Sansevieria: ghid esential pentru ingrijire si inmultire de succes

Sansevieria trifasciata, cunoscuta si sub numele de sansevieria sau „limba soacrei”, este o planta de  interior apreciata pentru aspectul sau decorativ distinctiv, caracterizat prin frunze rigide si inguste in forma de lance. Aceasta are o varietate de specii, multe dintre ele avand frunze de un verde intens cu margini galbene sau crem.

 

Sansevieria trifasciata este cunoscuta pentru capacitatea sa de a se adapta usor la conditiile de interior, fiind decorativa prin frunze si extrem de usor de intretinut, fara a necesita o ingrijire speciala sau atentie constanta. 

 

Datorita caracteristicilor sale, sansevieria se integreaza perfect in orice spatiu, de la locuinte la birouri, fiind un element estetic placut in acestea. 

Denumire populara Planta sarpe, Limba soacrei, Sansevieria
Denumire stiintifica Sansevieria trifasciata
Familie botanica Asparagaceae
Tip planta Planta perena, suculenta, cu rizomi 
Dimensiune la maturitate 80-120 cm
Expunere la soare Lumina directa, dar tolereaza si semiumbra
Tip substrat Care sa asigure un drenaj corespunzator
ph-ul substratului Neutru
Perioada de inflorire Primavara
Culoarea florilor Alb
Zona de origine Africa de Vest
Toxicitate Toxica pentru caini si pisici

 

Conditii de mediu

 

Lumina. Sansevieria prefera lumina indirecta (aproximativ 8 pana la 10 ore pe zi) sau soare direct, de dimineata, pentru cateva ore, dar poate tolera si conditii de semiumbra. Expunerea excesiva la soare poate duce la arsuri pe frunze si deteriorarea plantei, in timp ce lipsa luminii poate incetini cresterea si diminua intensitatea culorii. Totusi, isi pastreaza frunzele colorate chiar si in spatii mai putin luminoase (semiumbrite), fiind o optiune versatila pentru diferite medii.

 

Substrat. Se recomanda utilizarea unui amestec de substrat aerisit si bine drenat, fiind ideal un amestec pentru plante cactusi/suculente. Este important sa se evite substraturile cu un continut ridicat de turba, deoarece aceasta poate retine prea multa apa, ceea ce poate dauna plantei.

 

Produse recomandate:

 

Temperatura si umiditate. Sansevieria prefera un mediu cu temperaturi moderate, intervalul ideal fiind intre 15 si 29°C. Planta este sensibila la frig, iar temperaturile care scad sub 10°C ii pot afecta serios sanatatea. De asemenea, este esential sa fie pastrata departe de curentii reci sau de sursele de aer rece, cum ar fi ferestrele deschise in sezonul rece sau usile care se deschid frecvent spre exterior. 

 

Expunerea la temperaturi scazute poate duce la stres termic, incetinirea cresterii sau chiar moartea plantei daca este expusa pentru o perioada indelungata. Sansevieria se adapteaza bine la umiditatea obisnuita din locuinte, intre 30 si 50%.


 

Lucrari de ingrijire

 

Udare. Sansevieria necesita udarea moderata, iar aceasta se realizeaza atunci cand primii centimetri ai substratului s-au uscat complet. In sezonul rece, udarea trebuie redusa semnificativ, de obicei o data pe luna, ajustand frecventa in functie de temperatura din incinta. Se recomanda verificarea substratului la fiecare doua saptamani pentru a determina daca planta are nevoie de apa. Daca frunzele devin casante si uscate, este indicat sa se ude imediat.

 

De asemenea, trebuie evitata udarea excesiva, deoarece aceasta poate duce rapid la moartea plantei prin putrezirea sistemului radicular. Unul dintre semnele udarii excesive este reprezentat de frunzele ingalbenite, asadar, o buna gestionare a volumului de apa administrat este foarte important pentru mentinerea sanatatii acestei plante.

 

Fertilizare. Fertilizarea sansevieriei se recomanda pe parcursul perioadei de vegetatie, care se intinde de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei. In aceasta perioada, este indicat sa se foloseasca ingrasaminte special formulate pentru plante decorative prin frunze sau pentru plante suculente si cactusi. Aceste tipuri de ingrasaminte sunt concepute pentru a sustine dezvoltarea sanatoasa a frunzelor si pentru a promova o crestere echilibrata.

 

Aplicarea ingrasamintelor se face de obicei lunar sau conform instructiunilor de pe ambalajul produsului, ajustand cantitatea in functie de nevoile plantei si de conditiile specifice de crestere. In timpul iernii, fertilizarea nu este necesara, deoarece planta intra intr-o perioada de repaus. 

 

Produse recomandate:

 

Schimbarea substratului si a pamantului (Transplantarea). Sansevieria ar trebui transplantata intr-un ghiveci mai mare la intervale de 2-4 ani pentru a-i permite o dezvoltare optima. Aceasta planta dezvolta radacini robuste si extinse care, daca sunt constranse intr-un ghiveci prea mic, pot exercita presiune asupra peretilor recipientului. 

