Mana verzei - tratamente si recomandari

Mana verzei (cauzata de ciuperca Peronospora brassicae) este o boala fungica ce afecteaza plantele de varza, inclusiv rasadurile si plantele mature. Aceasta infectie provoaca daune semnificative in toate stadiile de dezvoltare ale plantei, iar in absenta masurilor de control adecvate, boala poate duce la deteriorarea severa a verzei si scaderea semnificativa a recoltei.

 

Care sunt simptomele acestei boli?

 

Boala se manifesta astfel:

 

In cazul plantutelor, in faza de 3-4 frunze adevarate, plantele de varza sunt extrem de vulnerabile. Pe partea superioara a frunzelor apar pete mici, neregulate, de culoare verde-galbuie, in timp ce pe partea inferioara se formeaza un puf albicios. Aceste pete duc la uscarea sau putrezirea frunzelor, iar plantele afectate grav pot piere.

 

Pe frunze, se formeaza pete circulare acoperite cu un puf alb-cenusiu. In timp, tesuturile afectate se necrozeaza si frunzele se usuca. Boala progreseaza si in depozite, afectand foile exterioare ale capatanii.

 

In ceea ce priveste plantele semincere, pe frunze, tulpini, inflorescente si silicve, apar pete initial galbui, care ulterior devin cenusii sau brun-inchise. Acest atac duce la uscarea florilor si la o scadere semnificativa a recoltei de samanta.

 

Cum se transmite mana verzei?

 

Peronospora brassicae (Oomycetes) este ciuperca responsabila pentru mana verzei. Aceasta formeaza conidiofori incolori, ramificati dichotomic, care poarta sterigme pe care se dezvolta conidii unicelulare si ovoidale.

 

Patogenul se transmite prin oosporii globulosi formati in tesuturile atacate, care pot supravietui iarna. De asemenea, infectia se raspandeste prin sifonoplastul prezent in radacinile plantelor si prin semintele infectate. Peronospora brassicae poate rezista si in culturile de toamna, precum rapita, sau in buruienile perene infectate, continuand astfel sa reprezinte o sursa de infectie pentru culturile viitoare.

 

Care sunt factorii de risc pentru instalarea bolii?

 

Mana verzei este favorizata de anumite conditii de mediu care contribuie la dezvoltarea si raspandirea ei in cadrul culturilor. Printre acesti factori de risc se numara:

 

  • Temperatura. Boala se dezvolta cel mai bine in intervalul de temperaturi cuprins intre 10°C si 15°C. In aceasta gama de temperaturi, activitatea ciupercii patogene este optima, facilitand germinarea sporilor si infectia plantelor.
  • Umiditate. Nivelul de umiditate relativa a aerului este important pentru dezvoltarea bolii, fiind favorizata de valori ce depasesc 90%. Umiditatea ridicata creeaza un mediu propice pentru germinarea sporilor si dezvoltarea ciupercii pe organele plantei.
  • Prezenta picaturilor de apa. Picaturile de apa, fie din roua, ploaie sau irigare, pe organele plantei (frunze, petioli, tulpini) sunt un alt factor important care contribuie la raspandirea bolii. Ele permit sporilor sa patrunda mai usor in plante si sa initieze infectia.

Aceste conditii combina pentru a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea acestui patogen, accentuand riscul de infectie si extinderea bolii in culturile de varza.

 

Cum putem proteja varza de acesta boala?

 

Pentru prevenirea si controlul manei verzei, cauzata de Peronospora brassicae, se recomanda urmatoarele masuri de protectie, atat in camp, cat si in spatii protejate:

 

In camp:

 

  • Rotatia culturilor. Practicarea rotatiei culturilor de 3-4 ani ajuta la reducerea acumularii patogenilor in sol si limiteaza riscul recidivei acestei boli.
  • Gestionarea resturilor vegetale. Adunarea si distrugerea resturilor infectate prin ardere sunt esentiale pentru eliminarea surselor de infectie si prevenirea raspandirii sporilor patogeni.
  • Araturi adanci. Realizarea araturilor adanci contribuie la incorporarea resturilor vegetale infectate in sol, ajutand la distrugerea sporilor. 
  • Combaterea buruienilor. Controlul activ al buruienilor este important deoarece acestea pot adaposti patogeni si contribui la raspandirea bolii.
  • Samanta sanatoasa. Utilizarea semintelor sanatoase previne introducerea bolii in cultura.
  • Protectie chimica. Aplicarea de tratamente chimice cu produse antiperonosporice, in special pentru culturile semincere, ajuta la protejarea plantelor impotriva infectiilor.

In spatii protejate:

 

  • Aerisire adecvata. Asigurarea unei bune aerisiri in spatiile protejate este foarte importanta pentru prevenirea acumularii excesive de umiditate, care favorizeaza dezvoltarea acestei boli.
  • Tratamentul rasadurilor. Tratarea rasadurilor cu produse antiperonosporice este necesara pentru prevenirea infectiilor si protejarea plantelor.

Prin adoptarea acestor masuri, se poate reduce considerabil riscul de infectie cu mana verzei si se poate asigura o protectie buna a culturilor.

 

Produse recomandate:
  1. FUNGICID SIGNUM
    FUNGICID SIGNUM
    incepand de la 3630 Lei
  2. FUNGICID AMISTAR
    FUNGICID AMISTAR
    incepand de la 1510 Lei
  3. FUNGICID ORTIVA TOP
    FUNGICID ORTIVA TOP
    incepand de la 1421 Lei

 

Pentru a asigura o aderenta optima a fungicidelor pe frunzele cerate de varza este indicata si utilizarea unui adjuvant

 

Produse recomandate:

  1. ADJUVANT FORTGREEN MIG
    ADJUVANT FORTGREEN MIG
    incepand de la 3267 Lei
  2. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 468 Lei
  3. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 675 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

Concluzie

 

In concluzie, mana verzei, cauzata de ciuperca Peronospora brassicae, este o boala fungica care afecteaza plantele de varza, incluzand atat rasadurile cat si plantele mature, provocand daune semnificative si scaderea recoltei. Boala se manifesta prin aparitia de pete pe frunze si alte organe ale plantei, iar raspandirea sa este favorizata de conditii de temperatura scazuta, umiditate ridicata si prezenta picaturilor de apa.

 

Pentru a preveni si controla mana verzei, se recomanda rotatia culturilor, gestionarea atenta a resturilor vegetale, combaterea buruienilor, utilizarea semintelor sanatoase, protectia chimica si asigurarea unei bune aerisiri in spatiile protejate. Aplicarea acestor masuri poate reduce semnificativ riscul de infectie si proteja culturile de varza.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!