Monstera: ghid esential pentru ingrijire si inmultire de succes

Monstera deliciosa este o planta tropicala ce este adesea crescuta ca si planta de interior. Aceasta planta cataratoare, cu frunzis persistent (‘’vesnic verde’’), usor de ingrijit, aduce o nota estetica placuta datorita dimensiunii si formei sale unice. Monstera deliciosa are frunze lucioase, in forma de inima, cu incizii adanci, iar florile apar rar si nu sunt foarte decorative.

 

Denumire populara Monstera, Ananasul saracului
Denumire stiintifica Monstera deliciosa
Familie botanica Araceae
Tip planta Liana
Dimensiune la maturitate 2 - 2,5 metri
Expunere la soare Lumina indirecta
Tip substrat Care sa asigure un drenaj corespunzator
Perioada de inflorire Vara
Culoarea florilor Alb
Zona de origine America Centrala
Toxicitate Toxica pentru oameni, pisici si caini

 

Printre aspecte cheie ale ingrijirii monsterei se numara faptul ca: 

 

  • Prefera lumina partiala sau filtrata.
  • Necesita un substrat acid sau neutru, pe baza de turba, care sa dreneze bine apa.
  • Este recomandata utilizarea unui ghiveci cu orificii de drenaj mari si udarea regulata.
  • Este indicata utilizarea regulata, pe parcursul sezonului de vegtatie, a unui ingrasamant pentru plantele decorative, aplicat conform recomandarilor de pe eticheta.
Specii si varietati 

 

Originar din padurile tropicale din America Centrala, genul Monstera cuprinde aproape 50 de specii, incluzand mai multe specii, cultivaruri si varietati variegate. Plantele cu frunze variegate si cele cu incizii accentuate (gauri si despicaturi) sunt mai scumpe, deoarece sunt mai greu de inmultit si cresc mai incet decat altele. 

 

Printre cele mai des intalnite amintim:

 

  • Monstera albo (Monstera deliciosa 'Albo Borsigiana') este o subspecie rara (si scumpa) de Monstera deliciosa ce prezinta un frunzis variegat (culoare si puncte albe).
  • Monstera obliqua este una dintre cele mai rare si scumpe plante Monstera, avand frunze mari, delicate, cu gauri si incizii. 
  • Monstera acacoyaguensis are frunze mature a caror incizii nu se despart, ci se perforaza.
  • Monstera dubia este o planta cataratoare cu frunze verzi medii si accente verde-argintii.
  • Monstera adansonii are frunze mai mari decat M. acuminata, cu gauri mai mari si o culoare verde mai deschisa.
  • Monstera deliciosa 'Peru' prezinta frunze verzi in forma de lacrima, cu o textura atragatoare, adancita.
  • Monstera deliciosa 'Thai Constellation' este un cultivar rar care este similar ca dimensiune si forma cu Monstera adansonii, dar cu pete mari de culoare crem si puncte. 

 

Conditii de mediu

 

Lumina. Monstera are nevoie de lumina puternica, dar indirecta. In lunile calde, expunerea excesiva la soare direct poate arde frunzele, asa ca este indicat sa fie plasata intr-un loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui. 

 

Substrat. Monstera are nevoie de un substrat care sa asigure un bun drenaj al apei, asttfel, acesta poate fi amestecat cu perlit si scoarta maruntita pentru o mai buna aerare. Un amestec de trei parti substrat pentru plantele de interior, doua parti scoarta maruntita si o parte perlit este ideal.

 

De asemenea, se poate opta pentru un substrat special conceput pentru acest tip de plante decorative. In zona de origine prefera soluri nisipoase, de consistenta medie sau argiloase, cu pH acid sau neutru.

 

Produse recomandate:

 

Temperatura si umiditatea. Monstera se dezvolta cel mai bine la temperaturi intre 18°C si 29°C. Poate tolera temperaturi de pana la 10°C si pana la 32°C, dar cresterea se opreste la aceste extreme.

 

Prefera umiditatea ridicata, in jur de 60%. Pentru a creste umiditatea in interior, este recomandat sa foloseasca un umidificator.

Lucrari de ingrijire

 

Udare. Se recomanda udarea Monsterei atunci cand primii centimetri de substrat sunt uscati. Substratul nu trebuie sa ramana in permanenta umed, fiind ideal sa se usuce usor intre doua udari. 

 

In plus, udarea se efectueaza cu volume mari de apa in sezonul cald, din primavara pana toamna, iar in sezonul rece, este necesar sa se reduca volumul de apa si sa se prelungeasca intervalul intre udari, insa si in functie de conditiile ambientale. 

 

Fertilizare. Se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice plantelor decorative pe parcursul perioadei de crestere (primavara-toamna). 

 

Ingrasamintele specifice, care contin un echilibru adecvat de azot, fosfor si potasiu, sunt esentiale pentru stimularea cresterii sanatoase si dezvoltarea foliajului luxuriant.

