
Ce sunt statiile de intoxicare?
Statiile de intoxicare sunt recipiente special create pentru a proteja raticidele sau capcanele (adezive, mecanice) de factorii de mediu. In acelasi timp, ele impiedica animalele nevizate sa aiba acces la substantele toxice (otrava pentru soareci sau sobolani) sau sa intre in contact cu capcanele plasate. Aceste statii pot fi fabricate din diferite materiale, cum ar fi plastic, carton sau metal.
Statiile de intoxicare impreuna cu raticid se utilizeaza la exterior, contribuind la reducerea populatiei de rozatoare si la protejarea proprietatii.
In interior, pentru combaterea rozatoarelor, se recomanda utilizarea capcanelor. Nu este indicata utilizarea raticidelor in acest caz, deoarece rozatoarele pot muri dupa cateva zile. Daca nu sunt eliminate in mod controlat, lesurile acestora pot emana mirosuri neplacute si pot reprezenta surse de infectie.
Cum alegem statiile de intoxicare?
In ceea ce priveste alegerea statiilor, este important sa luam in considerare si materialul din care sunt confectionate. Statiile din carton, de exemplu, nu sunt rezistente la umiditate, ceea ce face ca utilizarea lor sa fie recomandata in spatii acoperite, protejate de accesul animalelor, si de obicei in combinatie cu capcane.
Pentru o gestionare eficienta a populatiilor de rozatoare, este recomandat sa optam pentru statii de intoxicare echipate cu un sistem de blocare (cheie), mai ales atunci cand se utilizeaza raticide (otrava pentru soareci/sobolani), asigurandu-ne astfel ca substantele toxice sunt securizate si nu prezinta un risc pentru alte specii sau mediu.
De asemenea, statiile de intoxicare pot fi dotate cu sisteme de monitorizare moderne, care permit celor care le folosec sa verifice de la distanta nivelul de consum al raticidelor si starea generala a statiilor. Aceste tehnologii includ senzori care detecteaza cand momeala a fost consumata sau cand statia a fost deschisa, trimitand alerte in timp real catre un dispozitiv mobil sau un computer.
Aceasta nu doar optimizeaza gestionarea resurselor, ci si minimizeaza riscurile de expunere necontrolata la substante toxice. In plus, unii producatori dezvolta statiile de intoxicare cu caracteristici ecologice, utilizand materiale biodegradabile sau reciclabile, contribuind astfel la protectia mediului si la reducerea impactului ecologic al masurilor de combatere a rozatoarelor.
Unde se amplaseaza statiile de intoxicare?
Statiile de intoxicare cu raticid se amplaseaza la exterior, in jurul zonei ce se doreste a fi protejata, iar distanta intre acestea variaza (aproximativ 10-15 metri in cazul sobolanilor si 5-10 metri in cazul soarecilor). Pe langa perimetrul format in jurul spatiului ce se vrea a fi protejat, acestea se mai pot amplasa si:
- Langa sursele de apa ale rozatoarelor;
- In dreptul zonelor de acces a rozatoarelor in interior;
- In zonele in care rozatoarele au sau isi pot face cuiburi (de exemplu, in apropierea scurgerilor sau aerisirilor care comunica cu interiorul);
- Prin zonele in care se observa galerii in pamant, care pot indica trecerea rozatoarelor;
- In zona unde se depoziteaza gunoiul, deoarece aceasta poate fi o atractie pentru rozatoare;
Produse recomandate:
Ce sunt raticidele?
Raticidele sunt produse folosite pentru a controla rozatoarele nedorite. Ele contin o substanta activa otravitoare si un atractant special care atrage rozatoarele. Aceste produse actioneaza prin ingestie, determinand rozatoarele sa consume momeala raticida. Substanta activa cu efect anticoagulant provoaca hemoragii in corpul rozatoarelor, iar acestea, in general, mor in 2-8 zile de la ingestie. Acest interval variaza in functie de cantitatea de raticid consumata, dimensiunea rozatoarelor, tipul de substanta activa si concentratia acesteia.
Forme si variabilitate. Raticidele sunt disponibile sub diverse forme, cum ar fi peleti, pasta, grausor, blocuri cerate sau cuburi parafinate. Dimensiunile lor pot varia in functie de producator. Ele sunt obtinute prin amestecarea substantei active (de exemplu, brodifacoum, bromadiolone, difenacoum) cu atractanti alimentari sau chimici care atrag rozatoarele sa le consume.
Pentru a obtine rezultate mai eficiente, se recomanda plasarea a doua tipuri diferite de raticide in fiecare statie de intoxicare. De exemplu, puteti folosi combinatii precum pasta si peleti, pasta si blocuri cerate sau blocuri cerate si peleti. Aceasta abordare creste sansele ca rozatoarele sa prefere una dintre optiuni.
Produse recomandate:
Spuma adeziva raticida
Sunt produse special concepute, pentru a combate soarecii si sobolanii in spatii sensibile, cum ar fi fabrici sau spitale. Spuma se aplica pentru a acoperi orificiile de acces ale rozatoarelor. Aceasta le adera la blana sau labute, iar soarecii o transporta in cuiburile lor, reducand astfel populatia de rozatoare si punandu-i in contact direct cu raticidul.
