Bougainvillea, cunoscuta sub denumirea populara de floare de hartie, este o planta perena, agatatoare si extrem de decorativa. Aceasta se remarca prin bracteele sale vibrante si colorate care inconjoara florile mici si prin frunzele simple, de culoare verde sau verde cu margini crem (in cazul exemplarelor variegate).
Denumirea populara | Floare de hartie |
Denumire stiintifica | Bougainvillea |
Familia botanica | Nyctaginaceae |
Tip planta | Planta perena, agatatoare |
Expunerea la soare | In plin soare |
Substrat | Bine drenat |
pH-ul substratului | Usor acid-neutru sau usor alcalin |
Perioada de inflorire | De vara pana toamna |
Culoarea florilor | Roz, violet, lila, fuchsia, portocaliu |
Zona de origine |
America de Sud |
Conditii de mediu
Lumina. Bougainvillea este o planta care iubeste soarele si caldura, iar amplasarea sa intr-un loc unde beneficiaza de razele directe ale soarelui va stimula cresterea sa robusta si va favoriza dezvoltarea unui numar mare de flori. Asadar, asigurarea unei expuneri adecvate la soare este esentiala pentru vitalitatea si dezvoltarea sa optima.
Substrat. Substratul trebuie sa asigure un drenaj bun, intrucat planta nu tolereaza stagnarea apei la nivelul radacinilor, asadar, folosirea unui substrat adecvat este esentiala pentru cresterea si dezvolatarea optima a acesteia.
Produse recomandate:
Temperatura. Bougainvillea, fiind originara din America de Sud, prefera conditii de climat cald. Aceasta necesita temperaturi ridicate in timpul verii, dar iarna trebuie sa fie mentinuta la o temperatura mai scazuta (minim 10℃) pentru a intra intr-un usor repaus. Inflorirea plantei este influentata direct de climat; in zonele mai racoroase, precum cele din tara noastra, bougainvillea nu produce atat de multe flori ca in regiuni cu climat mediteranean.
Lucrari de ingrijire
Udarea. Desi bougainvillea nu suporta stagnarea apei, necesita un volum considerabil de apa pentru a inflori abundent. Udarea regulata este esentiala pentru a stimula inflorirea si frumusetea florilor, insa, cu toate acestea, este important de mentionat ca bougainvillea este toleranta si la conditii de seceta.
In perioada de vegetatie (primavara si vara), udarea trebuie efectuata astfel incat substratul sa ramana mereu reavan, dar nu umed. De regula, planta are nevoie de apa atunci cand substratul este uscat la o adancime de 3-5 cm de la suprafata.
In toamna, udarea se reduce treptat, pe masura ce planta intra in repausul vegetativ. In timpul iernii, udarea trebuie sa fie moderata, adaptata si la temperatura camerei in care este amplasata.
Fertilizare. Pentru a sprijini procesul de inflorire, se vor administra ingrasaminte special concepute pentru plantele ornamentale cu flori, conform recomandarilor de pe eticheta.
Produse recomandate:
Schimbarea substratului si a pamantului (Transplantarea). Se efectueaza de regula primavara, dupa taieri, inainte de inceperea perioadei de vegetatie. Daca doriti sa pastrati arbustul intr-un ghiveci, alegeti unul de dimensiuni adecvate, cu un diametru si adancime proportionale cu sistemul radicular al plantei. Asigurati-va ca ghiveciul are gauri mari de drenaj pentru a permite o scurgere eficienta a apei.
Taieri. Cea mai indicata perioada pentru efectuarea taierilor este primavara, inainte ca planta sa inceapa perioada de vegetatie. Aceste taieri sunt esentiale pentru scurtarea ramurilor si pentru conturarea formei arbustului, asigurand o structura echilibrata si estetica.
O a doua serie de taieri este recomandata dupa inflorire. In aceasta etapa, lastarii care au fost infloriti trebuie taiati la jumatate din lungimea lor. Acest lucru nu doar ca ajuta la mentinerea formei arbustului, dar stimuleaza, de asemenea, dezvoltarea florilor in sezonul urmator, promovand o inflorire prolifica.
