Filoxera vitei de vie - tratamente si recomandari

Filoxera vitei de vie, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Phylloxera vastatrix (sinonim Viteus vitifoliae), face parte din ordinul Hemiptera (hemiptere), subordonul Homoptera si familia Phylloxeridae. Acest daunator are un impact considerabil asupra vitei de vie, provocand daune semnificative prin atacurile sale asupra radacinilor si frunzelor. Prin urmare, gestionarea eficienta a filoxerei este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii si productivitatii vitei de vie.

 

Care este biologia si ecologia filoxerei?

 

Specia este polivoltina si, in functie de tipul de vita de vie pe care se dezvolta, filoxera are doua cicluri biologice: unul complet cu toate cele patru forme pe vita americana si unul incomplet, limitat doar la forma radicicola, pe vita europeana.

 

Pe vita americana (Vitis riparia, Vitis rupestris) si pe hibrizi, ciclul complet al filoxerei include atat forme galicole, care afecteaza frunzele, cat si forme radicicole, care ataca radacinile. In primavara, din ouale de iarna apar larvele care migreaza pe frunze, unde provoaca formarea de gale – excrescente galben-verzui care devin ruginii in timp. 

 

In timpul sezonului de vegetatie, apar 4-5 generatii de forme galicole. Spre sfarsitul verii, unele larve se transforma in forme radicicole, care migreaza spre radacini si continua sa se hraneasca cu sucul celular, provocand deformari si slabirea plantei. Pe parcursul toamnei, apar si forme aripate, care depun oua pe frunze, din care se dezvolta formele sexuate. Oul de iarna ramane pe vita pana in primavara, iar unele forme radicicole raman active pe radacini chiar si in timpul iernii.

 

Pe vita europeana (Vitis vinifera), filoxera urmeaza un ciclu biologic incomplet, limitandu-se doar la formele radicicole. Acestea se dezvolta exclusiv pe partile subterane ale plantei, unde se reproduc partenogenetic, atacand radacinile si provocand daune semnificative care pot duce la uscarea vitei de vie in timp.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Filoxera este specifica genului Vitis, dezvoltandu-se pe diverse specii salbatice si cultivate, precum Vitis riparia, V. rotundifolia, V. californica si V. candicans. Semnele atacului variaza in functie de specia si soiul de vita de vie infestat. In cazul formelor galicole (pe frunze), impactul este relativ scazut, frunzele ramanand capabile sa continue fotosinteza, insa formele radicicole (pe radacini) pot cauza daune semnificative. 

 

Radacinile afectate de filoxera prezinta deformari caracteristice, cunoscute sub denumirile de "nodozitati" si "tuberozitati", care pot compromite grav sanatatea plantei.


 

Cum putem proteja vita de vie de filoxera?

 

Pentru a prevni atacul filoxerei, se recomanda intreprinderea unor masuri precum: 

 

  • Altoirea vitei nobile pe portaltoi de vita de vie americana (Vitis berlandierii, Vitis riparia, Vitis rupestris) rezistenta la atacul filoxerei radicicole. In primii ani, se efectueaza lucrari de copcit pentru a preveni formarea radacinilor din altoi, vulnerabile la filoxera.
  • Cultivarea soiurilor rezistente, precum Moldova, si a hibrizilor direct producatori (HPD), care ofera rezistenta la filoxera, boli si daunatori, desi cu unele dezavantaje. Legea limiteaza cultivarea HPD la 1.000 mp.
  • Cultura pe soluri nisipoase, unde filoxera radicicola nu poate supravietui din cauza lipsei de crapaturi prin care sa circule.
  • Combaterea filoxerei aeriene  se realizeaza prin aplicarea de insecticide specifice combaterii afidelor la vita de vie inainte ca „gala” de pe frunze sa se inchida complet.
Produse recomandate:
  1. INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    incepand de la 22370 Lei
  2. INSECTICID DELMUR
    INSECTICID DELMUR
    incepand de la 8247 Lei
  3. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 325 Lei
  4. INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    incepand de la 336 Lei
  5. INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    incepand de la 210 Lei
  6. INSECTICID KARATE ZEON
    INSECTICID KARATE ZEON
    incepand de la 336 Lei
  7. INSECTICID KAISO SORBIE 5 EG
    INSECTICID KAISO SORBIE 5 EG
    incepand de la 16738 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

Concluzie
 

In concluzie, filoxera vitei de vie reprezinta un daunator major, care afecteaza atat frunzele, cat si radacinile plantelor de vita de vie, in special pe vita europeana. Gestionarea eficienta a acestei insecte, prin metode precum altoirea pe portaltoi rezistenti, utilizarea hibrizilor si tratamentele cu insecticide, inainte de inchiderea galelor este esentiala pentru a proteja vita de vie si pentru a asigura productivitatea acesteia pe termen lung.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!