Muscate: ghid esential pentru ingrijire si inmultire de succes

Muscatele (Pelargonium spp.) sunt plante ornamentale ce fac parte din familia Geraniaceae, fiind apreciate pentru aspectul lor decorativ. Acestea au o origine africana, fiind native in principal din regiunea de sud a continentului, unde au evoluat in conditii de clima calda si uscata.

 

Speciile de muscate au fost aduse in Europa in secolul al XVIII-lea, iar de atunci au devenit plante ornamentale foarte populare, ce disting prin frunzele lor lobate si prin flori mari, bogat colorate, care pot fi albe, roz, rosii, mov sau chiar bicolore.

 

Datorita versatilitatii lor, muscatele sunt utilizate in special in ghivece si jardiniere, pentru a decora terase, balcoane, ferestre sau gradini (in timpul verii).

 

Muscata este o planta perena, ceea ce inseamna ca poate sa infloreasca pe tot parcursul anului daca primeste conditiile optime de ingrijire. Cu toate acestea, este recomandata o perioada de repaus in timpul iernii, pentru a-i oferi planta posibilitatea de a se pregati pentru un nou ciclu de crestere si inflorire.


 

Conditii de mediu

 

Lumina. Pentru a inflori corespunzator, lumina joaca un rol esential, muscatele avand nevoie de 6-8 ore de soare direct pe zi, de aceea, este indicat sa beneficieze de acesta prin amplasarea ghivecelor pe mesele de pe terase, in zonele insorite din gradina sau in alte locuri cu mult soare.

 

Totodata, daca observati ca planta nu infloreste in timpul verii, acest lucru nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare. Muscatele au tendinta de a inceta sa infloreasca in perioadele caniculare, fiind recomandata mutarea ghivecelor intr-un loc umbrit, evitand astfel expunerea directa la razele soarelui.

 

Temperatura. Pentru a asigura o crestere sanatoasa si o inflorire abundenta, muscatele (Pelargonium spp.) se dezvolta cel mai bine la o temperatura optima cuprinsa intre 18 si 20°C in timpul zilei si intre 10 si 12°C in timpul noptii. Aceste valori ofera un mediu propice pentru procesele metabolice ale plantei, promovand formarea bobocilor florali si inflorirea viguroasa.

 

In perioada iernii, cand muscatele intra in repaus, este recomandat sa le expuneti la temperaturi mai scazute, situate intre 5 si 10°C. Aceasta scadere controlata a temperaturii contribuie la inducerea repausului si pregateste plantele pentru un nou ciclu de crestere in sezonul urmator. Prin gestionarea atenta a temperaturii, veti oferi muscatelor conditiile ideale pentru a-si dezvolta frunzisul si pentru a avea o inflorire prolifica.

 

Pamantul/Substratul. Pamantul (substratul) pentru muscate trebuie sa fie fertil si sa aiba o buna capacitate de drenare. Este esential sa furnizeze nutrientii necesari pentru o crestere sanatoasa, iar in acelasi timp sa previna acumularea excesiva de apa care ar putea afecta radacinile. Un amestec echilibrat care contine substante nutritive esentiale si componente pentru drenaj eficient, cum ar fi perlitul sau nisipul, asigura un mediu propice pentru dezvoltarea robusta a muscatelor.

 

Pamant recomandat:

 


 
Lucrari de ingrijire

 

Fertilizare. Fertilizarea adecvata a muscatelor este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii si vitalitatii acestor plante decorative. In timpul perioadei de crestere activa, in general in primavara si vara, se recomanda utilizarea unui ingrasamant echilibrat aplicat conform instructiunilor producatorului, pentru a sustine procesele de crestere si inflorire.

 

Totusi, in perioada de repaus vegetativ, care coincide cu sezonul rece si iernile muscatelor, este recomandat sa opriti fertilizarea. Aceasta pauza in aplicarea ingrasamintelor permite plantei sa intre intr-un repaus sanatos, pregatindu-se pentru viitorul sezon de crestere.

