Paduchele verde al marului - tratamente si recomandari

Afidele (sau paduchii de plante) sunt insecte mici si moi din familia Aphididae. Acestea sunt considerate daunatori importanti pentru multe culturi agricole, horticole si plante ornamentale datorita capacitatii lor de reproducere rapida si modului lor de hranire, care presupune intepatul si sugerea sevei din plante. Modalitatea lor de hranire poate provoca diverse simptome, precum deformarea frunzelor, incetinirea cresterii si, in cazuri grave, moartea plantelor.

 

Culoarea afidelor variaza, putand fi verzi, galbene, maro sau negre, si pot fi fie inaripate, fie neinaripate, in functie de stadiul de dezvoltare si conditiile de mediu. Ele secreta un lichid lipicios si dulce, cunoscut sub numele de "roua de miere", care poate atrage alte insecte si favoriza aparitia unei ciuperci numite fumagina. De asemenea, afidele sunt vectori pentru diverse boli virale (viroze) ale plantelor.

 

Sub denumirea generica de afide se incadreaza numeroase specii de paduchi de plante. In cazul marului, specia cea mai comuna care il afecteaza este paduchele verde al marului, cunoscut stiintific ca Aphis pomi.

 

Paduchele verde al marului – Aphis pomi 

 

Paduchele verde al marului (Aphis pomi) este o specie care nu migreaza si are un ciclu de dezvoltare complex, numit holociclic monoecic, ceea ce inseamna ca se inmulteste pe tot parcursul anului, doar pe plante lemnoase. Femela depune ouale, numite ponte, de obicei la baza mugurilor sau pe ramurile subtiri ale pomilor de mar, dar si pe alte plante lemnoase, cum ar fi parul.

 

Exista doua tipuri de exemplare ale paduchelui verde al marului: cele fara aripi, numite aptere, si cele cu aripi

 

Exemplarele fara aripi ale paduchelui verde au o lungime de aproximativ 1.5-2 mm si sunt de obicei de culoare verde-galbena sau verde.

 

Exemplarele cu aripi ale paduchelui verde au o lungime mai mare, de aproximativ 2-2.5 mm, si se disting prin capul lor negru si abdomenul verde.

 

Aceasta diversitate in structura lor permite paduchelui verde al marului sa se adapteze si sa colonizeze eficient diferite parti ale pomilor si altor plante gazda.

 

Care sunt simptomele atacului?
 

Aceasta specie ataca in primul rand marul si mai rar parul si paducelul. In urma atacului, frunzele se rasucesc. Lastarii atacati au varfurile rasucite, iar fructele devin pipernicite si nu mai formeaza muguri de rod pentru anul viitor. Pagubele cele mai mari se produc in pepiniere, unde din cauza atacului acestui paduche este ingreunata cresterea puietilor, producandu-se deformarea si uscarea lastarilor. Atacul paduchelui verde este favorizat de lipsa precipitatiilor si temperaturile ridicate (mai, iunie, iulie).

 

Atacul incepe primavara, la dezmugurit, si continua pe frunze (pe spatele frunzelor, unde isi instaleaza colonii), pe lastarii tineri si cruzi (lastarii in crestere). Exemplarele de paduche verde inteapa si sug sucul celular din organele crude ale plantei, inclusiv urechiusele iesite din mugurele abia desfacut, frunzele, lastarii tineri etc. Ele sunt usor vizibile pe spatele frunzelor, pe mugurii abia crapati si pe ramurile tinere.

 

Prezenta furnicilor care se hranesc cu excrementele dulci (‘’roua de miere’’) lasate de acestia este un indiciu ca paduchele verde este prezent pe pom. Frunzele atacate, inclusiv cele din zona de varf a lastarilor tinere, se rasucesc – de la varf spre petiol.


 

Ce tratamente se aplica impotriva paduchelui verde al marului?

 

Combaterea paduchelui verde al marului poate fi efectuata prin tratamente in perioada de repaus vegetativ la pomi, cunoscute sub denumirea de tratamente (''stropiri'') de iarna, folosind produse specifice  pentru perioada respectiva. Aceste tratamente sunt aplicate in mod obisnuit in timpul iernii, atunci cand pomii sunt in repaus si afidele se afla in stadiile lor de hibernare pe pomi. 

 

Pentru efectuarea stropirilor de iarna, se recomanda utilizarea Agrii Pack Tratament de iarna, aplicat conform recomandarilor de pe pachet/eticheta. 

 

Produse recomandate pentru stopirile de iarna:

 

In timpul perioadei de vegetatie, combaterea paduchelui verde al marului se realizeaza prin aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice. Aceste tratamente sunt aplicate in timpul sezonului de crestere activa a plantelor pentru a controla populatiile de afide care se dezvolta activ pe frunze, ramuri si alte parti ale pomilor.

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID DELMUR
    INSECTICID DELMUR
    incepand de la 8247 Lei
  2. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 325 Lei
  3. INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    incepand de la 45026 Lei
  4. INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    incepand de la 336 Lei
  5. INSECTICID TEPPEKI
    INSECTICID TEPPEKI
    incepand de la 613 Lei
  6. INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    incepand de la 210 Lei
  7. INSECTICID MAVRIK 2 F
    INSECTICID MAVRIK 2 F
    incepand de la 588 Lei
  8. INSECTICID KARATE ZEON
    INSECTICID KARATE ZEON
    incepand de la 336 Lei
  9. INSECTICID KAISO SORBIE 5 EG
    INSECTICID KAISO SORBIE 5 EG
    incepand de la 16738 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

Este important sa se respecte instructiunile specifice ale produselor utilizate si sa se actioneze in conformitate cu practicile de gestionare integrata a daunatorilor, care pot include si alte metode de control, cum ar fi practici culturale, utilizarea plantelor rezistente si promovarea biodiversitatii in gradina sau livada. 

 

De asemenea, monitorizarea regulata a plantelor este esentiala pentru a detecta in mod precoce infestarile cu paduchi verzi si pentru a interveni prompt, inainte de a produce pagube semnificative.

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a pomilor fructiferi impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta. 

 

Produse recomandate:

 

Concluzie 
 

In concluzie, afidele, cunoscute si ca paduchi de plante, sunt daunatori majori pentru culturi agricole, horticole si plante ornamentale, provocand deformarea frunzelor si incetinirea cresterii. Paduchele verde al marului (Aphis pomi) este o specie nemigratoare care se inmulteste pe tot parcursul anului pe plante lemnoase.

 

Combaterea acestuia se face prin intermediul tratamentelor de iarna in perioada de repaus vegetativ si prin insecticide specifice aplicate in timpul sezonului de crestere. Monitorizarea regulata a plantelor este esentiala pentru a detecta si controla infestarile in timp util.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!