Yucca: ghid esential pentru ingrijire si inmultire de succes

Yucca este un gen ce face parte din familia Agavaceae si care cuprinde peste 40 de plante perene, arbusti si arbori. Cateva dintre acestea sunt crescute ca plante de apartament (interior): Yucca gigantea (cunoscuta si sub numele de Y. guatemalensis sau Y. elephantipes) si Yucca aloifolia, iar Yucca filamentosa ca si planta de gradina. Yucca este originara din sud-vestul Statelor Unite, Mexic si zona Caraibelor.

 

Cele mai cunoscute specii si varietati de interior: 

 

Yucca gigantea (cunoscuta si sub numele de Y. guatemalensis sau Y. elephantipes) este cea mai populara varietate a acestui gen, ce este crescuta ca si planta de interior. Aceasta prezinta frunze lungi si trunchi decorativ. Exemplarele mature se aseamana cu mici arbori ramificati, cu trunchiuri pe care se dezvolta rozete spiralate de frunze. Au o crestere lenta si pot trai in interior timp de multi ani (pana la 15 ani).

Yucca aloifolia: prezinta un trunchi robust si vertical, la varful caruia se dezvolta o rozeta de frunze alungite, cu margini usor zimtate. Este o specie de apartament care poate inflori in timpul verii.

 

Conditii de mediu

 

Lumina. Yucca este o planta iubitoare de lumina, de aceea, si la interior, trebuie amplasata intr-un loc luminos, insa ferita de expunerea directa la lumina soarelui. Daca nu beneficiaza de suficienta lumina, cresterea poate stagna. Totodata, expunerea la lumina directa poate duce la aparitia petelor albe pe frunze sau la uscarea si innegrirea marginilor frunzelor.

 

Temperatura si umiditate. Plantele de Yucca sunt adaptate la conditiile din zonele aride, unde temperaturile pot sa creasca peste 32 °C in timpul zilei si sa scada la 0 °C in timpul noptii. Prin urmare, si la interior, Yucca se adapteaza relativ bine la majoritatea conditiilor de temperatura, insa creste si se dezvolta optim la temperaturi cuprinse intre 10-30 °C.

 

Cresc bine in conditii de umiditate atmosferica moderata, dar, ca plante ce provin din zone aride, pot suporta si umiditatea atmosferica mai scazuta. In timpul verii, este indicata pulverizarea periodica a frunzelor cu apa.

 

Substrat. Yucca are nevoie de un substrat care sa asigure un bun drenaj, fiind recomandat cel care contine turba, pamant de gradina si nisip in parti egale sau unul din comert, adecvat pentru aceste specii.

 

Substrat recomandat:

 

Lucrari ingrijire Yucca
 

Udare. Yucca este foarte sensibile la udare excesiva. Se recomanda udarea moderata, lasand substratul sa se usuce intre doua udari. De asemenea, nu este indicat ca apa sa stagneze in tavita ghiveciului.

 

Fertilizare. Pe parcursul perioadei de vegetatie, se recomanda administrarea ingrasamintelor special concepute pentru plantele ornamentale de interior, conform instructiunilor de pe eticheta.

 

Produse recomandate:

 

Schimbarea substratului si a pamantului (Transplantarea). Operatiunea de transplantare se realizeaza la doi sau trei ani. In cazul plantelor de dimensiuni mai mari, transplantarea poate fi un procedeu mai dificil, de aceea, substratul poate fi reimprospatat prin inlocuirea primilor 5 centimetri cu un altul nou. In cazul unei transplantari obisnuite, yucca se scoate din ghiveciul ei si se muta intr-un ghiveci mai mare, folosindu-se un substrat nou.

 

Inmultire. Se poate realiza prin separarea lastarilor, a butasilor de tulpina (de aproximativ 10-20 cm lungime) sau prin seminte.

 

Taieri. In general, aceste taieri se realizeaza atunci cand Yucca a crescut prea inalta pentru spatiul in care este tinuta sau pentru modelarea formei. Perioada optima pentru efectuarea acestor taieri este primavara. Se recomanda aplicarea masticului pe ranile rezultate.

 

Produse recomandate:
  1. FUNGICID ARBOKOL CUPRU
    FUNGICID ARBOKOL CUPRU
    incepand de la 2254 Lei

 

Boli si daunatori
 

Yucca poate fi susceptibila atacul paduchilor lanosi, afidelor si a acarienilor, precum si la anumite boli fungice. Pentru combaterea daunatorilor si a bolilor, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide si fungicide adecvate, in functie de daunatorul/boala prezenta.

 

Insecticide recomandate:
  1. INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    incepand de la 22370 Lei
  2. INSECTICID CLOSER 120SC
    INSECTICID CLOSER 120SC
    incepand de la 483 Lei
  3. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 325 Lei
  4. INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    INSECTICID SIVANTO PRIME 200 SL
    incepand de la 45026 Lei
  5. INSECTICID TEPPEKI
    INSECTICID TEPPEKI
    incepand de la 613 Lei
  6. INSECTICID MAVRIK 2 F
    INSECTICID MAVRIK 2 F
    incepand de la 588 Lei

 

Fungicide recomandate:
  1. INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    INSECTICID-FUNGICID BIOPROTEKT
    incepand de la 22370 Lei
  2. FUNGICID SCALA
    FUNGICID SCALA
    incepand de la 1036 Lei
  3. FUNGICID AMISTAR
    FUNGICID AMISTAR
    incepand de la 1492 Lei

 

De asemenea, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, respectiv a fungicidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Produse recomandate:
  1. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 431 Lei
  2. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 622 Lei

 

In plus, pentru a stimula apararea naturala a plantelor impotriva bolilor si daunatorilor, se recomanda folosirea unor produse specifice, ce intaresc sistemul imunitar al plantelor si le ajuta sa reziste mai bine la atacurile agentilor patogeni si insectelor daunatoare.

