Schimbarea pamantului si a ghivecelor la plantele de interior

Schimbarea pamantului si a ghivecelor plantelor decorative de interior, cunoscuta si sub denumirea de transplantare, reprezinta procedura prin care o planta este transferata din ghiveciul actual intr-un ghiveci mai mare, fiind schimbat si pamantul in acest timp.

 

Acest proces se realizeaza pentru a oferi plantei mai mult spatiu pentru dezvoltare, pentru a asigura un pamant proaspat si nutritiv, pentru a preveni aglomerarea radacinilor si pentru a promova o crestere sanatoasa. Transplantarea este de obicei necesara pe masura ce plantele cresc si isi extind sistemul radicular.

 

Procedura de transplantare consta in extragerea cu grija a plantei din ghiveciul sau actual, inspectarea radacinilor, eliminarea radacinilor moarte sau bolnave, si apoi plasarea plantei intr-un nou ghiveci cu un amestec proaspat de pamant. Alegerea pamantului potrivit se va face in functie de specie si de cerintele acesteia. Aceasta operatiune poate fi esentiala pentru mentinerea sanatatii plantelor, imbunatatirea calitatii substratului (pamantului) si promovarea dezvoltarii robuste a plantelor in timp.

 

Cand este necesara schimbarea pamantului si a ghiveciului?

 

Principalele semne care indica necesitatea efectuarii acestei operatiuni sunt: 

 

  • Incetinirea cresterii plantei;
  • Uscarea rapida a pamantului dupa udare;
  • Radacinile care ies prin orificiile ghiveciului, determinand brunificarea acestora;
  • Planta nu mai are stabilitate din cauza ramificarii puternice;
 
In ce perioada se schimba pamantul si ghivecele?

 

In general, schimbarea pamantului si a ghivecelor se efectueaza primavara, cand plantele isi reiau cresterile vegetative, dupa repausul relativ din iarna. Aceasta perioada ofera plantei sansa optima de a se adapta la noul mediu si de a-si extinde sistemul radicular.

 

Totusi, daca este necesara, schimbarea ghivecelor poate fi efectuata in orice perioada a anului, insa, exista si exceptii. De regula, nu se recomanda schimbarea ghivecelor si a pamantului in timpul perioadei de inflorire si inainte de inflorire, deoarece, aceasta operatiune poate crea un stres semnificativ pentru plante, avand potentialul de a determina caderea florilor sau bobocilor.

 

Frecventa schimbarii ghiveciului si a pamantului depinde de specia plantei, ritmul sau de crestere, si de spatiul disponibil pentru radacini in ghiveciul actual. In cazul plantelor tinere, schimbarea pamantului si a ghivecelor este recomandat sa se realizeze la fiecare 1-2 ani, iar la plantele mature, o data la 4-6 ani.

 

 

Schimbarea pamantului si a ghivecelor

 

Pentru o transplantare de succes, este indicat sa tinem cont de cativa pasi si cateva aspecte precum:

 

Selectarea momentului potrivit. Schimbarea pamantului si a ghivecelor este recomandat sa se realizeze primavara, cand plantele isi reiau cresterile vegetative. Evitati sa schimbati ghiveciul plantelor care au nevoie de repaus vegetativ iarna, incepand din septembrie, deoarece noul pamant stimuleaza cresterea din cauza elementelor fertilizante pe care le contine.

 

Alegerea ghivecului potrivit. Este indicata alegerea unui ghiveci cu gauri de drenaj (de scurgere a apei) pentru a preveni acumularea excesiva de apa. Ghiveciul trebuie sa fie cu aproximativ 2-4 cm mai mare in diametru fata de ghiveciul actual al plantei pentru a permite extinderea radacinilor.

In cazul plantelor mature, cu ghivece mari, se va schimba doar pamantul de la suprafata, indepartandu-se cat mai mult din pamantul vechi si adauga unul proaspat de doua ori pe an, in primavara si la sfarsitul verii.

