
Marul este un pom fructifer foarte apreciat, insa, sanatatea si productivitatea sa pot fi afectate de diverse boli, care influenteaza atat dezvoltarea pomului, cat si calitatea recoltei.
Printre cele mai frecvente afectiuni se numara fainarea, rapanul si focul bacterian, fiecare cu manifestari specifice si consecinte asupra acestuia.
Identificarea timpurie si aplicarea unor masuri adecvate de prevenire si combatere sunt esentiale pentru mentinerea unei livezi sanatoase si productive.
Fainarea marului
Fainarea este cauzata de ciuperca Podosphaera leucotricha si se manifesta printr-un strat albicios, asemanator fainii, care acopera frunzele, lastarii si uneori fructele.
Frunzele afectate se rasucesc, se brunifica si se usuca, in timp ce lastarii pot prezenta o crestere incetinita si deformari.
Metode de prevenire si combatere
- Taieri si igiena culturala. Indepartati si distrugeti lastarii si ramurile afectate pentru a reduce sursa de infectie.
- Fertilizare echilibrata. Evitati excesul de azot, deoarece acesta poate favoriza dezvoltarea bolii.
- Tratamente chimice. Aplicarea fungicidelor specifice in perioadele critice pot controla eficient fainarea.


Rapanul marului
Cauzat de ciuperca Venturia inaequalis, rapanul este o boala care afecteaza frunzele, fructele si lastarii. Se manifesta prin aparitia unor pete mici, circulare, de culoare galbena, care devin maronii si se extind, unindu-se pe suprafata frunzelor.
Fructele pot prezenta deformari, crapaturi si pot cadea prematur.
Metode de prevenire si combatere
- Igiena culturala. Strangeti si eliminati frunzele cazute toamna pentru a reduce sursa de infectie in primavara urmatoare.
- Tratamente chimice. Aplicarea fungicidelor omologate in momentele cheie, precum butonul roz, inflorirea deplina si caderea petalelor, este esentiala.


Focul bacterian al rozaceelor
Focul bacterian este o boala devastatoare cauzata de bacteria Erwinia amylovora, care afecteaza plantele din familia Rosaceae, inclusiv marul. Boala se manifesta prin ofilirea si uscarea rapida a inflorescentelor, frunzelor si lastarilor tineri, care capata o culoare bruna-negricioasa.
Fructele tinere pot prezenta pete necrotice si raman atasate de pom, chiar si dupa uscarea completa.
Metode de prevenire si combatere
- Monitorizare si igiena culturala. Inspectati periodic livezile pentru a identifica si elimina rapid partile afectate.
- Tratamente chimice. Aplicarea de produse specifice.


Observatii
- Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!
- Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.