Start reduceri de vara! Pana la -50% la produsele de care tu ai nevoie vara asta. Vezi produsele din promotie >>
Îngrijire Tomate | Agrii

Ai tomate? Noi avem soluții!

Ghid complet de produse & sfaturi pentru plante sănătoase și recolte bogate.

Boli & dăunători de sezon

Carență de calciu
Carență de calciu

Carența de calciu la tomate

Cauze, simptome și metode eficiente de prevenire.

Știai că? Carența de calciu apare adesea după udări neregulate care limitează absorbția acestui element.

Citește articolul
Mana tomatelor
Mana

Mana tomatelor

Tratamente și recomandări pentru protecție pe tot sezonul.

Știai că? Phytophthora infestans, agentul manei, se conservă în resturi vegetale infectate și iubește umiditatea.

Citește articolul
Omida fructelor
Omida

Omida fructelor de tomate

Identifică rapid și aplică tratamentele potrivite.

Știai că? Larva moliei Helicoverpa poate perfora 3‑4 fructe în doar câteva zile, fiind atrasă de plantele stresate.

Citește articolul

Produse recomandate

Agrii Pack Tomate

Agrii Pack Tomate

Pachet complet de protecție: mana, omida, carențe de calciu.

Mana Omida Carență de calciu
Cumpără
Megafert Calciu

Megafert Calciu

Îngrășământ foliar bogat în Ca pentru prevenirea arsurilor apicale.

Carență de calciu
Cumpără
Adjuvant MIG

MIG – Adjuvant

Crește aderența şi eficienţa soluţiilor de tratament.

Adjuvant
Cumpără
Kit irigare hobby

Kit de irigare Hobby 60 m

Irigare uniformă și eficientă pentru grădina de tomate.

Irigare
Cumpără
Megafert 03-05-40

Megafert 03‑05‑40

Favorizează maturarea și colorarea uniformă a fructelor.

Maturare
Cumpără

Cum să uzi & aplici tratamentele

Udare inteligentă

Udările neregulate pot duce la carență de calciu și la crăparea fructelor. Udă în profunzime de 2‑3 ori pe săptămână, nu la suprafață zilnic.

Momentul tratamentelor

Aplică tratamentele dimineața, după ce rouă se evaporă și temperatura rămâne sub 25 °C cel puțin o oră; alternativ, seara după ce scade sub 25 °C. Plantele trebuie să fie bine udate înainte pentru a evita stresul hidric și a asigura absorbția.

De ce folosim adjuvant

MIG crește aderența picăturilor pe frunze, reduce scurgerea și îmbunătățește penetrarea substanțelor active, astfel încât obții efect maxim cu o cantitate optimă de produs.

Semințe populare de tomate

Semințe tomate Inimă de Bou

Tomate Inimă de Bou

Soi tradițional cu fructe mari și gust excelent.

Cumpără semințe
Semințe tomate hobby mix

Mix tomate hobby

Diversitate de forme și culori pentru o grădină atractivă.

Cumpără semințe

Semințe profesionale de tomate

Semințe tomate profesionale

Hibrizi de top

Producție ridicată, rezistență superioară la boli și uniformitate.

Cumpără semințe

Știai că…?

