Mana cartofului - tratamente si recomandari

Genul Phytophthora cuprinde specii care cauzeaza boli cu mare importanta economica, cum ar fi mana tomatelor si mana cartofului, produse de ciuperca Phytophthora infestans.

 

Mana cartofului (Phytophthora infestans) este una dintre cele mai grave boli ale acestei culturi. In ultimii 15 ani, boala a devenit tot mai agresiva, afectand aproape toate organele plantei: frunza, tulpina, inflorescenta si tuberculul.

 

Care sunt simptomele acestei boli?

 

Mana cartofului debuteaza pe frunze, dar afecteaza toate partile verzi ale plantei.

 

Primele simptome se observa pe frunze in lunile mai-iunie, de obicei inainte de inflorirea culturilor, unde, apar pete galbui mici, cu contur difuz, care se maresc treptat, devin brune si apoi brun-negricioase, fiind inconjurate de o dunga galbena cu margini neregulate. Pe partea inferioara a frunzei, la periferia petelor, se observa un puf fin albicios, format din sporangioforii si sporangii ciupercii.

 

In conditii de umiditate ridicata, petele se extind si pot ocupa intreaga suprafata a foliolelor, care se brunifica, se usuca si se innegresc. In conditii de vreme calda, puful albicios este foarte putin distinct sau absent, iar petele stagneaza in crestere.

 

Pe tulpini, petiolurile frunzelor si pedunculi, apar pete alungite, brun-negricioase, de dimensiuni variabile. Daca petele inconjoara tulpina complet, aceasta se usuca in intregime de la nivelul petei pana la varf, impreuna cu toate frunzele.

 

Pe tuberculi atacul este initial dificil de detectat, fiind vizibil doar prin sectionare. Acesta se manifesta printr-un inel brun ce progreseaza dinspre margine spre centru sub forma unor raze de culoare bruna sau negru-murdar. Mai tarziu, atacul devine vizibil si la exterior prin pete brune adancite in pulpa tuberculului.


 

Cum se transmite mana cartofului?

 

Transmiterea manei cartofului la culturile urmatoare se realizeaza prin tuberculi infectati sau resturi de plante contaminate. Infectia de primavara (mai-iunie) incepe pe frunze si tulpini, apoi ajunge la tuberculi, ciuperca raspandindu-se prin conidii, spalate de ploaie sau transportate de insecte in sol, unde infecteaza tuberculii prin rani, lenticele sau epiderma

 

In timpul recoltarii, tuberculii se pot contamina prin contactul cu vrejii afectati si solul infestat. In depozit, infectia se produce prin contactul dintre tuberculii sanatosi si cei infectati, in special daca prezinta rani.

 

Care sunt factorii de risc pentru instalarea bolii?

 

Mana cartofului este favorizata de mai multi factori de risc, printre care, prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperaturile atmosferice optime joaca un rol important. Infectia prin zoospori este favorizata de temperaturi cuprinse intre 12-13°C, in timp ce infectia prin filamente apare la temperaturi de 22-24°C

 

Alte conditii care favorizeaza aparitia acestei boli includ umiditatea ridicata, ploaia frecventa care spala conidiile si le transporta la nivelul solului, densitatea mare a culturilor care reduce circulatia aerului si plantele stresate din cauza lipsei de nutrienti sau a atacurilor altor boli si daunatori. De asemenea, lipsa rotatiei culturilor si prezenta resturilor vegetale infectate pot creste riscul aparitiei manei cartofului.

 

Cum prevenim si combatem mana cartofului? 

 

Pentru prevenirea si combaterea manei cartofului, se recomanda folosirea de tuberculi sanatosi si certificati la plantare. Adancimea optima de plantare de 10-15 cm ajuta la reducerea riscului de infectie a tuberculilor din sol. In perioadele favorabile atacului, cum sunt cele cu temperaturi intre 12-13°C pentru zoospori si 22-24°C pentru filamente, este indicata evitarea irigarii prin aspersiune pentru a preveni aparitia umiditatii excesive pe frunze, care poate spori raspandirea bolii. 

 

Inainte de depozitare sau plantare, este indicat sa se trieze tuberculii, eliminand pe cei infectati, deteriorati, taiati sau raniti. De asemenea, este recomandata efectuarea tratamentelor preventiv-curatative cu fungicide specifice in timpul perioadei de vegetatie. Alte masuri care se pot intreprinde pentru a preveni instalarea bolii presupun rotatia culturilor, irigarea pe rigole sau prin picurare pentru a evita udarea excesiva si ingroparea sau arderea plantelor infectate pentru a reduce rezerva de spori in sol. 

 

Utilizarea exclusiva a cartofilor de samanta neinfectati si sanatosi, precum si monitorizarea atenta a culturii sunt de asemenea pasi importanti in gestionarea acestei boli. 

 

Produse recomandate:
  1. FUNGICID CURZATE
    FUNGICID CURZATE
    incepand de la 334 Lei
  2. FUNGICID ZETANIL
    FUNGICID ZETANIL
    incepand de la 465 Lei
  3. FUNGICID AMISTAR
    FUNGICID AMISTAR
    incepand de la 1492 Lei
  4. FUNGICID KUPFEROL
    FUNGICID KUPFEROL
    incepand de la 646 Lei
  5. FUNGICID INFINITO 687,5 SC
    FUNGICID INFINITO 687,5 SC
    incepand de la 1053 Lei
  6. FUNGICID FUNGURAN OH 50 WP
    FUNGICID FUNGURAN OH 50 WP
    incepand de la 500 Lei
  7. FUNGICID CHAMP 77 WG
    FUNGICID CHAMP 77 WG
    incepand de la 487 Lei

 

Este indicat sa se respecte recomandarile de pe eticheta produselor utilizate pentru tratarea manei cartofului, deoarece aceste instructiuni asigura dozajul corect si alte informatii utile pentru a asigura eficacitatea maxima a tratamentului. Eticheta furnizeaza informatii despre momentul optim si frecventa aplicarii, reducand astfel riscurile pentru sanatatea umana si mediul inconjurator.

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:
 
Concluzie
 

In concluzie, mana cartofului, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans, este o boala grava care a devenit tot mai agresiva, afectand frunzele, tulpinile si tuberculii. Transmiterea se face prin tuberculi infectati sau resturi de plante contaminate. Factorii de risc presupun umiditatea ridicata, picaturile de apa pe frunze si temperaturile optime de 12-13°C pentru zoospori si 22-24°C pentru filamente. 

 

Prevenirea si combaterea se realizeaza prin folosirea tuberculilor sanatosi, plantarea la adancimea optima, evitarea irigarii prin aspersiune, trierea tuberculilor inainte de depozitare si aplicarea fungicidelor. Respectarea recomandarilor de pe eticheta produselor este foarte importanta pentru eficacitatea tratamentului si protectia sanatatii si a mediului inconjurator.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!