Focul bacterian al rozaceelor - Tratamente si recomandari

Focul bacterian al rozaceelor este o boala devastatoare care afecteaza plantele din familia Rosaceae, cum ar fi merii, peri, gutuii, prunii, zmeurul, dar si anumite plante ornamentale ce fac parte tot din aceasta familie (gutui japonez, scorus, paducel). Boala este cauzata de bacteria Erwinia amylovora si are un impact devastator asupra pomilor, de aceeea, intreprinderea masurilor specifice pentru prevenirea atacului sunt necesare pentru a avea pomi sanatosi, vigurosi si implicit o recolta abundenta.

 

Care sunt simptomele acestei boli?

 

Frunzele sunt primele afectate, manifestand simptome precum brunificarea, rasucirea si uscarea. Transformarea lor intr-o nuanta maronie sau neagra semnaleaza debutul bolii, creand un aspect afectat si fragil.

 

In etapele incipiente ale infectiei, inflorescentele sunt primele afectate, prezentand semnele bolii la scurt timp dupa fecundare. Florile si fructele abia legate se ofilesc si se usuca, dobandind o nuanta bruna-negricioasa. Aceasta evolutie rapida a bolii din floare spre fruct contribuie la extinderea infectiei.

 

De la florile afectate, atacul se manifesta catre lastari, generand ulceratii insotite de scurgerea exsudatului bacterian. Lastarii afectati incep sa se ofileasca, dobandind o forma indoita in varf (sub forma de carlig) si apoi prezentand simptome de brunificare si uscare.

 

In faza ulterioara a bolii, fructele tinere sunt afectate, manifestand innegrirea (in cazul parului sau gutuilor) sau brunificarea (in cazul merelor). Aceste fructe raman prinse pe lastari, persistand peste iarna impreuna cu florile si frunzele afectate.

 

Atacul continua sa se extinda pe ramuri si trunchi, provocand pete mari si adancite. Scoarta atacata se necrozeaza si se lipseste de lemn. Sub scoarta, lemnul devine vizibil si are o coloratie brun-roscata. Plagile prezinta picaturi de exudat, initial cleioase si incolore, evoluand apoi catre o consistenta galben-bruna, asemanatoare chihlimbarului.

 

Bacteriile se raspandesc rapid in intreaga coroana a pomului respectiv si la pomii vecini. In conditii meteorologice favorabile, cum ar fi ploile puternice insotite de vant, infectia se generalizeaza rapid. Aspectul vizual al pomilor pare a fi afectat, asemanator cu arsurile provocate de flacari. In aproximativ 3 luni de la debutul bolii, livada este aproape complet uscata.

 
Cum se transmite focul bacterian al rozaceelor?

 

Focul bacterian al rozaceelor, cauzat de Erwinia amylovora, reprezinta o amenintare serioasa pentru culturile de pomi fructiferi. Aceasta bacterie, caracterizata ca fiind bastonasa si lofotricha, prezinta o capacitate de transmitere si raspandire deosebit de eficienta.

 

Erwinia amylovora poate rezista iarna in ulceratiile dezvoltate din contaminari tardive si greu de detectat. Aceasta abilitate de supravietuire le permite sa persiste in mediu si sa reapara in primavara urmatoare, initiind noi cicluri de infectie.

 

Raspandirea acestei bacterii se realizeaza in principal prin intermediul materialului vegetal infectat, care este transportat dintr-un loc in altul. In cadrul unei livezi sau plantatii, picaturile de ploaie, duse de vant, pot fi un vector important de transmitere a bacteriei. De asemenea, insectele precum albinele, mustele, viespile, afidele, psilidele si furnicile pot transporta bacteriile de la o planta la alta, contribuind la raspandirea infectiei.

 

Un alt mod de transmitere a bacteriei este prin intermediul pasarilor migratoare, cum ar fi graurii, care au jucat si continua sa joace un rol semnificativ in transportul bacteriei intre diferite tari. Aceste pasari pot fi purtatoare ale bacteriei si pot contribui la diseminarea acesteia in timpul migratiilor lor sezoniere.

 

Infectiile cu Erwinia amylovora apar prin leziuni sau prin deschiderile naturale ale plantelor, cum ar fi stomatele, lenticelele si nectariile (glandele secretoare de nectar). Aceste puncte de intrare faciliteaza accesul bacteriei in tesuturile plantelor, declansand infectia si provocand daune extinse in culturile de rozacee. 

 
Care sunt factorii de risc pentru instalarea bolii?

 

Plantele gazda contaminate care se gasesc in vecinatatea livezilor reprezinta un factor de risc major in raspandirea focului bacterian al rozaceelor. Printre aceste plante se numara arborii ornamentali precum Cotoneaster, Pyracantha si Sorbus, precum si pomi semintosi.

 

In ceea ce priveste conditiile climatice favorabile aparitiei si dezvoltarii focului bacterian, temperaturile crescute, mai mari de 21°C in timpul infloririi, reprezinta un factor important. De asemenea, furtunile, ploile abundente sau chiar grindina in perioada de crestere a pomilor contribuie la crearea unui mediu propice pentru infectare.

 

Factorii agronomici pot influenta, de asemenea, riscul de aparitie a bolii. Sensibilitatea varietala a pomilor, prezenta de flori secundare, fertilizarea excesiva cu azot si vigoarea pomilor sunt aspecte care pot accentua susceptibilitatea plantelor la focul bacterian.

