Plante de interior: identificarea si tratamentul daunatorilor

Plantele de interior sunt susceptibile atacului a numerosi daunatori precum: paduchele lanos, paduchele testos, musculita alba de sera, tripsul, acarienii si afidele, de aceea, verificarea regulata a acestora este esentiala pentru a depista prompt eventualele semne ale prezentei daunatorilor.

 

Aceste simptome includ: prezenta unui puf de culoare alba, secretii lipicioase (roua de miere), musculite albe, decolorari, puncte de diverse culori, deformari sau o debilitare generala a plantelor.

 

O observare atenta si regulata poate ajuta la identificarea timpurie a oricaror probleme, facilitand astfel interventia rapida si gestionarea eficienta a daunatorilor, mentinand astfel sanatatea plantelor de interior.

 

Paduchele lanos

 

Paduchii lanosi sunt insecte mici si moi, acoperite de o secretie alba, ceroasa (puf alb) si care se hranesc cu sucul celular al plantelor de interior, cauzand simptome precum: caderea frunzelor, incetinirea cresterii, caderea bobocilor florali (acestia nu se mai deschid si cad), iar in final, uscarea plantelor. Prin strivire, paduchii lanosi elibereaza o substanta sangerie. 

 

Un semn caracteristic al prezentei acestora il reprezinta puful alb, precum si faptul ca secreta o substanta lipicioasa, denumita si "roua de miere", pe care se poate instala fumagina. Fumagina este o ciuperca care formeaza o pelicula de culoare neagra si care se dezvolta pe secretiile dulci eliberate de anumiti daunatori (printre care si paduchii lanosi). 

 

Pentru combaterea paduchilor lanosi, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

 

Deoarece paduchii lanosi sunt mai dificil de combatut, este indicata efectuarea a 2-3 tratamente la un interval de 7-10 zile, in functie de evolutia atacului si de recomandarile de pe eticheta produselor utilizate.

 
Insecticide recomandate: 

 

Pentru a permite insecticidului sa patrunda mai usor prin secretia ceroasa (puful alb), se recomanda si utilizarea unui adjuvant.

 

Adjuvanti recomandati: 

 

Paduchele testos

 

Paduchii testosi pot fi identificati prin prezenta scuturilor protectoare, care au forme rotunde sau ovale si acopera organele plantelor, precum frunze, lastari sau ramuri. Acesti daunatori sunt imobili, ceea ce permite indepartarea lor manuala, in comparatie cu alti paduchi de plante.

 

In timpul hranirii cu sucul plantelor prin intepat si supt, paduchii testosi secreta o substanta transparenta si lipicioasa numita "roua de miere", care favorizeaza aparitia fumaginei, o ciuperca de culoare neagra care se manifesta sub forma unei pelicule de culoare neagra. Acest fenomen poate afecta aspectul plantelor si poate reduce eficienta procesului lor de fotosinteza.

 

Paduchii testosi sunt daunatori polifagi, afectand o varietate de plante de interior, insa si arbori si arbusti ornamentali din gradina. Preferinta acestor daunatori se indreapta in special catre plantele precum leandrul, cacteele, dafinul, ficusii, citricele sau trandafirii.

 

Prin inteparea plantelor gazda si injectarea salivei, paduchii testosi determina slabirea acestora si inhiba cresterea normala. Plantele afectate manifesta o crestere anormala, incetinita si pot prezenta semne de uscare progresiva in timp. 

 

In cazul plantelor de interior, paduchii testosi pot sa se inmulteasca constant pe tot parcursul anului, deoarece in interior, acestia nu sunt expusi factorilor de mediu specifici schimbarilor sezoniere, cum ar fi venirea anotimpului rece.

 

Aceasta caracteristica face ca controlul acestor daunatori sa fie o provocare, necesitand aplicarea a mai multor tratamente (2-3), la interval de 7-10 zile, in functie de evolutia atacului, respectand intocmai recomandarile de pe eticheta produselor utilizate.

 
Insecticide recomandate: 

 

Pentru a imbunatati capacitatea insecticidului de a patrunde prin stratul protector de ceara, este indicata si adaugarea unui adjuvant in solutia de tratament.

 

Adjuvanti recomandati:

 

Musculita alba de sera

 

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este un daunator cu o dimensiunea mica, in jur de 1-2 mm lungime si aripile acoperite cu un praf alb. Galbui sau albi, adultii au o forma triunghiulara, iar larvele sunt plate, ovale si de obicei de culoare galbena sau verde deschis.

