Ce este rapanul?
Rapanul marului este o boala provocata de ciuperca Venturia inaequalis. Acesta ataca frunzele, fructele, lastarii, dar poate ataca si florile. Drept urmare, productia este afectata calitativ si cantitativ, insa poate afecta si starea generala a pomului pentru ca acesta isi poate pierde toate frunzele.
La nivelul frunzelor, este usor de recunoscut, deoarece se manifesta sub forma unor pete mici, circulare, de culoare galbena, in prima faza, devenind apoi maronii. Aceste pete se innegresc ulterior, se extind si se unesc pe suprafata frunzelor.
simptomatica la nivelul frunzelor
Fructele sunt atacate de rapan in toate fazele de crestere. Boala provoaca deformarea fructelor, craparea si caderea prematura a acestora.
simptomatica la nivelul fructelor
Conditii de aparitie a acestei boli:
Aceasta boala poate fi destul de severa mai ales in primaverile ploioase si racoroase. Sporii fungici sunt produsi la inceputul primaverii pe frunzele de mar moarte, cazute, cam in momentul in care mugurii incep sa se dezvolte. Acesti spori sunt hidratati de ploaie si purtati de vant pentru a fi raspanditi pe tesutul vegetal in curs de dezvoltare si initiaza infectiile. Dupa ce apar pete pe frunzele nou formate, se produc mai multi spori care raspandesc infectia in alte parti ale pomului. Din nou, vremea ploioasa faciliteaza foarte mult raspandirea sporilor si infectia in timpul fazei secundare a productiei de spori. Ciuperca ierneaza pe frunzele cazute.
Cum si cand se combate boala?
Ca masura preventiva este recomandata colectarea si aruncarea frunzelor cazute toamna. Acest lucru va ajuta la reducerea inoculului care poate provoca boala in primavara urmatoare. Un program de stropiri cu accent pe prima parte a sezonului este de obicei necesar pentru o productie maxima de fructe de inalta calitate. Aplicatiile trebuie facute la buton roz, inflorire deplina, caderea petalelor si la intervale cuprinse intre 10-20 zile pana la intrarea fructelor in parga.
Agrii recomanda:
- Folosirea doar a produselor omologate in vederea combaterii rapanului cu respectarea dozelor recomandate de producatori;
- A nu se aplica produse ce contin cupru dupa stadiul de "buton roz";
- Evitarea folosirii insecticidelor care pot distruge polenizatorii in timpul etapei de inflorit;
- A nu se folosi produse pe baza de sulf la varietati precum Golden delicious si Jonathan.
Cand si cu ce intervenim pentru combaterea rapanului?
Fenofaza (Perioada aplicarii) | Produse recomandate | Doza (l, kg / ha) |
Muguri florali vizibili (BBCH 55) |
(difenoconazole) |
0.2 |
Buton roz – deschiderea primei flori (BBCH 57-60) |
(cyprodinil) |
0.45-0.75 |
Inceput cadere petale – sfarsit inflorit (BBCH 66-69) |
(fluopiram, fosetil de aluminiu) |
3 |
Fruct de 10 mm – fruct cat aluna (BBCH 71) |
(boscalid, piraclostrobin) |
0.8 |
Fruct de 30-40 mm (BBCH 74) |
(captan) |
2.25 |
Fruct ½ din dimensiunea normala (BBCH 75) |
(difenoconazole) |
0.2 |
La 10-15 zile de la tratamentul anterior |
(fluxapyrad) |
0.25-0.3 |
Produse recomandate:
Concluzie
In concluzie, rapanul reprezinta o boala serioasa ce poate afecta grav productia si sanatatea culturilor de mar. Deformarea fructelor, deteriorarea frunzelor si pierderea prematura a recoltei sunt consecinte ale infectiei cu ciuperca Venturia inaequalis. Pentru a proteja pomii si a obtine o recolta sanatoasa, este crucial sa se respecte sfaturile si recomandarile de tratament in prevenirea sau combaterea acestei boli. Colectarea frunzelor cazute, stropirile la momentele cheie si utilizarea produselor adecvate sunt pasi esentiali in combaterea rapanului.
Va indemnam sa ne contactati pentru consultanta personalizata, recomandari si produse specializate in lupta impotriva rapanului. Echipa Expertilor Agrii va sta la dispozitie pentru a va ajuta sa aveti pomi sanatosi si roditori!