Fainarea tomatelor - tratamente si recomandari

Fainarea tomatelor este o afectiune cauzata de doua tipuri distincte de patogeni, mai exact, fainarea endofita, cauzata de Leveillula taurica si fainarea epifita, provocata de Oidium (neo)lycopersici. Aceasta boala este frecvent intalnita in sere si solarii, iar ciuperca Leveillula taurica ataca diverse specii, inclusiv ardei, vinete, bumbac si buruieni din familia Solanaceae, in special cele din genul Solanum spp., cum ar fi Solanum dulcamara.

 

Care sunt simptomele acestei boli?

 

Fainarea tomatelor include doua tipuri distincte de patogeni: fainarea endofita si fainarea epifita, fiecare cu caracteristici si simptomatologie proprie.

 

Fainarea endofita, cauzata de Leveillula taurica, se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor, insa predomina pe frunze. Aceasta se prezinta sub forma unor pete galbui, de forma neregulata, vizibile in special pe fata superioara a frunzelor. 

 

Pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor, apare un puf fin, abia vizibil, de culoare cenusiu-albicioasa, reprezentand conidioforii si conidiile ciupercii. Tesuturile din zona petelor se necrozeaza, brunifica si se usuca. In stadii avansate, pe frunze apar periteciile ciupercii, vizibile sub forma unor punctisoare mici, de culoare brun-negricioasa. Fructele afectate sunt de dimensiuni mici, fara gust si cu un continut scazut de substante nutritive.

 

Fainarea epifita, provocata de Oidium (neo)lycopersici, afecteaza toate organele verzi ale plantei, manifestandu-se mai frecvent pe fata superioara a frunzelor bazale. Aceasta se caracterizeaza prin aparitia unor pete de dimensiuni variabile, albicioase si pulverulente.

 

Petele tind sa conflueze, acoperind partial sau total suprafata frunzelor, care ulterior se ingalbenesc si se usuca. Plantele puternic atacate sunt defoliate treptat, incepand de la baza, iar productia acestora este considerabil redusa.

 

Cum se transmite fainarea tomatelor?

 

Fainarea tomatelor este cauzata de agentii patogeni Leveillula taurica si Oidium neolycopersici. Leveillula taurica (Erysiphales, forma conidiana - Oidiopsis taurica) prezinta peritecii poliasce, globuloase, de culoare bruna, cu apendici simpli, lungi si bruni. Aceasta ciuperca ierneaza sub forma de peritecii, miceliu sau conidii in resturile de plante care raman pe sol.

 

Oidium neolycopersici produce conidii unicelulare, cilindrice si incolore, dispuse in lanturi. Conidiile sunt diseminate prin curentii de aer, apa si insecte. Pana in prezent, nu au fost identificate periteciile la acest agent patogen.

 

Care sunt factorii de risc pentru instalarea bolii?

 

Printre factorii de risc se numara conditiile din sere, unde temperaturile variaza intre 8 si 24°C, iar umiditatea relativa este de 55-75%. Aceste conditii favorizeaza dezvoltarea agentilor patogeni responsabili de fainarea tomatelor.

 

De asemenea, conditiile meteorologice uscate si temperaturile ridicate, de peste 26°C, contribuie la aparitia si dezvoltarea acestor patogeni.

 

Cum putem proteja tomatele de fainare?

 

Pentru a proteja culturile de tomate de fainare, in sere si solarii se recomanda aplicarea unor masuri de preventie precum rotatia culturilor si dezinfectia solului. In cazul aparitiei bolii, este necesar sa se efectueze tratamente cu produse specifice, applicate conform recomandarilor de pe eticheta. 

 

In camp, se recomanda rotatia culturilor pe o perioada de 3-4 ani pentru a reduce riscul de infectie. Controlul buruienilor este important, deoarece acestea favorizeaza circulatia aerului printre plante, reducand astfel umiditatea si riscul de infectie. Adunarea si distrugerea resturilor de plante infectate, urmate de araturi adanci, contribuie la eliminarea surselor de infectie. Tratamentele chimice adecvate sunt, de asemenea, esentiale pentru protectia eficienta a culturilor de tomate impotriva fainarii.

 

Produse recomandate:
  1. FUNGICID LUNA SENSATION 500 SC
    FUNGICID LUNA SENSATION 500 SC
    incepand de la 1687 Lei
  2. FUNGICID SERENADE ASO SC
    FUNGICID SERENADE ASO SC
    incepand de la 8631 Lei
  3. FUNGICID KANTAREL
    FUNGICID KANTAREL
    incepand de la 451 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

De asemenea, pentru a proteja tomatele impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, specialistii Agrii au creat si testat un pachet special pentru acestea. 

 

Produse recomandate:

 

Concluzie
 

In concluzie, fainarea tomatelor este cauzata de doua tipuri distincte de patogeni: fainarea endofita, provocata de Leveillula taurica, si fainarea epifita, cauzata de Oidium (neo)lycopersici. Aceasta boala se intalneste frecvent in sere si solarii. Leveillula taurica afecteaza frunzele cu pete galbui si un puf cenusiu-albicios, in timp ce Oidium neolycopersici provoaca pete albicioase si pulverulente pe toate organele verzi ale plantei.

 

Pentru a preveni si controla fainarea, este important sa se adopte masuri precum rotatia culturilor, dezinfectia solului in sere si solarii, si utilizarea tratamentelor chimice specifice. In camp, rotatia culturilor pe 3-4 ani, controlul buruienilor, si gestionarea corecta a resturilor de plante infectate sunt esentiale. Tratamentele chimice adecvate contribuie de asemenea la protejarea eficienta a culturilor.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!