 

Produse recomandate:

 

Probleme comune
 

In general, plantele de yucca sunt usor de ingrijit, fiind destul de rezistente, dar uneori, pot avea probleme cauzate de ingrijirea necorespunzatoare.

 

Ingalbenirea frunzelor

 

Cea mai frecventa cauza a ingalbenirii frunzelor este apa administrata in exces. Totodata, tulpina centrala poate incepe sa devina moale, ceea ce indica faptul ca planta este udata excesiv. Yucca trebuie udata doar atunci cand substratul s-a uscat aproape complet.

 

In cazul udarii in exces, este indicata oprirea udarii si imbunatatirea drenajului, fie prin mutarea plantei intr-un ghiveci cu mai multe gauri de drenaj sau inlocuind substratul cu unul nou, care sa asigure un bun drenaj.

 

Aparitia petelor galbene, maro sau albe pe frunze

 

Desi este o planta iubitoare de soare, yucca poate suferi de arsuri solare, daca este expusa brusc la lumina directa, fara aclimatizare. Arsurile solare la plante se manifesta prin aparitia petelor galbene, maro sau albe. Pentru a preveni acest lucru, se recomanda expunerea treptata a plantei la soare in fiecare zi.

 

In cazul arsurilor solare, pentru a ajuta yucca sa depaseasca stresul suferit, este indicata mutarea acesteia intr-un loc mai umbrit, asigurandu-va ca are suficienta apa si lasandu-o sa isi revina treptat. Reintroducerea acesteia in locul mai insorit se va face gradual.

 

Rasucirea frunzelor

 

Una dintre cauzele rasucirii frunzelor poate fi reprezentata de temperatura, respectiv, temperaturi prea scazute sau prea ridicate. Yucca prefera temperaturi intre 10°C - 30°C, iar daca trec printr-un stres termic, pot aparea pete rosii pe frunze sau acestea pot cadea. Pentru a ameliora simptomele, se recomanda mutarea plantei intr-un loc in care temperatura sa corespunda mai bine nevoilor acesteia.

 

Alte informatii necesare
 

 

  • In timpul verii, pentru o crestere mai viguroasa, este recomandat sa o plasati pe balcon;
  • De-a lungul timpului, este normal ca frunzele din partea de jos sa cada, fiind un fenomen corelat cu imbatranirea plantei;
    Insuficienta luminii poate duce la decolorarea frunzelor;
  • Ca multe alte plante, Yucca elephantipes contribuie la purificarea aerului prin absorbtia dioxidului de carbon si eliberarea oxigenului, imbunatatind calitatea aerului din interior;
    In unele culturi, frunzele de yucca sunt folosite pentru a crea tesaturi sau cosuri;
  • Yucca elephantipes a fost descrisa pentru prima data de botanistul german Carl Friedrich von Ledebour in anul 1850. Denumirea sa stiintifica, "elephantipes," se refera la trunchiul sau robust si gros, care seamana cu picioarele unui elefant. Numele de gen "Yucca" provine din termenul folosit de localnicii din zona Caraibelor pentru a descrie plantele din acest gen.
Intrebari frecvente
 

Unde ar trebui sa amplasez Yucca?

 

Yucca prospera in locuri luminoase, fiind potrivita pentru o fereastra orientata spre vest care poate fi prea luminoasa pentru majoritatea celorlalte plante de interior.

 

Ce alte plante sunt similare cu plantele de yucca?

 

Daca va place aspectul estetic si cerintele de ingrijire ale plantelor din genul Yucca, puteti opta si pentru o planta din genul Dracaena, care arata similar.

 

Cat de rapid creste yucca?

 

Unele specii de yucca cresc relativ incet, in special cand sunt crescute in conditii de interior. De exemplu, la interior, o yucca poate creste timp de cel putin cinci ani fara a fi necesara transplantarea sau efectuarea taierilor.

 

Yucca este otravitoare?

 

Yucca prezinta un anumit grad de toxicitate pentru pisici, caini si oameni. De obicei, se poate proteja singura datorita marginilor ascutite ale frunzelor si scoartei de pe trunchiul sau, insa, daca animalele de companie sau copiii provoaca deteriorari puternice ale plantei, acestia pot intra in contact cu elementele toxice din interiorul plantei.

 

Concluzie
 

Yucca este un gen variat de plante perene, arbusti si arbori, cu specii ce se preteaza pentru cresterea in interior (de exemplu, Yucca elephantipes si Yucca aloifolia) si exterior (Yucca filamentosa). Ingrijirea adecvata presupune atentia la anumiti factori de mediu (lumina, temperatura, umiditate), fiind importante si lucrarile de ingrijire (udare, fertilizare, taieri si transplantare). Astfel, cu calitatile ei ornamentale deosebite, yucca este o alegere excelenta pentru iubitorii de plante care doresc sa aduca o nota exotica in interiorul casei sau in gradina lor.

 

Observatii
 
  • Va rugam sa respectati cu strictete dozele de aplicare recomandate, pentru a beneficia la maximum de produse.
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.
  • Va incurajam sa cititi cu atentie eticheta fiecarui produs inainte de utilizare. 
Buton WhatsApp
Ai nevoie de ajutor sau vrei sa plasezi o comanda rapid?
Apasa butonul de WhatsApp si discuta direct cu un specialist. Suntem aici sa te ajutam imediat.
WhatsApp Logo Contacteaza-ne pe WhatsApp