 

Pregatirea pamantului. Foloseste un amestec de pamant de calitate, potrivit pentru tipul de planta ce urmeaza sa fie mutata. Asigura-te ca acesta asigura un bun drenaj si are proprietati adecvate pentru retentia apei.

 

Extragerea plantei din ghiveciul actual. Inclina usor ghiveciul si extrage cu grija planta, asigurandu-te ca pastrezi cat mai mult din pamantul de pe radacini. Daca este necesar, efectueaza o usoara fasonare a radacinilor, eliminand radacinile moarte, bolnave sau prea lungi. Plantele ce prezinta radacini care au preluat forma vasului trebuie desfacute (indepartand ghemul de radacini format la baza ghiveciului), pentru a favoriza cresterea radacinilor noi si a asigura o hranire corespunzatoare.

 

Plasarea plantei in noul ghiveci. La baza noului ghiveci, adauga un strat (de o grosime de aproximativ 3-5 cm) de pietris, bile de argila sau bucati de ceramica pentru un drenaj corespunzator. Completeaza cu un strat de pamant si plaseaza balotul de radacini pe acesta. Adauga suficient pamant in jurul radacinilor si preseaza usor pentru a elimina golurile de aer. Balotul de radacini trebuie pozitionat in asa fel incat sa se poata adauga 1-2 cm de pamant deasupra acestuia, asigurandu-ne ca ramane spatiu pentru udare (aproximativ 2 cm de la marginea ghiveciului).

 

Udarea. Uda planta imediat dupa schimbarea pamantului si a ghiveciului, evitand expunerea directa la soare in primele zile dupa efectuarea acestui proces.

 

Monitorizarea si ingrijirea ulterioara. Monitorizeaza planta in urmatoarele saptamani, evitand udarea excesiva si mentinand mediul in jurul plantei stabil pentru a facilita adaptarea.

 

Pamant recomandat:

 

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti folosi si:

 

Pentru a stimula cresterea sanatoasa si viguroasa a plantelor din ghivece, pe parcursul perioadei de vegetatie, se recomanda si administrarea unor ingrasaminte special concepute pentru  cerintele nutritionale ale acestora.

 

Ingrasaminte recomandate: 

 

Plantele nu trebuie fertilizate imediat dupa schimbarea ghiveciului, ci la cel putin 10-15 zile dupa efectuarea acestei operatiuni. Cu toate acestea, in perioada imediat urmatoare transplantarii, se poate administra un stimulator care sa sprijine procesul de inradacinare.

 

Aceasta atentie acordata intervalului de timp dintre transplantare si fertilizare asigura o adaptare corespunzatoare a plantelor la noul mediu si promoveaza o crestere sanatoasa pe termen lung.

 
Alte informatii necesare: 
 
  • Plantele recent achizitionate nu ar trebui transplantate imediat dupa cumparare. Daca este necesara o schimbare ghiveciului si a pamantului, se recomanda sa se efectueze la cel putin doua saptamani de la achizitionare. Acest interval de timp permite plantelor sa se adapteze treptat la noile conditii de mediu, reducand astfel socul si stresul cauzat de mutarea lor.
  • Schimbarea pamantului orhideelor se efectueaza o data la 18-24 de luni, de obicei in primavara sau dupa inflorirea plantelor. Nu se recomanda schimbarea pamantului si a ghivecelor daca sunt deja inflorite sau urmeaza sa infloreasca, deoarece acest lucru poate duce la caderea florilor/bobocilor.

 

Concluzie
 

In concluzie, schimbarea pamantului si a ghivecelor plantelor aduce beneficii semnificative, favorizand dezvoltarea sanatoasa prin oferirea unui mediu proaspat si spatios. Aceasta procedura, realizata la momentul potrivit, contribuie la mentinerea stabilitatii si vitalitatii plantelor, promovand o crestere robusta si adaptarea eficienta la conditiile de mediu schimbatoare.

 

Observatii:

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!