Cicada gheboasa - tratamente si recomandari

Cicada gheboasa, cunoscuta stiintific sub denumirea de Ceresa bubalus, apartine ordinului Hemiptera (hemiptere) si familiei Membracidae. Este un daunator periculos, in special pentru pomii din pepiniere, livezi tinere si vita de vie, iar in Romania se intalneste in majoritatea regiunilor pomicole.

 

Care este biologia si ecologia cicadei gheboase?

 

Adultul are corpul de culoare verde-pal, cu pronotul prevazut cu doua expansiuni laterale sub forma de cornite, masurand 1 cm in lungime si 0.4 cm in latime. Femelele sunt mai mici decat masculii si sunt dotate cu un ovipozitor puternic. Ochi proeminenti si bombati si aripile transparente de culoare verde-deschis completeaza descrierea insectei. Masculii prefera sa se aseze in varful coroanei, in timp ce femelele se gasesc la baza acesteia.

 

Oul cicadei gheboase este oval si albicios, cu dimensiunea de aproximativ 0.2 cm. Insecta ierneaza in stadiul de ou pe scoarta ramurilor, fiecare femela depunand intre 90 si 100 de oua de-a lungul vietii, grupate in ponte de 6-12 oua, introduse sub scoarta ramurilor tinere de mar, par, cires etc.

 

Larvele apar la sfarsitul lunii aprilie, avand o culoare cenusiu-verzuie si un corp turtit lateral. Stadiul de larva dureaza intre 30 si 70 de zile. Noii adulti apar incepand cu a doua decada a lunii iunie si, dupa copulatie, femelele depun ouale in ramurile tinere. 

 

Asadar, printre aspectele cheie ale biologiei acestui daunator se numara faptul ca: 

 

  • Cicada gheboasa este o specie monovoltina, avand o singura generatie pe an si ierneaza sub forma de ou in ramurile tinere ale plantelor lemnoase pe care le ataca.
  • In lunile mai-iunie, larvele eclozeaza si cad pe sol, unde cauta plante ierboase pentru a se hrani, dezvoltandu-se complet pana in iulie.
  • Initial, adultii se hranesc cu vegetatie ierboasa, dupa care urca in coroana pomilor pentru a se imperechea si a depune ouale.
  • Femelele depun ouale in septembrie-octombrie, introducandu-le intr-o incizie longitudinala de 0.5-1 cm facuta in scoarta ramurilor de 2-3 ani.
Care sunt semnele atacului?

 

Ranile provocate de femelele cicadei gheboase sunt caracterizate prin mici incizii longitudinale efectuate in scoarta ramurilor. Aceste taieturi, desi aparent minore, pot avea un impact grav asupra viabilitatii ramurilor afectate, conducand la stagnarea cresterii si, eventual, la uscarea acestora.

 

Atacul este deosebit de daunator pentru livezile tinere si plantele din pepiniere. Specia este polifaga, ceea ce inseamna ca afecteaza o gama variata de plante. Printre acestea se numara pomii fructiferi (mar, par, prun, cais, cires, nuc etc.), arborii ornamentali si forestieri (plop, salcie, tei, ulm, frasin, stejar etc.), vita de vie si plantele erbacee (lucerna, trifoi, ghizdei, cartof, porumb etc.).

 

Deteriorarile sunt cauzate de femele care depun ouale in inciziile realizate pe pomii fructiferi, in special pe puieti din pepiniere si in livezile tinere de 1-2 ani. Inciziile intrerup circulatia sevei, ceea ce duce la stagnarea cresterii ramurilor si lastarilor si la uscarea acestora.


 

Cum putem proteja pomii de atacul cicadei gheboase?

 

Pentru prevenirea si combaterea atacului cicadei gheboase, se recomanda urmatoarele masuri:

 

  • Utilizarea materialului saditor sanatos. La infiintarea plantatiilor este foarte important sa se foloseasca plante sanatoase, libere de insecte si boli, avand certificatul fitosanitar corespunzator. Acest lucru reduce riscul de infestare cu cicada gheboasa si alti daunatori.
  • Taierea si distrugerea ramurilor infestate. In timpul iernii, este important sa se taie si sa se distruga ramurile afectate de cicada gheboasa. Aceste ramuri, care pot contine oua depuse de femele, trebuie sa fie adunate si distruse prin ardere pentru a preveni raspandirea daunatorului.
  • Controlul vegetatiei. Este important si sa se mentina curatenia in livezi si sa se evite cultivarea plantelor erbacee susceptibile la atacul cicadei intre randurile de pomi. Buruienile pot servi ca plante gazda pentru cicada gheboasa, contribuind astfel la proliferarea acesteia.
  • Tratamentele din perioada de repaus vegetativ (‘’Stropirile de iarna’’). Aplicarea tratamentelor chimice din perioada de repaus vegetativ, folosind produse specifice pentru aceasta perioada ajuta la controlul cicadei gheboase. Aceste stropiri sunt eficiente deoarece cicada gheboasa ierneaza in stadiul de ou pe scoarta ramurilor. Tratamentele ajuta la eliminarea oualor si reduc numarul de larve care vor ecloza in primavara.

Pentru efectuarea stropirilor de iarna, se recomanda utilizarea produsului Agrii Pack Tratament de iarna, aplicat conform indicatiilor de pe pachet/eticheta.

 

Produse recomandate:

 

Tratamentele din perioada de vegetatie. In timpul perioadei de vegetatie, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide cu spectru larg de actiune (omologate pentru plantele la care se vor aplica), precum organofosforice si piretroizi de sinteza. Tratamentele trebuie aplicate la aparitia larvelor, de regula, in perioada mai-iunie. Este importanta monitorizarea periodica pentru a detecta din timp prezenta cicadei, precum si alternarea intre diferite tipuri de insecticide, ce are rolul de a ajuta la prevenirea dezvoltarii rezistentei daunatorilor la o anumita substanta activa. 

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 329 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si:

 

Prin adoptarea acestor masuri preventive si de combatere, se poate reduce semnificativ impactul cicadei gheboase asupra pomilor, precum si a altor plante pe care le poatea ataca si se poate asigura sanatatea si productivitatea acestora. 

 

In plus, in cazul pomilor fructiferi si a vitei de vie,  pentru a asigura o protectie indelungata impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, se recomanda utilizarea Agrii Pack Pomi Fructiferi, respectiv Agrii Pack Vita de vie pe parcursul perioadei de vegetatie, conform recomandarilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate:

 

Concluzie
 

In concluzie, cicada gheboasa (Ceresa bubalus) este un daunator semnificativ pentru pomii din pepiniere, livezi tinere si vita de vie, fiind raspandita in majoritatea regiunilor pomicole din Romania. Ierneaza sub forma de ou pe scoarta ramurilor, iar larvele eclozeaza in mai-iunie. Atacul se manifesta prin incizii longitudinale in scoarta, care provoaca stagnarea cresterii si uscarea ramurilor.

 

Pentru a combate acest daunator, se recomanda utilizarea materialului saditor sanatos, taierea si distrugerea ramurilor infestate, controlul vegetatiei si aplicarea tratamentelor chimice in perioada de repaus vegetativ si in perioada de vegetatie. Aceste masuri ajuta la protejarea plantelor susceptibile la atac si la asigurarea sanatatii acestora.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!