Fluturele alb al verzei - tratamente si recomandari

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) este o insecta raspandita in toate regiunile tarii, mai ales in bazinele legumicole unde se cultiva varza si conopida. Larvele sale, omizile, sunt periculoase si provoaca pagube semnificative in culturile de varzoase, afectand randamentul si calitatea recoltei. In Romania, aceasta insecta se intalneste pretutindeni, impunand necesitatea aplicarii masurilor de control eficiente pentru a proteja culturile.

 

Adultii fluturelui alb al verzei au o anvergura a aripilor de 50-65 mm, corpul negru acoperit cu perisori alb-galbui si aripi albe cu macule negre. 

 

Larva neonata masoara pana la 1,75 mm lungime, fiind galben-cenusie, cu capul negru. In ultima faza de dezvoltare, larva atinge 40-50 mm lungime, avand un corp verde sau galben-cenusiu, cu puncte negre si trei dungi longitudinale galbene: una dorsala subtire si doua laterale mai late. 

 

Pupa este initial verde si devine galbena ulterior, prezentand puncte negre pe partea dorsala si laterala. 

 

Care este ciclul biologic al fluturelui alb al verzei?

 

Aceasta specie are 2-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de pupa pe tulpinile pomilor, arborilor si arbustilor, pe garduri si peretii caselor. Fluturii apar primavara, de obicei la sfarsitul lunii aprilie sau in luna mai. 

 

Ouale sunt depuse in grupuri pe partea inferioara a frunzelor de varza si alte crucifere. Incubatia dureaza 1-2 saptamani.
Larvele din primele doua stadii raman grupate in jurul locului de eclozare, iar din stadiul al treilea devin solitare. In regiunile sudice poate aparea si a treia generatie partiala, iar larvele ultimelor doua generatii se dezvolta pe varza de vara si cea de toamna.


 

Care sunt semnele atacului fluturelui alb al verzei?

 

Specie oligofaga, fluturele alb al verzei ataca cruciferele cultivate si spontane, cauzand pagube semnificative in culturile de varza si conopida. In primele stadii, larvele rod epiderma inferioara si parenchimul frunzelor, lasand intacta epiderma superioara. 

 

Din stadiul al treilea, larvele se raspandesc pe toate frunzele, consumandu-le in special pe margini; in caz de atac sever, din frunze raman doar nervurile mai groase. Larvele contribuie si la putrezirea indirecta a verzei prin excrementele lor, care se acumuleaza intre frunze si favorizeaza dezvoltarea microorganismelor.

 

Cum prevenim si combatem fluturele alb al verzei?

 

Pentru a combate fluturele alb al verzei, se aplica tratamente cu insecticide specifice inca de la aparitia primelor larve. Pentru a maximiza eficacitatea acestor tratamente, se utilizeaza adjuvanti care imbunatatesc aderenta si distributia uniforma a solutiei de insecticid pe frunzele de varzoase.

 

Acesti adjuvanti contribuie la asigurarea unei acoperiri mai eficiente si unei penetrari mai bune a substantelor active in tesuturile plantelor, sporind astfel eficienta tratamentelor si reducand pierderile cauzate de infestarea cu fluture alb al verzei.

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID DELMUR
    INSECTICID DELMUR
    incepand de la 8247 Lei
  2. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 325 Lei
  3. INSECTICID BENEVIA
    INSECTICID BENEVIA
    incepand de la 1492 Lei
  4. INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    incepand de la 336 Lei
  5. INSECTICID KARATE ZEON
    INSECTICID KARATE ZEON
    incepand de la 336 Lei
  6. INSECTICID CORAGEN
    INSECTICID CORAGEN
    incepand de la 556 Lei
  7. INSECTICID AFFIRM
    INSECTICID AFFIRM
    incepand de la 685 Lei

 

Adjuvanti recomandati:
  1. ADJUVANT FORTGREEN MIG
    ADJUVANT FORTGREEN MIG
    incepand de la 3267 Lei
  2. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 431 Lei
  3. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 622 Lei
Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

Concluzie
 

In concluzie, fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) este o insecta raspandita in toate regiunile tarii, cu o prevalenta mai accentuata in bazinele legumicole, unde se cultiva varza si conopida. Larvele sale, cunoscute sub numele de omizi, reprezinta o amenintare periculoasa pentru culturile de varzoase, afectand randamentul si calitatea recoltei. 

 

In Romania, aceasta insecta este intalnita pretutindeni, impunand necesitatea aplicarii masurilor de control eficiente pentru a proteja culturile. Tratamentele cu insecticide specifice, aplicate inca de la aparitia primelor larve, reprezinta o metoda eficienta de combatere a acestui daunator.

 

Pentru a maximiza eficacitatea acestor tratamente, se utilizeaza adjuvanti specializati, care imbunatatesc aderenta si distributia uniforma a solutiei de insecticid pe frunzele de varzoase, contribuind la reducerea pierderilor cauzate de infestarea cu fluture alb al verzei.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.   

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!