Ciuruirea micotica a frunzelor - tratamente si recomandari

Ciuruirea micotica a frunzelor afecteaza frecvent pomii samburosi precum piersicul, nectarinul, migdalul, prunul, caisul, ciresul, visinul si prunul japonez. Aceasta boala este cauzata de ciuperca Stigmina carpophila (sin. Coryneum beijerinckii) si poate afecta si alte specii din aceeasi familie botanica. Este important sa se adopte masuri preventive si curative pentru protejarea pomilor si pentru a mentine astfel sanatatea acestora, si, implicit a recoltei. 

 

Care sunt simptomele acestei boli?

 

Boala se manifesta prin afectarea frunzelor, fructelor si lastarilor.

 

Pe frunze apar pete circulare de 2-4 mm in diametru, de culoare brun-cenusie, cu margini brune sau rosiatice. Tesuturile afectate se necrozeaza, se desprind si cad, lasand frunza cu un aspect perforat (''ciuruit'').

 

Pe lastari, in special la piersic, se formeaza pete circulare sau elipsoidale, rosiatice, asemanatoare celor de pe frunze. Aceste pete patrund in scoarta, devin brune si se necrozeaza. La suprafata acestor pete apar puncte negre (acervulii ciupercii). In perioada de repaus, petele se extind, inconjurand lastarii pe portiuni de 2-3 cm sau mai mult, iar mugurii din zonele afectate se usuca. 

 

In primavara urmatoare, in locul acestor pete se formeaza fisuri si plagi deschise, din care se scurg gome ("clei"). Marginile plagilor se ingroasa treptat si in timp devin vizibile excrescente asemanatoare cancerelor. In cele din urma, ramurile se usuca. Atacul asupra ramurilor obliga pomicultorii sa taie anual sarpante intregi, ceea ce duce la deformarea pomului in 7-10 ani, cu cresteri reduse si productie minima de fructe.

 

Pe fructe, la cais si piersic, apar pete punctiforme de 1-2 mm diametru, reliefate, de culoare rosie-violacee sau bruna, grupate pe partea insorita a fructelor, care par coapte. Aceste pete sunt adesea insotite de scurgeri abundente de gome (clei). Fructele sever afectate cad, iar cele ramase prezinta coaja rugoasa, pulpa tare si un gust fad.


 

Cum se transmite ciuruirea micotica a frunzelor?

 

Stigmina carpophila apartine clasei Fungi Imperfecti si familiei Melanconiaceae. Acervulii sai au conidiofori simpli, iar conidiile sunt multicelulare, brune si ovoidale, avand un numar variabil de septe si o forma lenticulara.

 

Ciuperca se transmite de la un an la altul prin miceliul care se gaseste in scoarta ramurilor infectate. De asemenea, conidiile prezente in gomele (cleiul) de pe ramuri contribuie la raspandirea agentului patogen.

 

Care sunt factorii de risc pentru instalarea bolii?

 

Boala se instaleaza cel mai frecvent in perioadele de primavara si toamna, cand conditiile de mediu favorizeaza dezvoltarea si raspandirea ciupercii. Primaverile ploioase constituie un factor de risc major pentru aparitia bolii, mai ales daca urmeaza unei ierni blande. In astfel de conditii, conidiile ciupercii reusesc sa supravietuiasca in procent ridicat, fiind pregatite sa infecteze noile cresteri odata cu venirea primaverii.

 

Umiditatea crescuta din timpul ploilor de primavara faciliteaza germinarea conidiilor si infectarea plantelor gazda, contribuind la raspandirea rapida a patogenului.

 

Cum putem proteja pomii fructiferi de ciuruirea micotica a frunzelor? 

 

Pentru a proteja pomii impotriva bolii ciuruirii micotice cauzate de Stigmina carpophila, se recomanda intreprinderea unor masuri precum: 

 

  • Indepartarea si arderea ramurilor afectate. Este important sa se inspecteze periodic pomii si sa se taie, iar ulterior, distruga prin ardere ramurile care prezinta simptomele bolii. Acest lucru ajuta la eliminarea surselor de infectie si la reducerea raspandirii patogenului. De asemenea, trebuie dezinfectate ranile rezultate si acoperite cu mastic pentru a preveni patrunderea altor agenti patogeni.
  • Protectia chimica. Pentru a preveni atacul acestui patogen, se recomanda efectuarea tratamentelor chimice cu fungicide specifice. Tratamentele aplicate pentru alte afectiuni ale frunzelor pot oferi, de asemenea, o oarecare protectie impotriva ciuruirii. In general, fungicidele pe baza de cupru sunt eficiente si pot fi aplicate toamna, dupa caderea frunzelor, si primavara, inainte de inflorire. Din cauza riscului de fitotoxicitate, aceste tratamente se recomanda sa fie aplicate respectand intocmai recomandarile de pe eticheta, recomandari atat privind doza, cat si momentul optim de aplicare, in functie de cultura omologata. 
  • Program de tratamente. Este indicat sa fie urmat un program de tratamente bine stabilit, in functie de fenofaza. Astfel, la sfarsitul perioadei de inflorire, se pot aplica fungicide specifice, omologate in acest sens. Pe parcursul sezonului de vegetatie, se poate ajusta programul de tratament in functie de evolutia bolii si de avertizarile meteorologice, alternand intre produse din diferite grupe chimice. 
Produse recomandate:
  1. FUNGICID SCORE 250 EC
    FUNGICID SCORE 250 EC
    incepand de la 462 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

Prin adoptarea acestor masuri preventive si curative, se poate reduce semnificativ impactul bolii ciuruirii micotice asupra pomilor, asigurand astfel o productie sanatoasa si consistenta de fructe. 

 

In plus, pentru a asigura o protectie indelungata a pomilor fructiferi impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate:

 

Concluzie
 

In concluzie, ciuruirea micotica a frunzelor afecteaza frecvent pomii samburosi precum piersicul, nectarinul, migdalul, prunul, caisul, ciresul, visinul si prunul japonez. Cauzata de ciuperca Stigmina carpophila, aceasta boala poate afecta si alte specii din aceeasi familie botanica. Pentru protejarea pomilor si mentinerea sanatatii fructelor, este foarte importanta indepartarea si arderea ramurilor afectate, aplicarea riguroasa a tratamentelor cu fungicide, in special pe baza de cupru, toamna si primavara, si implementarea unui program de tratamente adaptat evolutiei bolii si conditiilor meteorologice.

 

Aceste masuri preventive si curative contribuie la reducerea impactului negativ al ciuruirii micotice si asigura o productie de fructe sanatoasa si consistenta in livezile de pomi fructiferi.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!