Bujor: ghid esential pentru ingrijire si inmultire de succes

Bujorul (Paeonia spp.) este o planta perena ce face parte din familia Paeoniaceae si este originara din Asia, sudul Europei si vestul Americii de Nord. Genul Paeonia cuprinde aproximativ 33 de specii perene, arbustive si erbacee. Printre speciile erbacee, cea mai raspandita este Paeonia lactiflora. Bujorul este apreciat pentru florile sale mari si culorile atragatoare, variind de la alb la rosu, insa, exista si varietati care prezinta culori roz, galben, fiecare avand farmecul sau unic.
 

Aceste plante perene pot trai o perioada indelungata de timp daca au parte de o ingrijire adecvata, adaugand o nota estetica placuta in orice gradina. Totusi, mentinerea sanatatii si frumusetii bujorilor necesita intelegerea nevoilor lor specifice, incepand de la plantare, cat si pe parcursul anului. 

 

De asemenea, bujorul este floarea nationala a Romaniei. 

 

Conditii de mediu

 

Lumina. Bujorul prospera in locuri in care are parte de lumina din abundenta, insa, poate suporta si umbrirea usoara. Ideal ar fi sa beneficieze de cel putin sase ore de soare direct in fiecare zi pentru a produce flori robuste. In zonele cu climat mai cald este indicat ca acesta sa aiba parte de umbrire partiala in timpul dupa amiezii, pentru a preveni ofilirea sau deteriorarea florilor.

 

Temperatura. Temperatura joaca un rol important in cresterea si inflorirea bujorului, acesta necesitand temperaturi moderate si apa suficienta la sfarsitul verii, pentru formarea mugurilor florali pentru anul urmator. In perioada rece, bujorul are nevoie de cel putin o luna cu temperaturi de 4-5˚C pentru vernalizare, esentiala pentru trezirea din dormanta a mugurilor floriferi. In zonele cu ierni aspre, se recomanda musuroirea plantelor toamna pentru a proteja mugurii floriferi.

 

Sol. Bujorul prefera soluri adanci, bogate in humus si substante nutritive, bine drenate, cu umiditate moderata si constanta, si un pH situat intre 6 si 7. Drenajul este foarte important, deoarece acesta nu suporta umiditatea excesiva, persistenta, care poate duce la putrezirea radacinilor. 

 

Cerintele fata de apa. Bujorul necesita o umiditate constanta, mai ales in timpul verii si perioadei de inflorire. Perioadele critice pentru aprovizionarea plantelor cu apa sunt la sfarsitul verii, in timpul inductiei florale, si primavara, in perioada inceputului cresterii vegetative si infloririi. Este indicat ca plantele sa fie udate la nivelul solului, dimineata devreme, evitand ca apa sa ajunga pe partea aeriana a acestuia, pentru a mentine frunzisul uscat si sanatos.


 

Lucrari de ingrijire
 

Aplicarea ingrasamintelor. Fertilizarea bujorului ar trebui facuta cu moderatie, deoarece nu sunt plante care necesita o cantitate mare de nutrienti. Un ingrasamant echilibrat, adecvat pentru plantele ornamentale, aplicat conform recomandarilor de pe eticheta ajuta la sustinerea cresterii sanatoase si viguroase. 

 

Ingrasaminte recomandate:

 

Taieri. Cel mai bun moment pentru a taia bujorii este toamna, dupa ce plantele au intrat in repaus, insa, se recomanda verificarea periodica si in timpul perioadei de vegetatie, pentru a indeparta florile ofilite sau partile deteriorate. Toamna (sau dupa incheierea perioadei de inflorire), se recomanda indepartarea tuturor frunzelor aproape de nivelul solului, la aproximativ 2-3 cm deasupra suprafetei acestuia. Este important sa se utilizeze foarfeci de gradinarit curate si ascutite pentru a face taieturi curate, prevenind astfel deteriorarea partilor ramase ale plantei.

 

Produse recomandate:

 

Inmultire. Inmultirea se face toamna prin divizarea tufei, folosind plante de cel putin 5-6 ani. La divizare, este important ca fiecare noua planta sa aiba cel putin 3-4 radacini viguroase si muguri bine dezvoltati in zona coletului. Dupa divizare, fara a rani radacinile, se curata o parte din pamant, se taie frunzele la 10-15 cm deasupra coletului si se planteaza in locurile dorite.

 

Plantare. Bulbii de bujori trebuie plantati in gropi suficient de adanci, astfel incat sa fie acoperiti cu 3-4 cm de sol. Plantarea la o adancime prea mare va intarzia inflorirea in sezonul urmator. Dupa plantare, se uda bine si se musuroiesc pentru a preveni formarea crustei si pentru a proteja mugurii.

 

Boli si daunatori
 

Mentinerea bujorului sanatos si vibrant implica masuri proactive pentru a preveni bolile si daunatorii care il pot afecta. Desi bujorii sunt destul de rezistenti, ei pot fi susceptibili la atacul anumitor boli si daunatori. 

 

Bujorii sunt predispusi la atacul anumitor boli fungice precum putregaiul cenusiu, fainarea si patarea frunzelor. Se recomanda verificarea periodica a plantelor si aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice. 

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    incepand de la 22625 Lei
  2. FUNGICID SCALA
    FUNGICID SCALA
    incepand de la 25192 Lei
  3. FUNGICID SERENADE ASO SC
    FUNGICID SERENADE ASO SC
    incepand de la 8631 Lei

 

Daunatorii care pot afecta bujorul sunt acarienii, paduchii lanosi, afidele etc., de aceea, si in cazul daunatorilor, se recomanda verificarea periodica a plantelor si aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice. 

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    incepand de la 22625 Lei
  2. INSECTICID CLOSER 120SC
    INSECTICID CLOSER 120SC
    incepand de la 489 Lei
  3. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 329 Lei

 

In plus, pentru a stimula apararea naturala a plantelor impotriva bolilor si daunatorilor, se recomanda folosirea unor produse specifice, ce intaresc sistemul imunitar al plantelor si le ajuta sa reziste mai bine la atacurile agentilor patogeni si insectelor daunatoare.

 

Produse recomandate:

 

Alte informatii necesare:

 

  • Bujorul (Paeonia spp.) este o planta perena erbacee sau arbustiva, apreciata pentru frumusetea si parfumul sau floral.
  • Exista peste 33 de specii cunoscute de bujori, iar multe dintre ele sunt originare din Asia si Europa.
  • Infloreste in mod spectaculos in primavara si vara, oferind flori mari si colorate in nuante de la alb la roz si rosu intens.
  • Dupa inflorire, este normal ca partea aeriana a plantei sa se deterioreze treptat, iar planta sa se pregatesca pentru intrarea in repaus, fiind un proces natural de incheiere a ciclului sau. Partea aeriana va fi taiata, urmand ca bujorul sa porneasca in vegetatie primavara urmatoare. 
  • Bujorul poate trai timp indelungat in gradini.
Concluzie

 

In concluzie, bujorul (Paeonia spp.) este o planta perena apreciata pentru florile sale mari si colorate, originara din Asia, sudul Europei si vestul Americii de Nord, si este floarea nationala a Romaniei. Cu ingrijire adecvata, aceste plante pot trai mai multi ani, infrumusetand gradinile. Pentru sanatatea si frumusetea lor, bujorii necesita lumina adecvata, temperaturi moderate, sol bine drenat si udare corespunzatoare. Lucrarile de ingrijire includ aplicarea moderata a ingrasamintelor, taierile, si daca este necesar, aplicarea tratamentelor. 

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!