Produse recomandate:
Diferenta dintre produse. Principala diferenta intre raticide consta in tipul si combinatia de atractanti folositi pentru a face produsele mai atractive pentru diferite tipuri de rozatoare. In anumite situatii, cand exista alte surse de hrana concurentiale, pot fi necesari atractanti suplimentari pentru a atrage rozatoarele catre raticide.
Mod de amplasare si verificare. Pentru a amplasa raticidele eficient, este important sa se foloseasca manusi de protectie, pentru a evita ca mirosul uman sa fie detectat de rozatoare.
Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:
Totodata, este important de mentionat ca eliminarea rozatoarelor nu se incheie odata ce statiile de intoxicare au fost plasate. Este importanta monitorizarea regulata (la intervale de 2-3 saptamani), pentru a verifica daca momeala trebuie inlocuita, precum si ajustarea dozei de raticid, in functie de consumul de momeala. Daca momeala dispare rapid, dar inca nu exista semne de rozatoare moarte, infestarea ar putea fi mai mare decat s-a anticipat.
Ce diferente sunt intre diferitele formulari ale raticidelor?
Fiecare forma de raticid prezinta avantaje si utilizari specifice, iar alegerea potrivita depinde de conditiile si necesitatile specifice ale zonei in care se utilizeaza pentru a controla populatia de rozatoare.
Raticide sub forma de peleti:
- Raticidele sunt formulate in bucati mai mici;
- Ideale pentru a fi introduse in galeriile soarecilor sau sobolanilor sau in zone mai inguste;
- Dezavantajul este ca nu pot fi plasate pe tijele statiilor de intoxicare asa cum se poate face cu pasta sau blocurile cerate;
- Momeala poate fi scoasa destul de usor din statii;
Raticide sub forma de blocuri cerate:
- Sunt potrivite pentru utilizarea in zone cu umiditate ridicata, murdarie sau in spatii in care raticidele nu pot fi plasate in statii de intoxicare;
- De exemplu, pot fi folosite in canalizare, printre lemnele depozitate in exterior sau in spatii inguste.
Raticide sub forma de pasta:
- Sunt ambalate in plicuri de 10-15 grame pentru o utilizare si dozare mai usoara;
- Raticidul nu este scos din plicul de hartie, iar soarecii si sobolanii consuma otrava din plic;
Ce alte masuri se mai pot lua impotriva rozatoarelor?
Pentru eliminarea si prevenirea infestarilor de rozatoare, un rol important il reprezinta si masurile de igienizare, cum ar fi depozitarea corespunzatoare a alimentelor, intrucat, pe langa adapostul pe care il pot gasi in interior, rozatoarele sunt atrase si de sursele de hrana si apa disponibile acolo.
De aceea, se pot intreprinde masuri precum:
- Curatarea imediata a gratarelor sau a zonelor de gatit in aer liber dupa utilizare;
- Indepartarea petelor si a murdariei rezultate in urma varsarii alimentelor;
- Spalarea vaselor imediat dupa utilizare;
- Stocarea alimentelor in containere de plastic sau metal gros, cu capace sigure;
- Evitarea lasarii peste noapte afara, a bolurile pentru animalele de companie cu mancare si apa;
- Pastrarea compostului departe de casa (la cel putin 100 de metri distanta);
- Utilizarea containerelor de gunoi din metal sau plastic gros, care au un capac bine sigilat;
- Stocarea hranei pentru animale in containere de plastic sau metal gros;
In plus, locuintele/structurile pot avea mici gauri, fisuri sau spatii prin care rozatoarele pot intra. Daca aceste puncte de acces sunt accesibile rozatoarelor, chiar si in cazul utilizarii raticidelor sau capcanelor, noile infestari sunt intotdeauna posibile, de accea, pentru a preveni patrunderea in interior, este indicata sigilarea acestora.
Mai mult, pe langa masurile specifice de eliminare a rozatoarelor, se recomanda si utilizarea repelentilor, pentru a le tine la distanta.
Produse recomandate:
Concluzie
- Statiile de intoxicare sunt recipiente (cutii) special concepute pentru a proteja raticidele si capcanele impotriva factorilor de mediu si pentru a preveni accesul animalelor nevizate la substantele toxice sau capcane.
- Acestea pot fi fabricate din diverse materiale, cum ar fi plastic, carton sau metal, si sunt utilizate in principal in exterior pentru a reduce populatia de rozatoare si a proteja proprietatile.
In interior, pentru combaterea rozatoarelor, se recomanda utilizarea capcanelor. - Alegerea statiilor de intoxicare trebuie sa tina cont de materialul din care sunt confectionate si de necesitatea utilizarii unui sistem de blocare pentru siguranta in cazul raticidelor;
- Statiile de intoxicare se plaseaza in exterior, in jurul zonelor care trebuie protejate, si in alte locuri strategice, precum langa sursele de apa ale rozatoarelor, in dreptul zonelor de acces in interior sau in zonele unde acestea isi fac cuiburi.
- Exista diferite forme de raticide, precum peleti, grausor, blocuri cerate si pasta, cu avantaje specifice fiecareia.
- In plus fata de utilizarea raticidelor, igienizarea si sigilarea punctelor de acces reprezinta masuri importante in prevenirea infestarilor de rozatoare, iar repelentii pot fi utilizati pentru a tine rozatoarele la distanta.
Observatii
- Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!
- Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.
