Mana tomatelor - tratamente si recomandari

Mana tomatelor cauzata de Phytophthora infestans este o boala devastatoare, care afecteaza atat culturile de camp (in special in verile ploioase), cat si cele din sere si solarii. Pierderile de recolta sunt semnificative, variind intre 1 si 15% in culturile tratate si intre 30 si 60% in cele netratate. In anii cu conditii favorabile bolii, culturile de toamna sufera atacuri puternice, iar recolta destinata industrializarii si conservarii poate fi complet compromisa.

 

Care sunt simptomele acestei boli?

 

Simptomele bolii sunt vizibile pe toate partile aeriene ale plantelor de tomate: frunze, tulpini si fructe. Pe frunze, primele semne apar de obicei la sfarsitul lunii iunie si constau in pete circulare, initial verzi-galbui si umede, care devin ulterior cenusii-brune si inconjurate de o zona decolorata. In conditii favorabile, petele se extind si se unesc, acoperind intreaga suprafata a frunzelor. Pe partea inferioara a frunzelor afectate apare un puf albicios format din conidiofori si conidii. In cateva zile, frunzele atacate se usuca si se rasucesc catre partea superioara, iar uneori pot aparea pete cu aspect de oparit si brunificarea tesuturilor.

 

Pe tulpini se formeaza pete mici, ovale si cenusii-brune, care se extind si inconjoara tulpina pe portiuni mari. Tulpinile afectate de obicei putrezesc si se rup sau se indoaie, ceea ce compromite productia de fructe.

 

Fructele sunt afectate de la formare pana la inceputul maturarii, manifestand pete de forma neregulata, usor cufundate in pulpa, initial verzi-maslinii si apoi inchise la culoare. Aceste pete se extind si cuprind portiuni mari din fruct, iar in conditii de umiditate ridicata, se poate forma un puf albicios similar cu cel observat pe frunze. Fructele bolnave se desprind si cad din cauza putrezirii pedunculului.


 

Cum se transmite mana tomatelor?

 

Agentul patogen responsabil de mana tomatelor este Phytophthora infestans, ce face parte din clasa Oomycetes. Acesta este capabil sa supravietuiasca de la un an la altul in resturile de plante, cum ar fi tomatele, cartofii (in special tuberculii) si fructele infectate care raman pe sol.

 

In general, sursele de infectie pentru culturile de tomate din camp sunt reprezentate de culturile de cartof atacate. Aparitia simptomelor de mana la tomate are loc la aproximativ 12-15 zile dupa ce boala a fost observata la cartofi, in a doua jumatate a lunii iulie.

 

Diseminarea (raspandirea) agentului patogen are loc prin intermediul conidiilor, care sunt purtate de curentii de aer, asigurand astfel propagarea bolii. Perioada de incubatie a bolii variaza in functie de temperatura si umiditate, fiind de la 2 ½ la 11 zile.

 

Care sunt factorii de risc pentru instalare bolii?

 

Factorii de risc asociati cu aparitia si raspandirea manei la tomate sunt variati si includ:

 

  • Precipitatiile dese urmate de perioade cu cerul acoperit si atmosfera saturata in apa reprezinta un factor de risc major. In aceste conditii, picaturile de apa se acumuleaza pe frunze si temperatura se situeaza intre 10 si 25 de grade Celsius, creand un mediu propice pentru dezvoltarea si raspandirea agentului patogen.
  • Noptile racoroase, zilele cu ceata si roua cresc probabilitatea aparitiei bolii, deoarece aceste conditii favorizeaza umiditatea ridicata in mediul inconjurator, ceea ce favorizeaza infectarea plantelor.
  • Excesul de ingrasaminte cu azot poate creste susceptibilitatea plantelor de tomate la atacul manei. Astfel, o gestionare echilibrata a fertilizarii este importanta pentru reducerea riscului de imbolnavire.
  • Irigarea excesiva; 
  • In solarii, diferentele mari de temperatura dintre zi si noapte pot genera un condens bogat, iar picaturile de apa cazute pe plante pot mentine frunzele umede aproape tot timpul, ceea ce favorizeaza instalarea bolii.
  • In sere, in ciclul II de cultura, cand temperaturile sunt scazute, in special sub 15 grade Celsius pe timp de noapte, si exista diferente mari de temperatura dintre zi si noapte, se poate genera condens, ceea ce favorizeaza dezvoltarea bolii.