 

In timp, aceste radacini puternice pot duce la deteriorarea sau chiar spargerea ghiveciului daca nu se asigura suficient spatiu. Astfel, alegerea unui ghiveci adecvat, cu dimensiuni corespunzatoare pentru sistemul radicular, este esentiala pentru mentinerea sanatatii plantei si prevenirea problemelor legate de radacini.

 

Inmultire. Inmultirea se poate realiza prin doua metode principale: divizarea tufei si butasirea frunzelor.

 

Pentru divizarea tufei, se separa cu grija parti ale plantei, incluzand radacini, din rozeta principala. Este important sa se acorde atentie deosebita radacinilor pentru a asigura supravietuirea fiecarei sectiuni. Aceasta metoda este ideala pentru obtinerea de plante noi care pastreaza caracteristicile plantei mama.

 

Butasirea frunzelor este o alta tehnica eficienta. Se aleg frunze mature, taindu-le in fragmente de 7-10 cm lungime. Acestea trebuie sa fie lasate sa se usuce timp de 1-2 zile pentru a permite formarea unei pelicule de cicatrizare la taieturi, ceea ce reduce riscul de putrezire. Butasii se planteaza intr-un substrat compus dintr-un amestec de turba si nisip, la o adancime de 2-3 cm, fiind asezati vertical.

 

Pentru o inradacinare reusita, temperatura optima este de 25°C, iar procesul poate dura aproximativ doua luni. Este esential sa se asigure o buna circulatie a aerului pentru a preveni acumularea de umiditate excesiva, care poate duce la putrezirea butasilor. Prin aplicarea acestor tehnici, se pot obtine noi plante sanatoase, pregatite sa se dezvolte in conditii favorabile.

 

Daunatori 

 

Sansevieria este susceptibila la atacul daunatorilor specifici plantelor de interior, precum paduchii testosi, musculita alba de sera, acarienii, afidele, paduchii lanosi si musculita alba de sera.  Impotriva daunatorilor se se recomand efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice. 

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    incepand de la 8700 Lei
  2. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 403 Lei
  3. INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    incepand de la 54064 Lei
  4. INSECTICID TRIKA EXPERT
    INSECTICID TRIKA EXPERT
    incepand de la 491 Lei
  5. INSECTICID TEPPEKI
    INSECTICID TEPPEKI
    incepand de la 796 Lei
  6. INSECTICID MAVRIK 2 F
    INSECTICID MAVRIK 2 F
    incepand de la 763 Lei

 

De asemenea, pentru monitorizarea anumitor daunatori, se recomanda si utilizarea capcanelor de monitorizare specifice. 

 

Produse recomandate:

 

In plus, pentru a stimula apararea naturala a plantelor impotriva bolilor si daunatorilor, se recomanda folosirea unor produse specifice, ce intaresc sistemul imunitar al plantelor si le ajuta sa reziste mai bine la atacurile agentilor patogeni si insectelor daunatoare.

 

Produse recomandate:

 

Alte informatii necesare

 

  • Sansevieria este cunoscuta pentru capacitatea sa de a purifica aerul si este adesea utilizata in interior pentru a imbunatati calitatea aerului din spatiile inchise.
  • Spre deosebire de majoritatea plantelor care elibereaza oxigen in timpul zilei, Sansevieria elibereaza oxigen si in timpul noptii. Acest lucru poate contribui la un somn mai odihnitor atunci cand planta este plasata in dormitor.
  • Desi Sansevieria poate trai multi ani, cresterea sa este relativ lenta. Acest lucru inseamna ca nu necesita transplantare frecventa si poate ramane in acelasi ghiveci mai mult timp. 
  • Exista multe varietati de Sansevieria, unele cu frunze drepte si altele cu frunze curbate sau ondulate. Printre cele mai populare se numara Sansevieria trifasciata, cunoscuta pentru frunzele sale lungi si drepte, si Sansevieria cylindrica, cu frunze cilindrice, care adesea se aranjeaza intr-o forma de spirala.
  • In anumite culturi, Sansevieria este considerata un simbol al protectiei si al succesului. Se crede ca planta aduce noroc si prosperitate, fiind adesea utilizata in decorul spatiilor de birou si al locuintelor pentru a atrage energie pozitiva.
  • Plantele care sunt inmultite prin butasire nu prezinta margini galbene.
  • Frunzele Sansevieriei trebuie sterse regulat pentru a indeparta praful, care impiedica planta sa absoarba lumina si sa faca fotosinteza. Este indicat sa folositi o laveta din microfibra usor umeda pentru a sterge cu grija ambele parti ale fiecarei frunze.
Concluzie

 

In concluzie, sansevieria, sau „limba soacrei”, este o planta de apartament versatila, apreciata pentru aspectul sau distinctiv si rezistenta remarcabila. Cu frunze rigide, inguste si deseori decorate cu dungi galbene sau crem, Sansevieria trifasciata se adapteaza usor la diferite conditii de mediu, fiind ideala pentru spatii variate, de la locuinte la birouri.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!