tulpinilor?

 

Pentru a preveni si combate atacul acestui daunator care afecteaza trunchiurile si ramurile, este important sa se adopte atat masuri preventive, cat si curative. Aceste masuri vizeaza nu doar protejarea plantelor de daune imediate, dar si reducerea riscurilor de infestare in viitor. 

 

Masuri preventive

 

Metode mecanice

 

  • Indepartarea ramurilor atacate. Atunci cand se efectueaza taierea pomilor este important sa se indeparteze si sa se arda ramurile infestate. Acest lucru ajuta la prevenirea raspandirii larvelor.
  • Controlul puietilor. Inainte de plantare, se recomanda un control riguros al puietilor pentru a elimina cei care sunt deja infestati. Aceasta previne introducerea daunatorilor in noua livada.
  • Distrugerea larvelor izolate. In cazuri de atacuri izolate, cand galeriile sunt superficiale, larvele pot fi distruse prin strivire cu sarme flexible si scoase in exterior. Utilizand o sarma flexibila de otel cu o bucla la varf, larvele pot fi extrase din galeriile care pot atinge pana la 0,5 metri lungime. Dupa extragerea larvei, locul trebuie dezinfectat cu o solutie pe baza de cupru si galeria trebuie sigilata cu ceara sau mastic. Este important sa se sigileze complet orificiul de intrare pentru a preveni utilizarea acestuia de catre alti daunatori in perioada de iarna, care care ar putea fi protejati de frig si de tratamentele aplicate in perioada de repaus.
Produse recomandate:

 

Mastic recomandat:
  1. FUNGICID ARBOKOL CUPRU
    FUNGICID ARBOKOL CUPRU
    incepand de la 2254 Lei

 
Masuri curative

 

  • Detectarea adultilor. Folosirea capcanelor cu feromoni este o metoda buna pentru a monitoriza si detecta zborul adultilor (fluturilor). Aceste capcane atrag si prind adultii, permitand astfel aplicarea unor tratamente adecvate in momentul cel mai potrivit.
  • Combatere chimica. In perioada de vegetatie, este recomandata aplicarea de insecticide specifice pentru lepidoptere, in special in timpul zborului adultilor. Aceste tratamente sunt esentiale pentru a controla populatiile de daunatori inainte ca acestia sa depuna oua si sa provoace daune suplimentare.
Produse recomandate:
  1. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 325 Lei
  2. INSECTICID CORAGEN
    INSECTICID CORAGEN
    incepand de la 556 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 
 
Alte informatii necesare

 

  • Numarul larvelor. Intr-un singur trunchi, numarul larvelor poate varia intre 10 si 12.
  • Livezile neintretinute. Livezile care nu sunt intretinute corespunzator reprezinta o sursa semnificativa de reinfestare.
  • Preferinte pentru habitat. Larvele prefera arborii slabiti si cu lemnul moale.
Concluzie

 

In concluzie, sfredelitorul tulpinilor, cunoscut sub denumirea stiintifica Cossus cossus, este un daunator semnificativ care afecteaza numeroase plante lemnoase, provocand daune considerabile prin perforarea tulpinilor si ramurilor. Ciclul sau de viata complex, desfasurat pe parcursul a doi ani, si comportamentul sau polifag fac din aceasta specie un daunator dificil de controlat.

 

Pentru a preveni si combate efectele acestui daunator, este important sa se intreprinda masuri preventive precum indepartarea ramurilor infestate, controlul riguros al puietilor si distrugerea larvelor izolate. In plus, masurile curative includ detectarea adultilor prin capcane cu feromoni si aplicarea tratamentelor chimice specifice in perioada de vegetatie. Prin combinarea acestor strategii, este posibil sa se protejeze plantele si sa se reduca impactul negativ al sfredelitorului tulpinilor.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!