Omida fructelor de tomate si ardei - tratamente si recomandari

Omida fructelor (sau omida fructificatiilor), cunoscuta sub denumirea stiintifica de Helicoverpa armigera, face parte din ordinul Lepidoptera (lepidoptere, fluturi) si apartine familiei Noctuidae. Aceasta insecta este larg raspandita in regiuni precum Campia Romana, Banat si Moldova si este deosebit de periculoasa, atacand atat culturile in spatii protejate (sere/solarii), cat si pe cele din camp. 

 

Adultul are o lungime a corpului de 12-18 mm, o anvergura a aripilor de 35-40 mm si este de culoare variabila, de la verde-galbui la brun-deschis sau brun-inchis.

 

Larvele (omizile) sunt mari, avand o lungime de 1,5-2 cm si sunt polifage, consumand o varietate de plante (peste 120 specii), atat din flora spontana, cat si plante cultivate. Ele ataca cu precadere culturile de tomate, ardei, bame, fasole, mazare, vinete si altele.In ultima varsta, larva are o lungime a corpului de 30-40 mm si prezinta o culoare variabila, de la verzuie pana la roscat-violeta sau brun-inchisa. 

 

Pupa are 15-18 mm si este de culoare brun-inchisa pana la roscat-cafenie.

 

Care este biologia si ecologia acestui daunator? 

 

In tara noastra, Helicoverpa armigera are 2-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de pupa in sol, intr-o celula ovala de pamant, la o adancime de 7-25 cm. Aparitia adultilor are loc primavara, la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai. La 3-5 zile dupa aparitie, incepe depunerea oualor. Ouale sunt depuse izolat pe frunzele, tulpinile si inflorescentele plantelor de bame, vinete, tomate, ardei etc.

 

Perioadele de atac asupra culturilor legumicole variaza in functie de conditiile meteorologice. Intre iunie si septembrie este perioada frecventa a atacului omizilor, iar in anii cu conditii meteorologice favorabile, acest atac poate incepe din mai si dureaza pana in octombrie.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Helicoverpa armigera ataca parenchimul frunzelor, bobocii, florile si fructele. 

 

Larvele (omizile) ataca culturile de tomate si ardei, producand pagube insemnate. La inceput, larvele de varsta I si II rod epiderma frunzelor, iar la varsta a III-a ataca si fructele, patrunzand in interiorul acestora, unde consuma pulpa, semintele si lasandu-si excrementele in fruct. Odata ce larvele au patruns in fruct, devin greu de combatut, deoarece insecticidele actioneaza asupra lor doar cand acestea trec de la un fruct la altul.

 

Fructele odata atacate isi pierd valoarea comerciala, devenind lipsite de consistenta si putrezind usor. De asemenea, bobocii atacati nu se mai deschid, se innegresc si cad, iar florile atacate se zbarcesc si devin brune. In galeriile mari, formate in fruct, se instaleaza adesea diverse ciuperci, care produc putrezirea lor.


 

Ce tratamente se aplica impotriva omizii fructelor?

 

Pentru combaterea larvelor, se efectueaza tratamente cu insecticide specifice in momentul aparitiei primelor exemplare de omizi (larve). Aceste tratamente trebuie repetate la intervale regulate, conform recomandarilor de pe eticheta produselor utilizate, deoarece un insecticid este activ doar pentru o anumita perioada de timp, iar la sfarsitul acestei perioade este necesar un nou tratament.

 

Aplicarea unor masuri agrotehnice contribuie, de asemenea, la limitarea populatiilor acestui daunator. Printre aceste masuri se numara efectuarea araturilor adanci de toamna, care distrug un numar mare de pupe hibernante si distrugerea buruienilor din familia Solanaceae, care servesc ca plante gazda intermediare pentru inmultirea insectei.

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID AMPLIGO
    INSECTICID AMPLIGO
    incepand de la 1,19900 Lei
  2. INSECTICID MINECTO ALPHA
    INSECTICID MINECTO ALPHA
    incepand de la 2132 Lei
  3. INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    incepand de la 355 Lei
  4. INSECTICID CORAGEN
    INSECTICID CORAGEN
    incepand de la 582 Lei
  5. INSECTICID ALVERDE
    INSECTICID ALVERDE
    incepand de la 888 Lei
 
Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

Aceste insecticide trebuie aplicate conform recomandarilor de pe eticheta, respectand dozele si perioadele de aplicare pentru a minimiza impactul asupra mediului inconjurator si a evita aparitia fenomenului de rezistenta a daunatorilor. Utilizarea corecta a acestor produse poate contribui la reducerea populatiilor omizii fructelor de tomate si ardei si la protejarea culturilor impotriva pierderilor cauzate de acest daunator.

 

De asemenea, la aplicarea insecticidelor este important sa se respecte timpul de pauza mentionat pe eticheta.

 

!!! Timpul de pauza reprezinta intervalul de timp care trebuie sa treaca intre ultima aplicare a tratamentului cu  insecticid si momentul recoltarii fructelor.

 

Concluzie
 

In concluzie, omida fructelor, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Helicoverpa armigera, este o amenintare serioasa pentru culturile legumicole. Larvele acestei insecte polifage provoaca daune considerabile, atacand atat frunzele, bobocii, florile, cat si fructele plantelor gazda. Combaterea larvelor se realizeaza prin aplicarea de insecticide specifice in momentul aparitiei lor si prin adoptarea masurilor agrotehnice precum araturile adanci de toamna si controlul buruienilor gazda.

 

Aceste masuri sunt importante pentru protejarea culturilor si minimizarea pierderilor cauzate de acest daunator.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!