Rugina parului - tratamente si recomandari

Rugina parului este o boala cauzata de ciuperca Gymnosporangium sabinae, care paraziteaza atat parul (acesta reprezentand planta gazda principala), cat si anumite specii de conifere, in special ienuperii, ce servesc drept gazde intermediare.

 

Care sunt simptomele acestei boli?

 

Primele simptome ale ruginei parului apar pe frunze la final de primavara, cand se formeaza pete ovale de culoare galben-rosiatica, cu margini portocalii. Aceste pete se dezvolta treptat, ajungand pana la 1,5 cm si devin maro in timp. In centrul lor apar puncte mici si negre, vizibile din iunie pana in iulie, indicand stadiul Pycnia.

 

Pe partea inferioara a frunzelor, din august, apar ecidii care produc spori ce pot infecta ienuperii (faza Aecia). Apropierea fata de ienuperi intensifica severitatea infectiei, afectand plantele de par situate pana la cateva sute de metri distanta. Atacul se extinde asupra frunzelor, petiolurilor, lastarilor tineri si chiar fructelor, provocand defoliere prematura si leziuni care pot deforma puietii.


 

Cum se transmite rugina parului?

 

Rugina parului este produsa de ciuperca Gymnosporangium sabinae, un patogen heteroic care are nevoie de doua specii gazda pentru a-si completa ciclul de viata. Pe frunzele de par se dezvolta picnidii si ecidii, in timp ce teleutosporii, formati pe ienuperi (specii precum Juniperus communis sau Juniperus sabina), asigura transmiterea bolii. 

 

Sporii se raspandesc de la ienupar la par, iar infectia se mentine de la un an la altul prin teleutospori si miceliul care supravietuieste pe ramurile ienuperilor.

 

Cum putem proteja parul de aceasta boala?

 

Pentru a reduce riscul aparitiei ruginii parului, este esentiala alegerea soiurilor tolerante si amplasarea livezilor de par la o distanta sigura de ienuperi, adica la cel putin 150-500 m. Daca infectiile sunt frecvente si severe, este necesar sa se opteze fie pentru eliminarea ienuparului, fie a parului din zona.

 

Masurile directe de combatere includ taierea si distrugerea ramurilor de ienupar infectate din vecinatatea livezilor. In plus, in cazul parului, se aplica tratamente preventive cu fungicide in perioada de risc crescut, in special intre sfarsitul lunii mai si mijlocul lunii iunie. Substantele active utilizate pentru combaterea ruginii includ difenoconazolul si tebuconazolul.

 

Pe langa acestea, fungicidele folosite pentru tratarea rapanului parului (Venturia pirina) ofera o protectie eficienta si impotriva ruginii, asigurand un control dublu al bolilor in perioada de vegetatie.

 

Produse recomandate:
  1. FUNGICID DAGONIS
    FUNGICID DAGONIS
    incepand de la 1154 Lei
  2. FUNGICID LUNA EXPERIENCE 400 SC
    FUNGICID LUNA EXPERIENCE 400 SC
    incepand de la 5897 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a pomilor fructiferi impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate:

 

Concluzie

 

In concluzie, rugina parului este o boala severa provocata de ciuperca Gymnosporangium sabinae, care necesita atat parul, cat si anumite specii de ienupar pentru a-si completa ciclul de viata. Prevenirea si combaterea acestei boli depind de adoptarea unor masuri adecvate, cum ar fi cultivarea soiurilor tolerante si mentinerea unei distante optime intre livezile de par si ienuperi. In caz de infectii severe, se impune indepartarea plantelor afectate si aplicarea tratamentelor chimice. 

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate. 
Buton WhatsApp
Ai nevoie de ajutor sau vrei sa plasezi o comanda rapid?
Apasa butonul de WhatsApp si discuta direct cu un specialist. Suntem aici sa te ajutam imediat.
WhatsApp Logo Contacteaza-ne pe WhatsApp