 

Acestea contribuie la formarea de frunze noi si la imbunatatirea culorii si structurii acestora. Aplicarea regulata a ingrasamintelor conform instructiunilor producatorului ajuta la mentinerea plantelor viguroase si la maximizarea potentialului de crestere.

 

Produse recomandate: 

 

Inmultire. Monstera se poate inmulti prin doua metode principale: butasi de varf si fragmente de tulpina. Butasii de varf sunt taiati din partea superioara a plantei, iar fragmentele de tulpina sunt sectiuni mai mici ale trunchiului. Acestea sunt plasate intr-un substrat solid care asigura suportul necesar pentru dezvoltarea radacinilor.

 

De asemenea, o alta tehnica de inmultire este marcotajul aerian, in care o portiune a tulpinii este stimulata sa dezvolte radacini inainte de a fi separata de planta mama. Aceasta metoda permite obtinerea de plante noi cu caracteristici similare si este deosebit de utila pentru specii care sunt mai dificile de inmultit prin butasi.

 

Schimbarea substratului si a pamantului (Transplantarea). In ceea ce priveste transplantarea, aceasta se efectueaza primavara, dar doar atunci cand este necesar, adica atunci cand radacinile au ocupat complet volumul ghiveciului, ceea ce se intampla de obicei la fiecare 4-6 ani.

 

In plus, in fiecare primavara, este recomandat sa se inlocuiasca stratul superior de substrat din ghiveci cu unul proaspat. Aceasta practica ajuta la mentinerea unei structuri optime a substratului si asigura un aport constant de nutrienti esentiali, sprijinind astfel o dezvoltare sanatoasa si robusta a plantei.



 

Daunatori

 

Monstera este susceptibila la atacul daunatorilor specifici plantelor de interior, precum paduchii testosi, tripsii, acarienii, afidele, paduchii lanosi etc. Impotriva daunatorilor se se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice. 

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    incepand de la 6151 Lei
  2. INSECTICID CLOSER 120SC
    INSECTICID CLOSER 120SC
    incepand de la 489 Lei
  3. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 329 Lei
  4. INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    incepand de la 45026 Lei
  5. INSECTICID TEPPEKI
    INSECTICID TEPPEKI
    incepand de la 650 Lei

 

In plus, pentru a stimula apararea naturala a plantelor impotriva bolilor si daunatorilor, se recomanda folosirea unor produse specifice, ce intaresc sistemul imunitar al plantelor si le ajuta sa reziste mai bine la atacurile agentilor patogeni si insectelor daunatoare.

 

Produse recomandate:

 

Alte informatii necesare

 

  • Monstera provine din padurile tropicale ale Americii Centrale si de Sud, unde creste ca si planta cataratoare. 
  • Frunzele Monsterei sunt mari si au forme distincte cu perforatii si despicaturi care le ofera un aspect unic.
  • In interior, Monstera infloreste rar, dar in zona sa de origine produce flori.
  •  Monstera contine cristale de oxalat de calciu, care pot provoca iritatii daca sunt consumate, asa ca este bine sa fie ferita de copii si animale de companie.
  • Contribuie la imbunatatirea calitatii aerului din interior prin eliminarea unor poluanti comuni.
  •  In anumite culturi, frunzele de Monstera sunt utilizate in aranjamente florale si decoruri datorita aspectului lor decorativ.
  • Despicaturile si perforatiile din frunze ajuta planta sa reziste vanturilor puternice din mediul sau natural. 
  • Exista varietati rare si extrem de apreciate, precum Monstera albo si Monstera 'Thai Constellation', care au pete de culoare unica si sunt foarte cautate de colectionari.
  • In zona de origine, Monstera se catara pe arbori folosindu-si radacinile sale aeriene pentru a accesa mai bine lumina.
  • Monstera deliciosa prefera lumina indirecta puternica si ar trebui plasata la cativa metri distanta de o fereastra orientata spre sud, vest sau est. Poate tolera si umbra partiala, dar prea multa umbra poate afecta dezvoltarea frunzelor.
  • In perioadele calde, frunzele se pot pulveriza cu apa. 
  • Temperaturile scazute pot afecta varful si marginile frunzelor.
  • Frunzele se ingalbenesc adesea  din cauza excesului de apa. 
Concluzie

 

In concluzie, Monstera deliciosa este o planta tropicala crescuta ca si planta de interior apreciata pentru frunzisul sau persistent si aspectul estetic unic. Aceasta se dezvolta bine in conditii de lumina indirecta si umiditate moderata. Genul Monstera cuprinde aproape 50 de specii, inclusiv varietati rare si valoroase. Cu caracteristici distincte si frunze impresionante, Monstera adauga o nota de eleganta si verdeata in orice spatiu.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.
Buton WhatsApp
Ai nevoie de ajutor sau vrei sa plasezi o comanda rapid?
Apasa butonul de WhatsApp si discuta direct cu un specialist. Suntem aici sa te ajutam imediat.
WhatsApp Logo Contacteaza-ne pe WhatsApp