 

Evaluarea riscului asociat focului bacterian implica monitorizarea conditiilor meteorologice si a stadiului de dezvoltare a plantelor. Perioada de risc este asociata cu prezenta florilor, temperaturi ridicate (peste 24°C) sau temperaturi minime peste 12°C si maxime peste 21°C in aceeasi zi.

 

Conditiile care stau la baza prognozarii si avertizarii focului bacterian includ prezenta inflorescentelor deschise, petalele intacte, precipitatii semnificative (cel putin 0.25 mm) sau ceata densa in ziua anterioara si o temperatura medie zilnica de cel putin 15.6°C. Toate aceste factori reprezinta elemente esentiale in gestionarea si prevenirea eficienta a focului bacterian al rozaceelor in livezi si plantatii.

 
Cum putem proteja pomii fructiferi impotriva acestei boli?

 

Pentru a gestiona eficient focarul de infectie in livezi si in vecinatatea acestora, se impun o serie de masuri preventive si de interventie:

 

Distrugerea sistematica a focarelor. Este importanta identificarea si eliminarea rapida a focarelor de infectie din livada si din zonele invecinate. Prin aplicarea unei strategii de distrugere sistematica, se previne raspandirea bacteriei si se minimizeaza riscul de infectie ulterioara.

 

Monitorizarea constanta. In special in perioadele considerate de risc, este important sa se efectueze o monitorizare constanta a starii plantatiilor. Acest lucru contribuie la detectarea precoce a posibilelor focare de infectie si la interventii rapide.

 

Control riguros al pomilor. In zonele apropiate de focarele depistate, se impune un control riguros al tuturor pomilor, mai ales imediat dupa inflorire. Acest control trebuie sa vizeze si gardurile vii, perdelele de protectie din lungul soselelor, parcurile si arboretele din luncile raurilor pentru a preveni raspandirea infectiei.

 

Atentie la fertilizarea pomilor fructiferi. Este important sa se mentina un echilibru adecvat intre aportul de calciu si potasiu. Fertilizarea necorespunzatoare cu azot poate duce la alternante in fructificare si la o crestere a riscului de infectie.

 

Taieri corecte. Efectuarea taierilor inainte de luna martie, in conditii uscate, contribuie la mentinerea sanatatii pomilor. Este necesar sa se evite taierile excesive de iarna, care pot stimula cresterile vegetative in sezonul urmator. Taierile de vara trebuie realizate dupa aparitia mugurilor terminali si in conditii meteorologice favorabile (2-3 zile consecutive insorite, uscate).

 

Evitarea irigarii in exces. Udarea excesiva poate favoriza diseminarea bacteriei. Este recomandabil sa se evite irigarea abundenta a pomilor, deoarece frunzele si ulceratiile umede pot crea un mediu propice pentru dezvoltarea infectiei.

 

Eliminarea partilor afectate. Partea de plantatie afectata trebuie sa fie eliminata si distrusa. Taierile se vor efectua cu instrumente de taiere dezinfectate pentru a preveni raspandirea infectiei. Lastarii afectati trebuie taiati (taind 30-60 cm sub zona afectata) si distrusi prin ardere, iar ulterior se aplica tratamente chimice.

 

Eliminarea pomilor grav afectati. Atunci cand uscarea a depasit 50% din coroana, se recomanda eliminarea completa a pomului din plantatie pentru a preveni raspandirea ulterioara a infectiei.

 

Tratamente chimice. Tratamentele chimice trebuie aplicate conform unui program strict, in functie de stadiul dezvoltarii pomilor si de conditiile meteorologice.

 

Efectuarea tratamentelor chimice 

 

Pozitionarea tratamentelor chimice pentru combaterea focului bacterian al rozaceelor, cauzat de Erwinia amylovora este extrem de importanta pentru eficacitatea si succesul acestora in prevenirea si controlul infectiei. Tratamentele trebuie aplicate in functie de fenofazele cu risc ridicat de instalare a infectiei precum si cand riscul de temperature este atins. Mai mult decat atat, trebuie avute in vedere si conditiile meteorologice care pot influenta eficacitatea tratamentelor.

 

Inainte de inflorit. In aceasta fenofaza se recomanda aplicarea tratamentelor chimice cu produse cuprice. Aceste tratamente trebuie efectuate inainte de inceperea infloritului pentru a proteja planta impotriva infectiei.

 

In timpul infloritului. In perioada infloritului este necesara o atentie deosebita. Se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente la interval de 5-7 zile, folosind produse specifice, potrivite pentru aplicarea in aceasta fenofaza. 

 

Ultimul tratament – toamna. Inainte de caderea frunzelor, se recomanda aplicarea unui tratament cu produse cuprice pentru a consolida protectia pomilor impotriva infectiei. Acest tratament ajuta la pregatirea pomilor pentru perioada de iarna si contribuie la reducerea riscului de infectie in sezonul urmator.

 

Repetarea tratamentelor. Dupa precipitatii semnificative (15-20 mm) sau dupa caderea grindinei, se impune repetarea tratamentelor pentru a mentine eficacitatea acestora. Intervalul de repetare a tratamentelor este de 3 zile dupa precipitatii sau evenimente meteorologice extreme, iar in conditii normale, intervalul poate fi de 4-5 zile si in functie de specificatiile de pe eticheta produselor utilizate.

 

Fungicide recomandate: 

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti folosi si: 

 

Unelte recomandate:

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!