Inmultirea. Inmultirea bougainvilleei se efectueaza prin butasi semilignificati, care se recolteaza primavara sau vara. Procesul de inradacinare a butasilor este mai eficient daca se utilizeaza stimulatori de inradacinare si se mentine o temperatura constanta a substratului de 21-22℃.
Produse recomandate:
Iernarea. Fiind originara din zone tropicale, protejarea bougainvilleei pe timp de iarna este foarte importanta in zonele cu climatul mai rece. Odata cu scaderea temperaturilor, trebuie adus in interior ghiveciul si amplasat intr-un loc luminos, cum ar fi o fereastra orientata spre sud.
Se recomanda taierea cresterilor lungi pentru a stimula ramificarea si a reduce dimensiunea plantei, facilitand gestionarea acesteia in interior. Udarea trebuie sa fie moderata iarna, lasand substratul sa se usuce putin intre udari pentru a preveni putrezirea radacinilor.
Boli si daunatori
Bougainvillea poate fi afectata de fainare, iar pentru combaterea acesteia, sunt necesare tratamente cu fungicide specifice. De asemenea, planta poate fi atacata de paduchele lanos, acarieni sau musculita alba de sera. In cazul sesizarii prezentei daunatorilor, se recomanda utilizarea insecticidelor adecvate, in functie de tipul si severitatea infestarii.
In plus, pentru a stimula apararea naturala a plantelor impotriva bolilor si daunatorilor, se recomanda folosirea unor produse specifice, ce intaresc sistemul imunitar al plantelor si le ajuta sa reziste mai bine la atacurile agentilor patogeni si insectelor daunatoare.
Produse recomandate:
Probleme frecvente intalnite la Bougainvillea
- Aspectul ofilit al frunzelor. Poate fi cauzat de udare insuficienta sau excesiva. Este indicat sa verificati umiditatea substratului si sa ajustati volumul de apa pentru a evita atat udarea excesiva cat si lipsa apei.
- Ingalbenirea frunzelor. Indica posibile carente nutritionale, de aceea, se recomanda administrarea ingrasamintelor echilibrate, special concepute pentru cerintele nutritionale ale plantelor ornamentale florifere.
- Lipsa infloririi. Bougainvillea nu infloreste daca nu beneficiaza de suficienta lumina, de aceea, aceasta trebuie sa beneficieze de cel putin sase ore de lumina pe zi pentru a stimula inflorirea. De asemenea, taierile sporesc inflorirea prin stimularea de cresteri noi.
Alte informatii necesare
- Planta este numita dupa navigatorul francez Louis Antoine de Bougainville, care a descoperit-o in timpul calatoriilor sale.
- Partea decorativa este reprezentata de bractee, care sunt de fapt frunze modificate si au diferite culori.
- Speciile si varietatile de Bougainvillea includ Bougainvillea glabra 'Chois', cu frunze verde inchis si bractee purpuriu-violet, Bougainvillea glabra 'Variegata', care are frunzele verzi cu marginea crem, si Bougainvillea spectabilis, ce se distinge prin frunzele eliptic-ovale si bracteele rosii-purpurii. De asemenea, Bougainvillea raspberry ice se remarca prin frunzele verzi cu marginea alb-galbuie. Printre hibrizii notabili se numara Bougainvillea x Bruttiana, cu varietati precum 'Golden Glow', care prezinta bractee galbeni-portocalii, 'Mrs. Butt' cu bractee purpurii si 'Scarlet Queen' cu bractee rosii-aprins.
Concluzie
In concluzie, Bougainvillea, cunoscuta ca floarea de hartie, este o planta perena si agatatoare, apreciata pentru bracteele sale vibrante si colorate. Necesita expunere la soare, un substrat bine drenat si caldura pentru a inflori optim. Totodata, udarea regulata, taierile si fertilizarea adecvata sunt esentiale pentru sanatatea si inflorirea plantei.
Observatii
- Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!
- Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.
Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!