 

Atacul musculitei albe de sera asupra plantelor se manifesta prin aparitia unor puncte albe si lipicioase pe frunze si tulpini, reprezentand ouale depuse de acest daunator. Pe masura ce musculita alba se hraneste cu sucul plantelor, acestea pot prezenta decolorari si o slabire generala, manifestata prin cresterea incetinita a acestora. De asemenea, acest daunator poate actiona si ca vector pentru trasmiterea bolilor.

 

Musculita alba de sera secreta si ea substanta lipicioasa, denumita ‘’roua de miere’’, care favorizeaza instalarea fumaginei. Depistarea prezentei acesteia se poate face cu ajutorul capcanelor adezive de culoare galbena.

 

Pentru combatere, in functie de evolutia atacului, se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente, la interval de 7-10 zile cu insecticide specifice, aplicate conform recomandarilor de pe eticheta.

 
Insecticide recomandate:

 

Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia preparata pentru efectuarea tratamentului.

 
Adjuvanti recomandati: 

 

Tripsii

 

Tripsii sunt insecte mici, de diferite culori, care pot provoca vatamari semnificative si plantelor ornamentale. Simptomele asociate prezentei tripsilor includ aparitia de pete galben-cenusii sau argintii pe frunze. Florile atacate avorteaza, iar pe petale se poate sesiza aparitia petelor. Aceste pete sunt rezultatul hranirii tripsilor cu sucul celular al plantelor.

 

De asemenea, tripsii sunt vectori pentru transmiterea virozelor, de aceea, controlul acestora este important pentru mentinerea sanatatii plantelor ornamentale.

 

Pentru combatere se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice, iar pentru monitorizare este indicata utilizarea capcanelor adezive de culoare albastra.

 
Insecticide recomandate:

 

Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este recomandata si adaugarea unui adjuvant in solutia preparata.

 
Adjuvanti recomandati:

 

Acarienii

 

Acarienii sunt daunatori de dimensiuni reduse, a caror prezenta poate fi semnalata prin panze fine pe frunze si decolorari punctiforme, ducand la o nuanta gri-argintie. Acarianul galicol produce gale, iar acarienii lati provoaca curbarea marginilor frunzelor. Se hranesc cu sucul celular al plantelor, afectand o gama larga de specii decorative si pot cauza uscarea acestora, pierderea bobocilor florali si in cele din urma, moartea plantelori.

 

De asemenea, acesti acarieni sunt cunoscuti pentru transmiterea unui numar semnificativ de viroze la plante.

 
Acaricide recomandate:

 

Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este recomandata si adaugarea unui adjuvant in solutia preparata.

 
Adjuvanti recomandati:

 

Afidele

 

Afidele sunt insecte mici, de diferite culori (verzi, negre, galbene etc.), care se hranesc cu sucul celular al plantelor. Aceste insecte pot afecta o gama larga de plante, debilitandu-le si transmitand virusuri.

 

Afidele se ataseaza de partea inferioara a frunzelor (insa pot forma colonii si pe varfurile de crestere, pe flori) si se hranesc cu sucul celular al plantelor, provocand deformari ale frunzelor, rasucirea lastarilor, simptome de ingalbenire si o crestere slaba a plantelor. Ele secreta o substanta lipicioasa denumita ‘’roua de miere’’, care favorizeaza dezvoltarea fumaginei.

 

Pentru monitorizarea prezentei afidelor, se recomanda utilizarea capcanelor adezive de culoare galbena, iar pentru combatere se vor efectua tratamente cu insecticide specifice, aplicate conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Insecticide recomandate:

 

Insecticide gata preparate (RTU) recomandate:

 

Adjuvanti recomandati:

 

 

La cateva zile dupa incheierea tratamentelor impotriva daunatorilor, este indicata si aplicarea unor ingrasaminte, pentru a sprijini regenerarea plantelor in urma atacului suferit.

 
Ingrasaminte recomandate: 

 

Concluzie
 

In concluzie, gestionarea eficienta a daunatorilor reprezinta o componenta esentiala a ingrijirii plantelor de interior. Cei mai comuni daunatori sunt: paduchele lanos, paduchele testos, musculita alba de sera, tripsii, acarienii si afidele.

 

Monitorizarea regulata si interventia prompta sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii plantelor, iar aplicarea ingrasamintelor dupa tratamentele impotriva daunatorilor contribuie la sprijinirea procesului de regenerare al acestora in urma stresului suferit.

 

Este esential sa se utilizeze insecticide si ingrasaminte potrivite, respectand indicatiile de pe eticheta produselor pentru a asigura o abordare eficienta si sigura in ingrijirea plantelor de interior.

 

Observatii:
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!