Viermele prunelor - tratamente si recomandari

Viermele prunelor, cunoscut stiintific ca Cydia funebrana, este un daunator care afecteaza livezile de pruni. In Romania, acest daunator este prezent oriunde se cultiva pruni, in special in zonele de stepa, silvostepa si paduri de stejar si fag. Acesta apartine ordinului Lepidoptera (lepidoptere, fluturi) si familiei Tortricidae, iar larvele sunt deosebit de periculoase, deoarece, ataca fructele de prun domestic si prun salbatic. Aceste atacuri pot provoca pagube semnificative in livezi si gradini, reducand recolta cu pana la 80%.

 

Pentru a diminua aceste pierderi, este foarte important sa se efectueze tratamente cu insecticide specifice in fenofazele cheie la prun, prevenind astfel infestarea masiva si implicit, protejand recolta.

 

Adultul are aripile anterioare aproape triunghiulare, inguste la baza si de culoare brun-cenusiu-inchis, cu pete caracteristice. Aripile posterioare sunt brun-cenusii, avand franjuri scurte.

Larva are corpul de culoare rosu-caramiziu pe partea dorsala si roz-pal pe partea ventrala, iar pupa este bruna.

 

Care este biologia si ecologia viermelui prunelor?

 

Viermele prunelor are doua generatii pe an, iar cele mai mari pagube sunt produse de generatia a doua. Aceasta insecta ierneaza ca larva matura intr-un cocon de matase, in crapaturile scoartei si in resturile vegetale de sub coroana pomilor. Primavara, larvele se transforma in pupe, iar adultii apar in luna mai

 

Prima generatie (momentul critic al atacului) apare in luna mai, cand fructele de prun au aproximativ 1 cm in diametru, moment in care fluturii isi depun ouale pe fructe. Ouale sunt plasate predominant pe jumatatea inferioara a fructelor, iar foarte rar si in cantitati mici, pe frunze si ramuri. 

 

Larvele patrund in interiorul fructelor, sapand galerii spre peduncul, ceea ce determina oprirea cresterii fructelor, schimbarea culorii in violaceu si caderea acestora. Larvele continua sa se hraneasca in fructele cazute pana la dezvoltarea completa, dupa care parasesc fructele si se transforma in pupe. 

 

Fluturii primei generatii apar in luna iulie, dand nastere generatiei a doua.

 

In prima parte a lunii iulie, incepe atacul generatiei a doua. Adultii din aceasta generatie depun ouale pe prunele mari-verzi, aproape de marimea lor normala. Larvele care eclozeaza rod galerii catre sambure, in jurul caruia se dezvolta, si pot chiar sa se deplaseze de la un fruct la altul cu ajutorul unui fir de matase. 

 

Viermele prunelor are capacitatea de a provoca pagube semnificative, pana la 80% din recolta, daca nu se aplica tratamentele corespunzatoare cu insecticide. Astfel, monitorizarea si gestionarea atenta a perioadelor critice de atac sunt esentiale pentru protejarea livezilor de pruni.

 

Care sunt semnele atacului? 

 

Viermele prunelor creeaza galerii in fructele infestate, umplandu-le cu excremente si resturi de hrana.

 

Larvele primei generatii sapa un tunel pana la sambure, consumand atat samburele cat si pulpa fructului. In urma acestui atac, fructele se coc prematur si cad la sol.

 

Larvele celei de-a doua generatii formeaza galerii in jurul samburelui, garnisindu-le cu excremente, si se hranesc cu pulpa. Din cauza atacului, fructele se coc prematur, se stafidesc, iar unele prune prezinta zone cu clei care astupa galeriile ca un dop.


 

Ce tratamente se aplica impotriva viermelui prunelor?

 

Combaterea viermelui prunului este foarte importanta pentru protejarea recoltei de prune. Pentru a determina momentul optim pentru aplicarea insecticidelor specifice, se recomanda utilizarea capcanelor cu feromoni pentru a monitoriza activitatea adultilor (fluturilor). In cazul in care capcanele captureaza un numar semnificativ de fluturi (aproximativ 4-5 fluturi pe saptamana), se impune efectuarea imediata a tratamentelor cu insecticide specifice.

 

Produse recomandate:

 

In absenta capcanelor cu feromoni, se poate aplica un calendar de tratamente bazat pe fenofazele dezvoltarii fructelor de prun. Tratamentele sunt recomandate in intervalul dintre fenofazele de scuturat petale (BBCH 69) si fruct de marime normala (prune mari si verzi), pana la fruct la intrarea in paraga (BBCH 81). 

 

De regula, se recomanda efectuarea a 1-2 tratamente pentru prima generatie a viermelui prunului, in perioada mai-iunie, si 2-3 tratamente pentru a doua generatie, aplicate in lunile iulie-august. Aceste tratamente sunt foarte importante pentru a preveni pagubele semnificative pe care le poate provoca viermele prunului in livezi si gradini. 

 

Insecticide recomandate:

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Adjuvanti recomandati: 

 

Aceste insecticide trebuie aplicate conform recomandarilor de pe eticheta, respectand dozele si perioadele de aplicare pentru a minimiza impactul asupra mediului inconjurator si a evita aparitia fenomenului de rezistenta a daunatorilor. Utilizarea corecta a acestor produse poate contribui la reducerea populatiilor viermelui prunelor si la protejarea pomilor impotriva pierderilor cauzate de acest daunator.

 

De asemenea, la aplicarea insecticidelor este important sa se respecte timpul de pauza mentionat pe eticheta.

 

!!! Timpul de pauza reprezinta intervalul de timp care trebuie sa treaca intre ultima aplicare a tratamentului cu  insecticid si momentul recoltarii fructelor.

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a pomilor fructiferi impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta. 

 

Produse recomandate:

 

Concluzie

 

In concluzie, viermele prunelor (Cydia funebrana) reprezinta o amenintare majora pentru livezile de pruni din Romania, cu potential de a reduce recoltele cu pana la 80%. Pentru a controla acest daunator, este important sa se efectueze tratamente preventive cu insecticide specifice, monitorizand activitatea adultilor prin utilizarea capcanelor cu feromoni. Aplicarea corecta a tratamentelor in functie de fenofazele dezvoltarii fructelor si respectarea instructiunilor de pe etichetele insecticidelor sunt esentiale pentru protejarea pomilor si minimizarea impactului asupra mediului inconjurator.

 

Observatii

 

  •  Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  •  Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!