Paduchele lanos al marului - tratamente si recomandari

Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum) este o insecta dificil de combatut, dar prin aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice, acest daunator periculos poate fi tinut sub control. Originar din America de Nord, paduchele lanos a fost introdus accidental in Europa la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind observat pentru prima data in Elvetia in 1870. In Romania, se intalneste in special la mar, ocazional pe gutui si foarte rar pe par, dar este prezent si pe plantele ornamentale.

 

Paduchele lanos isi are originea in America de Nord, unde planta gazda primara este ulmul american, iar planta gazda secundara este marul. Pe continentul european, paduchele lanos ataca cu preponderenta cateva specii de pomi: marul, gutuiul si parul.
Femela aptera (fara aripi) are corpul oval, bombat, de culoare bruna-inchis, acoperit cu o secretie ceroasa alba si filamentoasa.
Femela aripata are corpul oval-alungit, de culoare bruna-inchis, acoperit cu filamente ceroase. Larvele se deosebesc de adulti prin dimensiunea lor mai mica.

 

Care este biologia si ecologia paduchelui lanos?

 

In tara noastra, paduchele lanos are un ciclu incomplet, dezvoltandu-se doar forma asexuata, prin inmultire partenogenetica vivipara, adica femelele se inmultesc singure. Aceasta specie are 8 -12 generatii pe an si ierneaza in stadiul larvar, fie pe radacini, fie pe partile aeriene ale plantei (pe ramuri, sub scoarta, in crapaturi). Larvele si adultii devin activi spre sfarsitul lunii martie si pot produce mai mult de 100 de larve tinere fiecare.

 

Raspandirea paduchelui lanos de la o planta la alta se face cu usurinta cu ajutorul vantului. Larvele si adultii inteapa organele plantelor atacate si sug sucul celular cu care se hranesc, ceea ce poate duce la slabirea si deteriorarea plantelor. Combaterea acestui daunator dificil se realizeaza prin aplicarea de tratamente cu insecticide specifice.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum) este un daunator foarte periculos, in special in regiunile cu climat umed. Prefera marul si, in cazuri foarte rare, ataca parul sau gutuiul.

 

Formeaza colonii masive pe tulpini, ramuri, lastari si radacini, uneori chiar pe pedunculul fructelor si radacinile din apropierea coletului, unde se hraneste intepand si sugand sucul celular.

 

Atacurile paduchelui lanos provoaca hipertrofia tesuturilor, rezultand in umflaturi care se transforma treptat in tumori sau nodozitati cu aspect canceros. Atacurile severe pot cauza crapaturi care devin susceptibile la infectii cu ciuperci patogene, iar in cazul atacurilor repetate, pomii se pot usca treptat.
Colonizarea plantei de catre paduchele lanos este semnalata de prezenta secretiilor ceroase, sub forma unui puf filamentos alb-lanos.

 

Prin strivirea paduchelui lanos se elibereaza un lichid rosu asemanator sangelui, de unde si denumirea populara „paduche de sange”.


 

Ce tratamente se aplica impotriva paduchelui lanos?

 

Combaterea paduchelui lanos al marului poate fi realizata prin tratamente in perioada de repaus vegetativ la pomi, cunoscute sub denumirea de tratamente ("stropiri") de iarna, folosind produse specifice pentru aceasta perioada. Aceste tratamente sunt aplicate in mod obisnuit in timpul iernii, atunci cand pomii sunt in repaus si paduchele lanos se afla in hibernare pe pomi.

 

Pentru efectuarea stropirilor de iarna, se recomanda utilizarea produsului Agrii Pack Tratament de iarna, aplicat conform indicatiilor de pe pachet/eticheta.

 

Produse recomandate pentru stropirile de iarna: 

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

In timpul perioadei de vegetatie, combaterea paduchelui lanos al marului se realizeaza prin aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice. Aceste tratamente sunt aplicate in timpul sezonului de crestere activa a plantelor pentru a controla paduchele lanos care se dezvolta activ pe frunze, ramuri si alte parti ale pomilor.

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    INSECTICID MOSPILAN 20 SG
    incepand de la 226 Lei
  2. INSECTICID MAVRIK 2 F
    INSECTICID MAVRIK 2 F
    incepand de la 631 Lei

De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Produse recomandate:
  1. ADJUVANT FORTGREEN MIG
    ADJUVANT FORTGREEN MIG
    incepand de la 3267 Lei
  2. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 468 Lei
  3. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 675 Lei

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a pomilor fructiferi impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate:

 

Este important sa se respecte instructiunile specifice ale produselor utilizate si sa se actioneze in conformitate cu practicile de gestionare integrata a daunatorilor, care pot include si alte metode de control, cum ar fi practici culturale, utilizarea plantelor rezistente si promovarea biodiversitatii in gradina sau livada.

 

De asemenea, monitorizarea regulata a pomilor fructiferi este esentiala pentru a detecta precoce infestarile cu paduchi lanosi si pentru a interveni prompt, inainte de a produce pagube semnificative.

 

Concluzie 
 

In concluzie, paduchele lanos este un daunator dificil de controlat, originar din America de Nord si prezent in special la mar in Romania. Combaterea eficienta se realizeaza prin tratamente cu insecticide in perioada de repaus vegetativ si in timpul sezonului de crestere activa. Este foarte important sa se respecte instructiunile produselor folosite si sa se adopte practici integrate de gestionare a daunatorilor, inclusiv monitorizarea regulata pentru detectarea precoce a infestarilor si prevenirea daunelor semnificative.


Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!