Putregaiul brun: monilioza fructelor (Monilinia fructigena) – tratamente si recomandari

Monilioza, cunoscuta si sub denumirea de putregaiul brun, este cauzata de ciuperca Monilinia fructigena si afecteaza atat livezile, cat si fructele depozitate, producand pierderi semnificative de fructe, uneori depasind 75%. 

 

Acest patogen este responsabil pentru putrezirea si mumificarea fructelor, fiind o problema majora pentru cultivatori, deoarece, prezenta acesteia in livezi si depozite poate duce la pierderi economice considerabile, afectand in mod direct atat calitatea cat si cantitatea recoltei.

 

Ciuperca ataca atat speciile pomicole samburoase (cais, prun, cires, visin, piersic), cat si pe cele semintoase (mar, par, gutui). 

 

Care sunt simptomele acestei boli?

 

Atacul poate aparea pe flori, lastari si fructe tinere, care se ofilesc, se brunifica si se usuca, desi acest tip de infectie este rar si nu are o importanta practica imediata. Este insa esential sa fie prevenit, deoarece focarele de atac din primavara, denumite si "monilioza din anul precedent," asigura o sursa de inocul pentru infectiile ulterioare ale fructelor mature. Pe fructele dezvoltate, in functie de conditiile de mediu, monilioza se poate manifesta in patru forme distincte. 

 

Putregaiul brun

 

Se manifesta prin aparitia unei pete brune care afecteaza atat pielita cat si pulpa fructului. La suprafata petei apar cercuri concentrice de pernite alb-cenusii, care devin ulterior galbui (sporodochiile ciupercii). Pata se extinde rapid, iar in 6-10 zile, fructul este complet putrezit si, de cele mai multe ori, cade. Examinand fructul, se poate observa in mijlocul cercurilor de sporodochii o leziune, adesea un orificiu produs de un daunator. Aceasta forma de atac este comuna in livezi pe vreme umeda si calda.

 

Putregaiul negru

 

Fructele putrezesc si capata o pielita de culoare bruna-negricioasa, fara sporodochii la suprafata. Aceasta forma este frecvent intalnita in verile reci si ploioase si la fructele cazute in iarba. In depozite, monilioza se manifesta aproape exclusiv sub forma de putregai fara sporodochii la suprafata fructelor.

 

Mumifierea fructelor

 

Aceasta forma apare in livezi, la fructele care, dupa ce au putrezit partial, sunt expuse la vreme secetoasa si calda. Aceste fructe pierd apa, se zbarcesc, se intaresc si raman agatate in pom pana anul urmator, asigurand sursa pentru infectiile primare.

 

Putregaiul inimii fructului

 

Aceasta forma afecteaza fructele cu canal stilar deschis, manifestandu-se printr-un putregai brun care incepe de la casuta seminala si se extinde treptat spre periferie, coaja fructului fiind ultima afectata. Conidiile patrund prin canalul stilar, antrenate de picaturile de apa. Aceasta forma de atac este insidioasa si nu poate fi detectata la recoltare, ducand la transformarea loturilor de fructe in masa de putregai in timpul depozitarii, mai ales in depozite paletizate unde controlul este dificil.

 

Aceasta cauzeaza pierderi economice semnificative, afectand atat distribuitorii, cat si consumatorii, cand fructele sunt vandute inainte ca putregaiul sa fie vizibil la suprafata.


 

Cum se transmite acest patogen?

 

Agentul patogen Monilinia fructigena (din familia Sclerotiniaceae, ordinul Helotiales, clasa Ascomycetes) produce conidii unicelulare, elipsoidale-trunchiate, care devin galbene la maturitate si sunt aranjate in lanturi ramificate. In fructele mumificate, ciuperca dezvolta un miceliu care, dupa trecerea iernii, germineaza si produce apotecii pedunculate, pe care se formeaza asce cu ascospori. 

 

Transmiterea si raspandirea patogenului se realizeaza prin sclerotii conservati in fructele mumificate si miceliul prezent in ulceratiile de pe ramuri. Conidiile sunt diseminate de vant si ploaie pe tot parcursul anului si pot ramane in contact cu planta pentru mai multe luni inainte de a germina. 

 

Care sunt factorii de risc pentru instalarea bolii?

