Mana salatei - tratamente si recomandari

Mana salatei (Bremia lactucae) este o boala care provoaca daune considerabile culturilor de salata (Lactuca sativa), atat in camp deschis, cat si in spatii protejate precum sere, solarii si rasadnite

 

Mana salatei reprezinta una dintre cele mai raspandite si severe boli care afecteaza salata, avand un impact negativ semnificativ asupra cresterii si dezvoltarii plantei, precum si asupra calitatii acesteia la recoltare. Frunzele afectate de boala trebuie eliminate in timpul recoltarii pentru a preveni raspandirea ulterioara a infectiei si pentru a asigura o calitate cat mai buna a produsului final.

 

Care sunt simptomele acestei boli?

 

Pe partea superioara a frunzelor de salata, incepand de la cele inferioare (bazale), pot fi observate pete unghiulare care initial au o nuanta verde-deschis, dar care ulterior se transforma in galben. Pe partea inferioara a frunzelor, in dreptul acestor pete, apar zone pufoase de culoare alba, reprezentand conidioforii si conidiile ciupercii. Pe masura ce boala avanseaza, zonele afectate devin brune si se necrozeaza.

 

Frunzele bazale care intra in contact cu solul se inmoaie si putrezesc, adesea fiind infectate secundar de putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea). Ciuperca poate infecta plantele de salata inca din stadiul de cotiledon, putand compromite complet rasadul. Boala se raspandeste usor in cultura, mai ales daca rasadurile bolnave sunt introduse in teren. 

 

Cum se transmite mana salatei?

 

Agentul patogen responsabil pentru mana salatei este Bremia lactucae (familia Peronosporaceae, ordinul Peronosporales). Aceasta ciuperca prezinta miceliul endoparazitar intercelular si conidiofori hialini, cu ramificatii dicotomic ramificate la partea superioara, avand ramuri lungi si flexuoase. Extremitatile ramificatiilor sunt dilatate si largite, purtand 4-5 sterigme pe care se dezvolta conidii (sporangii), sferice sau ovoidale, cu dimensiuni de 16-27 x 13-21 μm. 

 

In timpul vegetatiei plantelor, boala se raspandeste prin conidii, care sunt transportate de vant si ploaie. Aceste conidii germineaza si formeaza filamente de infectie ce patrund in planta prin stomate. In perioada de iarna, transmiterea ciupercii se realizeaza prin intermediul oosporilor, care raman in sol si pot infecta plantele la inceputul sezonului urmator.

 

Care sunt factorii de risc pentru instalarea bolii?

 

Bremia lactucae este un agent patogen care se dezvolta in conditii optime de temperatura si umiditate. In mod specific, aceasta ciuperca prospera atunci cand temperatura este mentinuta intre 15 si 17°C si exista un nivel ridicat de umiditate. In aceste conditii favorabile, sporii ajunsi pe frunze incep sa formeze filamente de germinatie in termen de 3-8 ore, cu conditia ca temperatura sa fie de peste 12°C.

 

Sporii se deplaseaza in apa acumulata pe suprafata frunzelor si pot provoca infectii atunci cand sunt in contact cu umiditatea. Dupa ce sporii infecteaza planta, se formeaza o noua generatie de spori in decurs de 6-8 zile, continuand astfel ciclul de infectie. Formarea acestor spori este inhibata de temperaturi ce depasesc 20°C si in conditii de uscaciune.

 

Cum putem proteja salata de aceasta boala?

 

Pentru a preveni si controla mana salatei, se recomanda implementarea unor masuri preventive sau dupa caz curative. 

 

In primul rand, este important sa se cultive soiuri si hibrizi de salata care prezinta o toleranta crescuta la mana salatei. Acest lucru poate reduce semnificativ impactul bolii asupra culturilor. De asemenea, rotatia culturilor la intervale de 2-3 ani ajuta la prevenirea acumularii patogenilor in sol si la reducerea riscului de infectie.

 

Indepartarea si distrugerea resturilor vegetale infectate este vitala pentru prevenirea raspandirii bolii. Acest lucru include si eliminarea buruienilor care, uneori, pot servi drept plante gazda pentru patogenul care cauzeaza mana salatei.

 

Sistemele de irigare prin picurare sunt preferabile, deoarece acestea minimizeaza umiditatea de pe suprafata frunzelor, conditie favorabila pentru dezvoltarea bolii. In plus, asigurarea unei bune aerisiri in sere si solarii contribuie la reducerea umiditatii, ceea ce ajuta la limitarea proliferarii ciupercii.

 

Este important sa se elimine frunzele bazale afectate de mana salatei, deoarece acestea sunt adesea in contact cu solul si reprezinta un teren propice pentru dezvoltarea infectiei. Transplantarea doar a rasadurilor sanatoase contribuie la prevenirea introducerii bolii in cultura.

 

In timpul perioadei de vegetatie, aplicarea de tratamente cu fungicide specifice este recomandata inca din faza de rasad, pentru a preveni dezvoltarea si raspandirea bolii. Utilizarea regulata a fungicidelor, atat pentru preventie cat si pentru tratamente curative, este esentiala pentru mentinerea sanatatii culturilor.

 

Produse recomandate:

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

Concluzie

 

In concluzie, mana salatei, provocata de Bremia lactucae, este o boala severa care afecteaza salata (Lactuca sativa), atat in camp deschis, cat si in sere si solarii. Aceasta cauzeaza daune semnificative cresterii plantei si calitatii produsului final, iar frunzele afectate trebuie eliminate pentru a preveni raspandirea bolii.

 

Simptomele includ pete galbene si brune pe partea superioara a frunzelor, cu zone pufoase albe pe partea inferioara. Frunzele bazale pot putrezi si pot fi infectate secundar. Ciuperca se raspandeste prin conidii transportate de vant si ploaie, formand noi spori in 6-8 zile, in conditii de umiditate ridicata si temperaturi intre 15 si 17°C. 
 

 

Pentru control, se recomanda utilizarea soiurilor si hibrizilor rezistenti, rotatia culturilor, indepartarea resturilor infectate, eliminarea buruienilor, irigarea prin picurare si asigurarea unei bune aerisiri. Tratamentele cu fungicide sunt esentiale pentru prevenirea si controlul bolii.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.                  

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!