Prin intelegerea si gestionarea acestor factori de risc se pot lua masuri preventive pentru a reduce susceptibilitatea culturilor de tomate la instalarea acestei boli (Phytophthora infestans). 

 

Cum putem proteja culturile de tomate de mana?

 

Pentru a proteja culturile de tomate impotriva manei, se pot lua mai multe masuri de precautie, atat in camp cat si in sere. Acestea includ:

 

In camp:

 

  • Asolament rational si evitarea cultivarii de tomate in vecinatatea cartofilor, deoarece cartofii sunt o sursa majora de infectie pentru mana;
  • Adunarea si arderea resturilor de plante dupa recoltare pentru a reduce prezenta agentului patogen in sol;
  • Aratura adanca pentru a ingropa resturile de plante si a reduce riscul de infectie in sezonul urmator;
  • Evitarea recoltarii de seminte din fructe afectate pentru a preveni transmiterea bolii;
  • In cazul aparitiei bolii, se recomanda aplicarea tratamentelor chimice cu un spectru cat mai variat de fungicide, cum ar fi fungicide pe baza de cupru, fungicide de contact, sistemice, pentru a controla si a preveni raspandirea bolii.

In sere:

 

  • Distrugerea resturilor de plante din sezonul anterior pentru a elimina sursa de infectie;
  • Dezinfectia termica sau chimica a pamantului inainte de plantare pentru a reduce numarul de spori ai agentului patogen;
  •  Evitarea cultivarii cartofilor si a tomatelor in apropierea serelor pentru a reduce riscul de contaminare;
  • Supravegherea conditiilor de temperatura si umiditate, mentinand temperatura peste 20 de grade Celsius si evitand apa libera pe frunze, deoarece aceste conditii favorizeaza dezvoltarea bolii; 
  • Eliminarea plantelor sau organelor de plante afectate la primele semne de infectie si distrugerea fructelor cazute pe sol pentru a impiedica raspandirea bolii.
  • Aplicarea tratamentelor chimice preventive, alternand intre fungicidele de contact si cele sistemice;
  • In cazul unui atac masiv, se poate recurge la un soc termic prin ridicarea temperaturii la 25 de grade Celsius timp de 3 zile pentru a opri raspandirea bolii. 

 

Fungicide recomandate: 

 

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

Prin adoptarea acestor elemente de protectie se poate gestiona mai eficient riscul de infectie cu Phytophthora infestans si se poate asigura o recolta sanatoasa si productiva de tomate.

 

De asemenea, pentru a proteja tomatele impotriva bolilor, dar si a daunatorilor, speciliastii Agrii au creat si testat un pachet special pentru acestea. 

 

Produse recomandate:

 

Concluzie

 

In concluzie, mana tomatelor, provocata de Phytophthora infestans reprezinta o amenintare semnificativa pentru culturile de tomate, atat in camp, cat si in sere si solarii. Pierderile de recolta pot fi extrem de mari, variind in functie de gradul de infestare si de masurile de control aplicate. Simptomele bolii sunt vizibile pe frunze, tulpini si fructe, manifestandu-se prin pete circulare initial verzi-galbui, care evolueaza catre pete cenusii-brune si compromit aspectul si calitatea fructelor.

 

Factorii de risc pentru aparitia si raspandirea bolii includ conditii meteorologice favorabile, cum ar fi precipitatiile abundente si temperaturile moderate, precum si practici agricole care favorizeaza dezvoltarea si raspandirea bolii, practici precum irigarea excesiva si lipsa gestionarii corecte a resturilor de plante.

 

Pentru protejarea culturilor de tomate impotriva manei este important sa se adopte masuri preventive, precum asolamentul rational, gestionarea corecta a resturilor de plante, aplicarea tratamentelor chimice si mentinerea unui mediu de crestere adecvat. Prin aplicarea acestor masuri, se poate reduce impactul negativ al bolii si se poate asigura o recolta sanatoasa si productiva de tomate.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!