Cicada melifera - tratamente si recomandari

Metcalfa pruinosa, cunoscuta popular sub denumirea de cicada melifera, face parte din ordinul Hemiptera (hemiptere) si din subordinul Homoptera, familia Flatidae. Metcalfa pruinosa este un daunator recent aparut in Europa, fiind semnalata pentru prima data in Italia, si ulterior in Austria, la Viena. Specia s-a raspandit rapid pe intregul continent european.

 

Originara din America de Nord, cicada melifera a fost sesizata acolo pentru prima data in anul 1830. In anii 2006-2007, populatii ale acestei insecte au fost observate in statiunea Eforie Sud de pe litoralul Marii Negre, colonizand plante precum vita de vie, rodierul si Schefflera

 

In 2012, a fost semnalata in Timisoara pe arbusti ornamentali precum Ligustrum ovalifolium si Forsythia spp., iar in 2013, in judetul Ilfov, insecta a fost prezenta pe diverse specii lemnoase, incluzand marul, prunul, macesul si trandafirul. In perioada 2012-2013, in Arad, cicada melifera a fost identificata pe plante precum fasole, vinete, nuc si trandafir.

 

Care este biologia si ecologia cicadei melifere?

 

Adultii cicadei melifere sunt inaripati si masoara intre 0.7 si 0.8 cm in lungime. Acestia prezinta o culoare gri si sunt acoperiti cu o secretie ceroasa albicioasa. Larvele, de asemenea, au o culoare alba si sunt complet mascate de secretia ceroasa albicioasa.

 

Aripile anterioare au marginea exterioara aproape dreapta, cu varful si baza simetrice, si prezinta doua pete negre distinctive in zona bazala. Ultimul stadiu larvar are aproximativ 4 mm lungime (fara a include filamentele cerate), este verde pal si are ochii rosii. 

 

Aceasta specie, similara altor cicade, poate fi confundata cu o molie, dar se distinge prin aripile sale triunghiulare, care sunt pozitionate vertical langa corp, conferindu-i un aspect comprimat lateral, ca o pana.

 

Cicada melifera produce o singura generatie de adulti pe an si parcurge cinci stadii larvare. Aceasta ierneaza sub forma de oua, depuse in scoarta ramurilor plantelor gazda. Dimorfismul sexual este foarte putin evident, femelele fiind aproape imposibil de distins de masculi.


 

Care sunt semnele atacului?

 

Coloniile de Metcalfa pruinosa pot fi confundate cu cele de paduche lanos, diferenta consta in faptul ca, prin strivire, paduchele lanos degaja o substanta rosiatica, pe cand cicadele sar de pe plante, inainte de a fi prinse. Cicada melifera afecteaza culturile de vita de vie, pomi fructiferi, arbori si arbusti ornamentali.

 

Plantele atacate manifesta cresteri slabe, se debiliteaza si recolta scade. Atacul este mai intens in lunile de vara. Cicada melifera se gaseste adesea pe frunze, tulpini, petiol, lastari, coarde de vita de vie si ciorchini, fiindu-i semnalata prin intermediul secretiilor de ceara - puful alb care acopera insecta, precum si de ‘’roua de miere’’, ce reprezinta excrementele dulci lasate de acest daunator, care favorizeaza aparitia fumaginii. 

 

Impactul asupra plantelor este semnificativ, deoarece adultii si larvele se hranesc prin intepat si supt cu sucul celular al plantelor, afectand cresterea acestora, dezvoltarea fructelor, maturarea lemnului etc. De asemenea, pot reprezenta vectori de transmitere a virozelor, iar plantele ornamentale pot suferi si din punct de vedere estetic din cauza atacului.

 

Ce tratamente se aplica impotriva cicadei melifere?

 

Combaterea cicadei melifere este mai dificila, din cauza stratului de ceara care inveleste complet insecta, oferindu-i o protectie ridicata impotriva tratamentelor. Din acest motiv, este necesar sa se aplice mai multe tratamente pentru a obtine rezultate bune. Se recomanda alternarea insecticidelor din clase diferite, care au cicadele in spectrul lor de combatere. 

 

Este foarte important sa se respecte cu strictete recomandarile si instructiunile de utilizare de pe eticheta fiecarui produs. Aplicarea corecta a dozelor si a intervalului de timp recomandat intre tratamente contribuie la maximizarea eficientei si reducerea impactului asupra mediului inconjurator.

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 329 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Produse recomandate:
  1. ADJUVANT FORTGREEN MIG
    ADJUVANT FORTGREEN MIG
    incepand de la 3267 Lei
  2. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 468 Lei
  3. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 675 Lei

 

Concluzie
 

In concluzie, Metcalfa pruinosa, cunoscuta sub denumirea populara de cicada melifera, este o specie invaziva din America de Nord care a patruns in Europa in anul 1979. Aceasta provoaca daune semnificative culturilor de vita de vie, pomi fructiferi si plante ornamentale. Colonizand frunzele, tulpinile si alte parti ale plantelor gazda, cicada melifera afecteaza negativ cresterea, dezvoltarea fructelor si aspectul estetic al plantelor ornamentale. 

 

Combaterea acestui daunator este dificila datorita protectiei oferite de stratul de ceara care acopera insecta, necesitand tratamente repetate cu insecticide variate pentru a minimiza impactul asupra recoltelor si a mediului inconjurator.

 

Observatii
 
  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele! 
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!