Descoperă curiozități surprinzătoare despre tomate

Tomatele provin din regiunea Andină a Americii de Sud.
Inițial, europenii considerau tomatele plante ornamentale toxice.
Prima seră comercială de tomate s-a construit în Anglia, 1870.
Tomatele conțin licopen, un antioxidant puternic.
Cea mai grea roșie înregistrată a cântărit peste 4 kg.
Există peste 10.000 de soiuri de tomate în lume.
Tomatele pot avea culori galbene, verzi, violet, negre.
În spațiu, NASA a studiat germinarea semințelor de tomate.
O tomată are aproximativ 95 % apă.
Tomatele cherry au fost popularizate abia în anii ’70.
Cel mai mare producător mondial de tomate este China.
Frunzele de tomate pot respinge unele insecte dăunătoare.
Tomatele se clasifică botanic ca fructe.
În 1893, Curtea Supremă SUA a declarat tomata legumă în scopuri vamale.
Licopenul este mai biodisponibil după gătire.
Spania organizează anual festivalul Tomatina cu bătăi de roșii.
Roșiile striate (Tiger) au dungi decorative naturale.
Tomatele cu formă de pară se numesc „pear tomato”.
Soiurile heirloom se transmit din generație în generație.
pH‑ul sucului de tomate este aproximativ 4,3.
Roșiile verzi se pot mura pentru iarnă.
Florile de tomate sunt autofertile.
Cea mai mică tomată matură are sub 1 cm diametru.
Tomatele absorb calciu dificil când solul e prea rece.
Pulpa de tomate se folosește și în cosmetice pentru piele.
În Italia, ziua națională a roșiei este 31 mai.
Roșiile negre conțin antociani, antioxidanți colorați.
Roșiile cultivate sub lumină LED au conținut mai mare de zaharuri.
Fructele pot continua coacerea după recoltare.
În unele limbi, tomata se numește „pomme d'amour” – măr al dragostei.
Sărirea udărilor poate duce la crăparea fructelor.
Temperatura optimă pentru creștere este 18‑25 °C.
Roșiile gigant necesită toaletarea lăstarilor pentru fructe uriașe.
Polenizarea electrică în sere crește setarea fructelor.
Tomatele pot fi altoite pe portaltoi rezistent la nematozi.
În 2011, astronauții au cultivat tomate pe ISS.
Tomatele pot fi crescute hidroponic fără sol.
Soiul "Sungold" este renumit pentru dulceaţa ridicată.
Tomatele albastre conţin antociani datorită unei gene adăugate.
În Japonia, se vând sucuri energizante din tomate picante.
O roşie conţine aproximativ 25 de calorii.
"Reisetomate" formează fructe segmentate ca un buchet.
Tomatele pot rezista la temperaturi de 4°C, dar nu mai cresc.
Primul hibrid F1 comercial a apărut în 1946.
Soiurile determinate termină creşterea după 5-7 etaje de flori.
Roşiile au fost odată folosite pentru vopsit ţesături în Portugalia.
Varietăţile de roşii "galbene" conţin mai mult beta-caroten.
Tomatele pot fixa azot când sunt inoculate cu bacterii specifice.
Roşiile au codul genetic descifrat complet în 2012.
Unele restaurante gourmet servesc deserturi pe bază de roşii.
Tomatele verzi prăjite sunt o specialitate în sudul SUA.
Cel mai lung şirag de roşii cherry a depăşit 150 m.
Tomatele pot fi păstrate la 13°C pentru aromă optimă post-recoltă.
Soiul "Costoluto Genovese" are coaste adânci şi aspect rustic.
O singură plantă de tip liane poate produce peste 600 roşii cherry.
În Brazilia, tomatele sunt uneori consumate cu zahăr.
Roşiile prună sunt preferate pentru sos datorită pulpei dense.
Cultivatorii folosesc feromoni pentru a monitoriza moliile tomatelor.
Tomatele cer mai mult potasiu decât azot la fructificare.
Soiurile "Patio" cresc compact, ideale pentru balcon.
În India, piaţa pulpei de roşii valorează miliarde de dolari anual.
Culoarea verde de lângă codiţă indică clorofilă reziduală.
Roşiile "San Marzano" au Denumire de Origine Protejată.
Temperatura peste 32°C reduce polenizarea plantelor de tomate.
Roşiile pot semăna din greşeală spontan dacă fructul cade în grădină.
Extrasele de frunze de tomate pot fi insecticide naturale.
Primele roşii sosite în Europa au ajuns prin Mexic, nu direct din Peru.
Roşiile mov "Indigo Rose" au antioxidanţi ridicaţi.
În climat rece, roşiile cer folie sau tunel pentru vigorare.
Tomatele tigru "Green Zebra" rămân verzi chiar coapte.
Sucul de roşii este băutura oficială a statului Ohio.
Culturile aeroponice de tomate economisesc până la 90% apă.
Roşiile "Garden Peach" au peri fini ca o piersică.
Proteina tomatină din frunze are efect antifungic.
Culturile bio folosesc ceai de compost ca îngrăşământ lichid.
Tomatele pot acumula nitraţi dacă se fertilizează excesiv.
Clorura de calciu în pulverizare previne "blossom end rot".
Cele mai vechi Semințe de tomate conservate au 500 de ani.
Grădinarii prizează roşiile "Brandywine" pentru gust inegalabil.
Roşiile în ritm de muzică clasică ar creşte mai rapid (experiment).
Sucul de roşii neutralizează mirosul de sconcs pe piele.
Soiul "Micro Tom" atinge doar 10 cm înălţime.
În Antichita, roşiile erau considerate afrodiziac.
Uleiul de seminţe de roşii este folosit în industrie cosmetică.
Tomatele pot fi grefate pe cartof, rezultând plante "TomTato".
Unele varietăţi nu au seminţe – sunt partenocarpice.