Plosnita verde a tomatelor - tratamente si recomandari

Plosnita verde a tomatelor, cunoscuta stiintific sub numele de Nezara viridula, este o insecta din ordinul Hemiptera si familia Pentatomidae, originara din Africa. Aceasta a inceput sa se raspandeasca in ultimele decenii in diverse regiuni ale lumii, inclusiv Europa, Asia si America.

 

In Romania, plosnita verde a fost semnalata pentru prima data in 2013, in judetul Arad, iar de atunci, acest daunator a devenit o problema serioasa pentru culturile de tomate din tara. Desi prefera cu precadere culturile de tomate, Nezara viridula ataca si alte plante legumicole, cum ar fi ardeii, vinetele, castravetii, fasolea si varza, astfel, aceasta versatilitate o face un daunator semnificativ pentru numeroase culturi.

 

Stadii de dezvoltare

 

  • Ou
  • Nimfa
  • Adult

Plosnita verde a tomatelor trece prin trei stadii de dezvoltare: ou, nimfa si adult. 


Adultii, cu o lungime de 12-14 mm si o forma de scut, sunt de culoare verde-mat, avand aripi care acopera intreg abdomenul. Exemplarele mascule sunt in general mai mici decat femelele. Ochii lor sunt de culoare rosu-inchis sau neagra, iar pe marginile abdomenului se gasesc puncte mici de culoare neagra. De asemenea, aripile acopera complet abdomenul.

 

Procesul de copulatie poate varia de la cateva minute la cateva zile, iar femelele incep sa depuna oua la 3-4 saptamani dupa ce ating maturitatea, putand ajunge pana la 260 de oua.

 

Ouale sunt depuse in grupuri de 30-130 pe partea inferioara a frunzelor sau in partea superioara a plantelor de cultura si a buruienilor, pe intreaga perioada de vegetatie. Acestea au o culoare alb-galbuie si o forma cilindrica cu capetele plate, avand dimensiuni de aproximativ 1,2 mm lungime si 0,8 mm latime. Incubatia dureaza aproximativ 5 zile in timpul verii si intre 2-3 saptamani in sezoanele de primavara si toamna. In timpul incubatiei ouale capata o nuanta rozalie.

 

Nimfele, care ies din ou prin deschiderea capacului plat in forma de disc, trec prin cinci stadii de dezvoltare in aproximativ 30 de zile. Acestea difera semnificativ de adulti in ceea ce priveste culoarea si forma, fiecare stadiu de dezvoltare avand caracteristici distincte.


 

Care este biologia si ecologia plosnitei verde a tomatelor?

 

Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula) are un ciclu complet de viata de aproximativ 60-70 de zile. In Romania, acest daunator poate produce cel mult doua generatii pe an.

 

Adultii hibernanti ies din adaposturile lor si incep sa se hraneasca incepand din mai-iunie, moment in care incep si depunerea oualor. Nimfele apar din iulie, insa in primul stadiu de dezvoltare nu se hranesc. Incep sa consume hrana din stadiul al doilea si continua sa se dezvolte pana devin adulti.

 

Pe durata iernii, plosnitele verzi ierneaza in stadiul de adult, in diverse locuri, cum ar fi crapaturile din scoarta exfoliata a pomilor si arborilor, in crapaturile de pe tulpini si ramuri, sau sub frunzele cazute pe sol. 

 

La venirea primaverii, adultii care au hibernat se reintorc la suprafata si incep sa se hraneasca, pregatindu-se pentru un nou ciclu de reproducere in lunile mai-iunie.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Plosnita tomatelor (Nezara viridula) utilizeaza un aparat de intepat si supt pentru a injecta saliva urat mirositoare in organele plantelor. Aceasta are rolul de a lichefia tesuturile pentru a fi consummate de catre plosnita. Fructele atacate capata un gust neplacut si nu se mai pot utiliza pentru consum sau prepararea conservelor.

 

Atacul plosnitei impiedica dezvoltarea normala a fructelor de tomate, acestea ramanand mici si stafidite inainte de maturitate, cu pete brune sau negre la locul intepaturii. Chiar si un atac usor pe fructele coapte le face nevandabile.

 

Pe langa deteriorarea directa, plosnitele pot transmite si agenti patogeni de la o planta la alta.

 

Ce tratamente se aplica impotriva plosnitei verzi a tomatelor?

 

In prezent, nu sunt omologate pe piata produse specifice pentru combaterea plosnitei verzi a tomatelor. Cu toate acestea, se pot efectua tratamente cu insecticide omologate pentru cultura de tomate, care au si plosnitele in spectrul lor de actiune. Este foarte important sa se aleaga un insecticid adecvat (omologat pentru cultura respectiva), in functie de plantele pe care sunt prezente plosnitele (avand in vedere ca pot afecta numeroase plante), respectand cu strictete recomandarile de pe eticheta referitoare la dozele de aplicare si timpul de pauza necesar inainte de recoltare.

 

!!! Timpul de pauza reprezinta intervalul de timp care trebuie sa treaca intre ultima aplicare a tratamentului cu  insecticid si momentul recoltarii fructelor/partilor care se consuma. Acesta este mentionat de catre producator, pe eticheta, doar in cadrul culturilor omologate. 

 

Produse recomandate: 
  1. INSECTICID MAVRIK 2 F
    INSECTICID MAVRIK 2 F
    incepand de la 631 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

Concluzie
 

In concluzie, plosnita verde a tomatelor, cunoscuta stiintific sub numele de Nezara viridula, este o insecta originara din Africa care a devenit o problema pentru culturile de tomate din Romania incepand din 2013. Acest daunator afecteaza nu doar tomatele, ci si alte plante legumicole, avand un ciclu de viata de aproximativ 60-70 de zile si putand produce doua generatii pe an in climatul nostru.

 

In prezent, nu exista produse omologate specifice pentru combaterea sa, insa se pot utiliza insecticide omologate pentru cultura de tomate (sau omologate la culturile pe care este prezenta plosnita verde), care au in spectrul lor de combarere si plosnitele, respectand cu strictete recomandarile de aplicare si timpul de pauza inainte de recoltare.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  •  Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!