 

Printre factorii de risc, amintim: 

 

  • Prezenta ranilor pe fructe, care pot aparea din diverse cauze, cum ar fi orificiile produse de viermele merelor (Cydia pomonella), rosaturile provocate de viespi, albine sau furnici, ciupiturile pasarilor sau leziuni mecanice rezultate din grindina, vant, ger tarziu sau ploi puternice, contribuie la infectii.
  • Infectiile sunt favorizate si de prezenta petelor de rapan, care devin puncte de intrare pentru miceliul ciupercii, mai ales la fructele depozitate. De la un fruct infectat, miceliul poate trece direct in fructele adiacente in prezenta unei pelicule de apa. Aceasta tranzitie de la un fruct la altul este frecventa in depozitele de mere, in special daca nu este asigurata o buna ventilatie pentru a preveni formarea condensului pe fructe.
  • Fructele cazute, cele atacate de rapan si cele provenite din terenuri irigate si fertilizate cu azot sunt mai susceptibile la infectii.
  • Plantatiile foarte dense sunt mai susceptibile la atacuri pe flori.
  • Infectiile sunt favorizate de o gama larga de temperaturi, intre 0 si 25°C, optimul fiind in jurul valorii de 15°C.

 

Cum putem proteja pomii fructiferi de monilioza?
 

Ca si masuri de preventie, se recomanda:

 

  • Eliminarea surselor de contaminare. Se recomanda taierea lastarilor afectati si a celor care poarta fructe mumifiate. Fructele cazute trebuie adunate si fie ingropate, fie arse, iar in livezi trebuie efectuate araturi pentru a distruge posibilele surse de infectie.
  • Gestionarea fertilizarii si irigarii. Evitarea administrarii dozelor mari de azot si udarea excesiva, mai ales in a doua jumatate a perioadei de vegetatie, pentru a preveni cresterea susceptibilitatii la infectii.
  • Combaterea daunatorilor. Este esentiala combaterea daunatorilor care pot provoca leziuni pe fructe, deoarece aceste leziuni sunt puncte de intrare pentru agentii patogeni.
  • Prevenirea leziunilor la recoltare. Este important sa se evite leziunile mecanice ale fructelor in timpul recoltarii pentru a preveni infectiile.
  • Sortarea fructelor. Fructele trebuie sortate inainte de a fi introduse in depozit pentru a indeparta exemplarele infectate sau deteriorate.
  • Asigurarea igienei in depozite. Mentinerea unei igiene stricte in depozite, pastrarea unei temperaturi de 1-3°C si a unei umiditati de 75-80% pentru a preveni dezvoltarea infectiilor.
    Verificarea periodica in depozite. Efectuarea unor verificari regulate in depozite si resortarea fructelor, daca este necesar, pentru a identifica si elimina fructele afectate.
  • Protectia chimica. Impotriva acestui patogen este indicata efectuarea atat a tratamentelor din timpul perioadei de vegetatie (sezonul de crestere) cu fungicide specifice, mai ales la intrarea fructelor in parga, cat si a celor din perioada de repaus vegetativ, ''stropiri de iarna'' (cu fungicide pe baza de cupru, urmate de uleiul horticol), deoarece, patogenul se poate transmite de la un an la altul si prin intermediul miceliului prezent in ulceratiile de pe ramuri. 

Produse recomandate:
  1. FUNGICID SCALA
    FUNGICID SCALA
    incepand de la 1081 Lei
  2. FUNGICID CHORUS 50 WG
    FUNGICID CHORUS 50 WG
    incepand de la 496 Lei
  3. FUNGICID SWITCH 62.5 WG
    FUNGICID SWITCH 62.5 WG
    incepand de la 2057 Lei
  4. FUNGICID MERPAN 80 WDG
    FUNGICID MERPAN 80 WDG
    incepand de la 2391 Lei

 

Aceste fungicide trebuie aplicate conform recomandarilor de pe eticheta, respectand dozele si perioadele de aplicare pentru a minimiza impactul asupra mediului inconjurator si a evita aparitia fenomenului de rezistenta a patogenului la substanta activa din componenta lor. 

 

De asemenea, la aplicarea fungicidelor este important sa se respecte timpul de pauza mentionat pe eticheta.

 

!!! Timpul de pauza reprezinta intervalul de timp care trebuie sa treaca intre ultima aplicare a tratamentului cu  fungicid si momentul recoltarii fructelor.

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a pomilor fructiferi impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate:

 

De asemenea, pentru efectuarea stropirilor de iarna, se recomanda utilizarea produsului Agrii Pack Tratament de iarna, aplicat conform indicatiilor de pe pachet/eticheta.

 

Produse recomandate: 
 
Concluzie

 

In concluzie, putregaiul brun (monilioza), cauzat de ciuperca Monilinia fructigena, afecteaza grav livezile si fructele depozitate, provocand pierderi de peste 75%. Boala ataca speciile pomicole samburoase si semintoase, fiind o problema majora pentru cultivatori. Monilioza se manifesta in diverse forme si poate cauza pierderi economice semnificative, de aceea este indicat sa se intreprinda masurile specifice, pentru a proteja pomii fructiferi de aceasta amenintare. 

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!