 

Ingrasaminte recomandate:

 

Udarea. In sezonul cald, cand plantele sunt active si se afla in perioada de crestere, este recomandat ca udarea sa se efectueze cu regularitate. Pentru a minimiza riscul de boli cauzate de umiditatea excesiva si pentru a profita de absorbtia eficienta a apei, se prefera udarea dimineata sau seara. Aceasta reduce evaporarea rapida a apei in timpul zilei si creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea sanatoasa a plantelor.

 

In perioada de repaus vegetativ din timpul iernii, muscatele necesita o abordare diferita in ceea ce priveste udarea. In aceasta etapa, plantele isi incetinesc activitatea metabolica, iar necesarul de apa scade. Muscatele depozitate in spatii mai reci pentru iarna ar trebui sa primeasca doar volume mici de apa, mentinand pamantul (substratul) usor umed, dar nu ud. 

 

In ambele situatii, monitorizarea constanta a umiditatii substratului este importanta. Verificarea acestuia inainte de a efectua o udare va ajuta sa va asigurati ca planta primeste volumul potrivit de apa in functie de stadiul ei de dezvoltare. Un regim de udare adaptat in functie de sezon  si la nevoile specifice ale muscatelor contribuie la mentinerea sanatatii si vitalitatii acestor plante decorative.

 

Inmultirea. Inmultirea muscatelor se realizeaza prin butasi (cel mai frecvent) sau seminte.

 

Pentru inmultirea prin butasi, incepeti prin a selecta tulpini sanatoase si viguroase, avand aproximativ 10-15 cm lungime si continand 2-3 noduri. Taiati butasii inclinat sub o frunza cu un cutit ascutit si eliminati frunzele de la baza butasului, pastrand doar cateva in partea superioara. Pentru stimularea cresterii radacinilor, imersati baza butasilor intr-un stimulator de radacinare.

 

Stimulator de inradacinare recomandat:

 

Procesul de inradacinare poate fi efectuat fie in recipiente cu apa, fie intr-un substrat (pamant) specific. Procedura de butasire poate fi realizata pe tot parcursul anului, insa exista doua perioade considerate optime: una in august-septembrie si cealalta in februarie-martie.  

 

In ceea ce priveste inmultirea prin seminte, se recomanda semanarea acestora intr-un amestec de pamant potrivit, presandu-le usor in pamant si acoperindu-le cu un strat subtire. Mentineti pamantul umed si asigurati protectie impotriva temperaturilor extreme. Dupa ce plantele au crescut suficient, le puteti transplanta in ghivece individuale.

 

Indiferent de metoda aleasa, este esential sa monitorizati atent umiditatea substratului (pamantului) si sa oferiti protectie adecvata in primele etape ale cresterii. Prin aceste metode, puteti obtine noi muscate sanatoase si viguroase.

 

Schimbarea pamantului si a ghivecelor este o operatiune importanta pentru mentinerea sanatatii plantelor. Se recomanda efectuarea acestei proceduri la intervale de 1-2 ani sau atunci cand observati ca radacinile ocupa complet spatiul ghiveciului si ies prin orificiile de scurgere a apei. Optati pentru o schimbarea pamantului si a ghivecelor in primavara, evitand perioadele extreme sau stresante pentru planta. Alegeti ghivece noi cu un diametru cu 2-5 cm mai mare decat cele anterioare, asigurandu-va ca acestea au orificii de drenaj pentru a preveni acumularea excesiva de apa in substrat.


 
Ingrijirea muscatelor pe timpul iernii

 

Pe parcursul iernii, muscatele au nevoie sa li se asigure conditiile optime pentru a intra in perioada de repaus vegetativ. In cazul in care spatiul in interior este limitat sau nu dispunem de o fereastra insorita, o optiune eficienta pentru iernarea muscatelor este amplasarea acestora intr-un spatiu racoros (sub 21 °C) si intunecat, precum un garaj sau o pivnita, cu conditia ca temperatura sa nu coboare la limita inghetului. Pe masura ce frunzele si florile se ofilesc, este recomandat sa le indepartam, fiind indicata si inspectarea periodica a muscatelor, eliminand orice parte afectata cu instrumente ascutie, curate si dezinfectate. Udarea se va efectua mai rar.

