Caderea plantutelor: Tratamente si recomandari la rasaduri

‘’Caderea plantutelor’’, cunoscuta si sub numele de putrezirea coletului, este o boala des intalnita, ce afecteaza procesul de producere a rasadurilor, cu potentialul de a cauza pierderi semnificative. Aceasta afectiune este provocata de diverse specii de organisme patogene, precum speciile din genurile Phythium spp. si Phytophthora spp. (cu exceptia lui Phytophthora infestans). Aceste organisme patogene au in comun mai multe aspect: simptomele pe care le provoaca la plante, modul lor de actiune, conditiile de mediu favorabile dezvoltarii bolii si metodele de prevenire si combatere. Caderea plantutelor afecteaza o gama variata de specii, precum tomatele, castravetii, vinetele, varza si ardeii.

 

Care sunt simptomele bolii?
 

Plantutele afectate din solul infestat dezvolta o brunificare a tesutului la baza tulpinii, ce se extinde in ambele directii, in sus si in jos, determinand subtierea tulpinii si apoi uscarea si putrezirea plantelor. Aceasta afectiune se raspandeste rapid si este favorizata de temperaturi intre 20-30°C si umiditate peste 90%.

 

La suprafata substratului, se observa un strat fin micelian de culoare albicioasa care se extinde. In cazul unei infestari puternice, se pot observa doar zone afectate, fara plante crescute, deoarece acestea putrezesc inainte de a iesi la suprafata.

 

Simptome suplimentare includ leziuni umede de culoare maro la nivelul radacinilor, care se extind spre baza tulpinii, cauzand prabusirea plantei. Aspectul tulpinii devine moale si umed, dand impresia ca a fost afectata.

 

Indiferent de simptomele initiale si de partile plantelor afectate, rezultatul este acelasi: caderea plantelor intr-un interval scurt de timp de la aparitia primelor semne observabile.

 

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia bolii? 
 

Factorii care favorizeaza aparitia si dezvoltarea bolii sunt:

 

  • Leziuni la nivelul radacinilor;
  • Udarea excesiva, aerarea slaba a substratului si temperaturile necorespunzatoare in zona radacinii pot sensibiliza cultura si stimula aparitia focarelor de Pythium;
  • In rasadnitele neprofesionale, unde parametrii de mediu nu sunt controlati corespunzator, exista un risc crescut de aparitie a bolii; 
  • Temperatura si umiditatea ridicata a substratului, in special peste 90% umiditate si temperaturi constante de peste 20-30°C;
  • Absenta luminii si ventilatia insuficienta;
     

Pentru a preveni caderea plantutelor in rasadnita, este esential sa se trateze substratul cu un fungicide specifice, omologate in acest sens, aplicate conform recomadarilor de pe eticheta produsului ales. De asemenea, trebuie evitata irigarea excesiva si compactarea substratului, asigurandu-se ca acesta se usuca rapid dupa udare.

 

In plus, decompactarea periodica si evitarea fertilizarii excesive cu azot sunt esentiale, iar reducerea densitatii de semanare ajuta la prevenirea raspandirii bolii. Daca apar simptome, plantele afectate trebuie indepartate (precum si cele din jurul acestora), iar apoi, se vor efectua tratamentele chimice. Semanarea in tavite alveolare cu substrat profesional pe baza de turba minimizeaza riscul de epidemie, iar ventilarea corecta a rasadnitei previne acumularea excesiva de umiditate.

 

Care sunt metodele de combatere?
 

Pentru combaterea chimica, se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide.

 

Fungicide recomandate:
 
Concluzie
 

In concluzie, ‘’caderea plantutelor" este o afectiune care afecteaza rasadurile, provocand pierderi semnificative. Aceasta este cauzata de organisme patogene precum Phythium spp. si Phytophthora spp., avand simptome precum absenta rasadurilor, innegrirea si putrezirea germenilor. Factorii favorizanti includ leziuni la radacini si conditii precum udare excesiva, temperaturi necorespunzatoare si lipsa ventilarii adecvate. Combaterea acestei probleme implica tratamente chimice cu fungicide si masuri preventive precum evitarea udarii excesive si a fertilizarii prea mari, precum si ventilarea corespunzatoare a spatiilor de crestere a plantelor.

 

Observatii:  
 
  • Va rugam sa respectati cu strictete dozele de aplicare recomandate, pentru a beneficia la maximum de produse.
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.
  • Va incurajam sa cititi cu atentie eticheta fiecarui produs inainte de utilizare. 

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!