Patarea neagra a trandafirului - tratamente si recomandari

Patarea neagra a frunzelor de trandafir, cauzata de agentul patogen Diplocarpon rosae este o afectiune ce produce pete negre pe frunze. Aceasta este o boala frecventa si daunatoare, care afecteaza sanatatea si aspectul plantelor de trandafir. Daca nu este gestionata corespunzator, patarea neagra poate provoca pierderi semnificative.

 

Care sunt simptomele acestei boli?

 

Pe frunzele de trandafir atacate apar pete circulare de 3-10 mm in diametru, avand o culoare negricioasa-violacee. Aceste pete sunt vizibile mai ales pe fata superioara a limbului foliar si nu au un contur precis, dezvoltandu-se radiar in jurul punctului de infectie.

 

Pe suprafata petelor foliare, se pot observa mici proeminente negricioase – acervuli subcuticulari – care sunt formate din miceliul si sporulatia ciupercii.

 

Ca urmare a atacului, frunzele bolnave cad prematur, iar plantele afectate formeaza mai putine flori, ceea ce duce la o scadere semnificativa a esteticii si vitalitatii trandafirilor.


 

Cum se transmite patarea neagra a trandafirului? 

 

Diplocarpon rosae, apartinand familiei Dermateaceae si ordinului Helotiales, este agentul patogen responsabil pentru patarea neagra a frunzelor de trandafir. Miceliul acestei ciuperci este de culoare bruna si formeaza mici strome, unde, subcuticular, se dezvolta sporulatia conidiana (Marssonina rosae) grupata in acervuli.

 

Apoteciile ciupercii se formeaza in frunzele moarte, cazute pe pamant, si ajung la maturitate in primavara urmatoare. Acestea contin asce cu 8 ascospori bicelulari, hialini, de 20-25 x 5-6 µm. Totusi, acest stadiu nu se intalneste frecvent in natura.

 

Patarea neagra a trandafirului este mai intensa in anii ploiosi, afectand in special plantele care nu sunt fertilizate corespunzator. Carenta de potasiu din sol face ca plantele sa fie mai sensibile la aceasta boala. Diferitele soiuri de trandafir prezinta grade variate de rezistenta la atacul acestei ciupercii.

 

Patarea neagra a trandafirului se transmite de la un an la altul prin conidiile de pe frunzele infectate, ascosporii care rezista peste iarna in apotecii si prin miceliul de rezistenta din leziunile de pe lastarii infectati.


 

Cum putem proteja trandafirii de patarea neagra?

 

Prevenirea si combaterea patarii neagre a trandafirului se realizeaza printr-o serie de masuri specifice. 

 

Masurile preventive sunt esentiale pentru a minimiza riscul de infectie, iar printre acestea amintim si cultivarea de soiuri rezistente, deoarece, alegerea soiurilor de trandafir care sunt mai rezistente la patarea neagra poate reduce semnificativ impactul bolii.

 

Masuri de combatere

 

Combaterea patarii negre implica diverse practici pentru a controla si reduce raspandirea bolii, precum: 

 

  • Taierea si distrugerea lastarilor si frunzelor afectate. Este esential sa se taie si sa se distruga partile afectate ale plantei pentru a preveni raspandirea infectiei.
  • Adunarea si distrugerea frunzelor atacate. La sfarsitul perioadei de vegetatie, adunarea si distrugerea frunzelor infectate ajuta la eliminarea sursei de inocul.
  • Adunarea resturilor de frunze toamna. Frunzele infectate trebuie adunate si fie ingropate adanc, fie arse, pentru a elimina sursa de infectie.
  • Dezinfectarea instrumentelor de taiere. Instrumentele folosite pentru taierea plantelor bolnave trebuie dezinfectate pentru a preveni raspandirea bolii de la o planta la alta.
  • Combaterea chimica. Utilizarea de fungicide adecvate poate controla raspandirea bolii si proteja plantele sanatoase.
Produse recomandate:
  1. FUNGICID AMISTAR
    FUNGICID AMISTAR
    incepand de la 1510 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

De asemenea, pentru a stimula cresterea si dezvoltarea sanatoasa a trandafirilor, si implicit rezistenta acestora la boli, se recomanda si aplicarea ingrasamintelor special concepute pentru trandafiri pe parcursul perioadei de vegetatie. 

 

Produse recomandate:
  1. FERTILIZANT FOLIAR CROPMAX
    FERTILIZANT FOLIAR CROPMAX
    incepand de la 852 Lei

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a trandafirilor impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, precum si pentru a spori inflorirea abundenta, se recomanda utilizarea Agrii Pack Flori, pe parcursul perioadei de vegetatie, la intervale regulate, conform recomandarilor de pe eticheta. 

 

Produse recomandate:

 

Concluzie

 

In concluzie, patarea neagra a frunzelor de trandafir, cauzata de agentul patogen Diplocarpon rosae, este o boala frecventa si daunatoare, afectand aspectul si sanatatea plantelor. Aceasta se transmite de la un an la altul prin conidiile si ascosporii prezenti pe frunzele infectate, precum si prin miceliul de rezistenta din leziunile de pe lastarii infectati. 

 

Protejarea trandafirilor de aceasta boala necesita aplicarea unor masuri preventive si de combatere adecvate, cum ar fi taierea si distrugerea frunzelor afectate, adunarea si distrugerea resturilor de frunze infectate, dezinfectarea instrumentelor de taiere si utilizarea fungicidelor potrivite. Cultivarea soiurilor rezistente si aplicarea ingrasamintelor adecvate pot contribui, de asemenea, la protejarea plantelor si la stimularea cresterii sanatoase.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!