 

Dupa ultima inghet din primavara, se va relua programul obisnuit de udare si se va incepe plasarea  ghivecele cu muscate afara in fiecare zi. Este recomandat ca plantele sa fie obisnuite cu soarele gradual, mutandu-le treptat in locuri cu mai multa lumina pentru a permite frunzelor sa se adapteze la expunerea suplimentara fara a le provoca arsuri. Odata ce temperatura nocturna depaseste 10 °C si planta este stabila, se va incepe fertilizarea.

 

Daca nu exista disponibilitatea unui spatiu rece pe parcursul iernii, alternativa este sa le depozitam in interiorul casei. In acest caz muscatele vor ramane verzi si vor inflori pe parcursul iernii.

 

Boli si daunatori

 

Muscatele pot fi susceptibile atacului bolilor si al daunatorilor. Printre bolile frecvente se numara putregaiul cenusiu (Botrytis), fainarea si putrezirea radacinilor (Pythium). In ceea ce priveste daunatorii, muscatele pot fi afectate de afide, trips, musculita alba, paduchi lanosi, acarienii etc. Este important sa monitorizati regulat plantele pentru a detecta precoce semnele acestor probleme si sa aplicati masuri corespunzatoare pentru a preveni sau gestiona eficient situatiile ce afecteaza sanatatea muscatelor.

 

Fungicide recomandate:

 

Insecticide recomandate:

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti folosi si:

 

De asemenea, pentru a depista prezenta anumitor daunatori, este indicata utilizarea cu regularitate a capcanelor adezive de monitorizare. Insectele daunatoare sunt atrase de culoarea respectiva si raman lipite pe adezivul special.

 

Capcane recomandate:

 

Alte informatii necesare:

 

  • Muscatele sunt sensibile la inghet, asa ca trebuie protejate atunci cand temperaturile scad, de aceea, in zonele cu ierni reci, aducerea muscatelor in interior este esentiala;
  • Muscatele pot tolera caldura, dar temperaturile extreme pot afecta negativ plantele. In zilele toride de vara, asigurati-va ca muscatele au acces la umbra si primesc suficienta apa pentru a evita deshidratarea;
  • In perioada victoriana, muscatele au devenit extrem de populare in decorarea gradinilor, balcoanelor si chiar in interiorul caselor. Aceasta perioada a fost cunoscuta pentru pasiunea fata de flori si gradinarit;
  • Muscatele au fost adesea subiecte in operele de arta, inclusiv in picturile celebrului artist Pierre-Auguste Renoir, care le-a inclus in compozitiile sale florale.
  • Numele stiintific al muscatelor, Pelargonium, provine din cuvantul grecesc "pelargos", care inseamna barza. Acest nume se refera la forma specifica a semintelor, care a fost considerata asemanatoare cu ciocul unei berze;
  • Exista o varietate bogata de specii si varietati de muscate (Pelargonium spp.), fiecare cu caracteristici distincte. Printre acestea se numara Pelargonium zonale, cunoscuta pentru florile mari si rotunde, Pelargonium odoratissimum, Pelargonium peltatum sau muscata agatatoare, potrivita pentru ghivece suspendate, Pelargonium graveolens etc.

 

Concluzie

 

In concluzie, muscatele (Pelargonium spp.) sunt plante ornamentale apreciate pentru frumusetea lor decorativa. Originare din Africa, aceste plante au devenit populare in Europa inca din secolul al XVIII-lea, remarcandu-se prin frunzele lobate si florile mari si colorate. Muscatele sunt adesea utilizate in ghivece si jardiniere pentru a decora terase, balcoane si gradini in timpul sezonului cald. Cu o ingrijire adecvata, aceste plante perene pot inflori pe tot parcursul anului, dar se recomanda o perioada de repaus in iarna pentru pregatirea unui nou ciclu de crestere.

 

Observatii:

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!