Viermele merelor - tratamente si recomandari

Viermele merelor, cunoscut sub denumirea stiintifica de Cydia pomonella, este un daunator periculos, raspandit pe scara larga in Romania, provocand anual pagube semnificative. Face parte din ordinul Lepidoptera (lepidoptere, fluturi) si familia Tortricidae. Viermele merelor ataca fructele de mar, par, prun, gutui, cais, piersic, nuc si alte specii, producand daune importante atat in livezi, cat si in gradini.

 

Adultul prezinta aripi anterioare alungite, de culoare brun-cenusie, traversate de linii mai inchise. Aripile posterioare sunt brun-roscate, cu reflexe aramii. Larva are un corp alb-rozaliu si capul brun. Pupa poate varia in culoare de la brun-galbuie la brun-inchisa.

 

Care este biologia si ecologia viermelui merelor?

 

Viermele merelor (Cydia pomonella) ierneaza sub forma de larva in ultima varsta, adapostindu-se intr-un cocon de matase sub scoarta exfoliata si in crapaturile acesteia. Acesta are doua generatii pe an. 

 

Primavara, in luna aprilie, cand bobocii de mar se coloreaza, larvele se transforma in pupe, iar adultii apar in prima jumatate a lunii mai. Femelele depun ouale izolat pe frunze si fructe, cand acestea au marimea unei alune. Larvele nou aparute patrund in fructe, de obicei prin regiunea caliciului sau a pedunculului, si rod galerii spre centrul fructului, hranindu-se cu endospermul semintelor.

 

Fluturii generatiei a doua apar la sfarsitul lunii iulie sau inceputul lunii august si depun ouale direct pe fructe. Larvele din aceasta generatie se dezvolta in fructele aproape coapte. 

 

Larvele din prima generatie ataca fructele cu un diametru de aproximativ 1,5 cm, patrunzand usor in interior prin zona coditei sau a caliciului, consumand semintele si trecand la alte fructe. O singura larva poate ataca pana la sase fructe, determinandu-le sa ramana mici si sa cada pe sol.

 

Larvele din generatia a doua apar in perioada 20 iulie - 15 august, atacand fructele parguite sau coapte. Fructele mature atacate putrezesc usor, devenind tinta putregaiurilor si avand de asemenea si o valoare comerciala redusa.

 

Care sunt semnele atacului?

 

Larvele din prima generatie afecteaza fructele tinere, in timp ce cele din a doua generatie vizeaza fructele complet dezvoltate. Fructele afectate prezinta galerii umplute cu resturi de hrana si excremente, fenomen recunoscut sub denumirea de „viermanosirea merelor”.


 

Ce tratamente se aplica impotriva viermelui merelor?

 

Impotriva viermelui merelor se recomanda aplicarea a 1-2 tratamente cu insecticide specifice pentru combaterea generatiei I, in perioada mai-iunie, si 2-3 tratamente pentru controlul generatiei a II-a, in lunile iulie-august.

 

Produse recomandate:
  1. INSECTICID BIATOX 200 SE
    INSECTICID BIATOX 200 SE
    incepand de la 28340 Lei
  2. INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    INSECTICID DELTASAP 2,5 EC
    incepand de la 329 Lei
  3. INSECTICID AFFIRM OPTI
    INSECTICID AFFIRM OPTI
    incepand de la 1226 Lei
  4. INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    INSECTICID DECIS EXPERT 100 EC
    incepand de la 355 Lei
  5. INSECTICID LASER 240 SC
    INSECTICID LASER 240 SC
    incepand de la 766 Lei
  6. INSECTICID KARATE ZEON
    INSECTICID KARATE ZEON
    incepand de la 361 Lei
  7. INSECTICID KAISO SORBIE 5 EG
    INSECTICID KAISO SORBIE 5 EG
    incepand de la 16738 Lei
  8. INSECTICID CORAGEN
    INSECTICID CORAGEN
    incepand de la 582 Lei

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti comanda si: 

 

In plus, pentru a imbunatati eficacitatea insecticidelor, se recomanda si adaugarea unui adjuvant in solutia de stropit.

 

Produse recomandate:
  1. ADJUVANT FORTGREEN MIG
    ADJUVANT FORTGREEN MIG
    incepand de la 3267 Lei
  2. ADJUVANT SPRAYGARD
    ADJUVANT SPRAYGARD
    incepand de la 468 Lei
  3. ADJUVANT SILWET GOLD
    ADJUVANT SILWET GOLD
    incepand de la 675 Lei

 

Aceste insecticide trebuie aplicate conform recomandarilor de pe eticheta, respectand dozele si perioadele de aplicare pentru a minimiza impactul asupra mediului inconjurator si a evita aparitia fenomenului de rezistenta a daunatorilor.

 

De asemenea, la aplicarea insecticidelor este important sa se respecte timpul de pauza mentionat pe eticheta.

 

!!! Timpul de pauza reprezinta intervalul de timp care trebuie sa treaca intre ultima aplicare a tratamentului cu insecticid si momentul recoltarii fructelor.

 

Pentru a determina momentul optim pentru aplicarea tratamentelor, se recomanda utilizarea capcanelor de monitorizare cu feromoni. Aceste capcane ajuta la detectarea prezentei fluturilor (adultilor) si la evaluarea gradului de infestare, oferind informatii esentiale pentru stabilirea intervalului corect de aplicare a tratamentelor fitosanitare. 

 

Produse recomandate:

 

De regula, tratamentele se efectueaza la capturarea a 3-4 masculi/ha/saptamana pentru generatia I, iar pentru generatia a II-a, la  2-3 masculi/ha/saptamana.

 

Utilizarea capcanelor de monitorizare optimizeaza eficienta tratamentelor si contribuie la protejarea recoltelor impotriva pagubelor provocate de viermele merelor.

 

Concluzie
 

In concluzie, viermele merelor, cunoscut sub denumirea stiintifica de Cydia pomonella, este o insecta periculoasa si raspandita in Romania, provocand anual pagube semnificative in culturile de fructe. Apartinand ordinului Lepidoptera si familiei Tortricidae, acesta afecteaza o gama larga de pomi fructiferi precum marul, parul, prunul, gutuiul, caisul si piersicul, cauzand daune atat in livezi, cat si in gradini.

 

Pentru a controla acest daunator, se recomanda tratamente adecvate in functie de ciclul sau de viata. Pentru generatia I, sunt indicate 1-2 tratamente aplicate in perioada mai-iunie, in timp ce pentru generatia a II-a se recomanda 2-3 tratamente aplicate in lunile iulie-august. Este foarte important sa se utilizeze insecticide specifice pentru a controla infestarile si a minimiza pierderile de recolta.

 

Pentru a determina momentul optim pentru aplicarea tratamentelor, este indicata utilizarea capcanelor de monitorizare cu feromoni ce detecteaza prezenta adultilor si ofera informatii despre gradul de infestare. Aceasta abordare ne permite sa stabilim intervalul optim de aplicare a tratamentelor fitosanitare, imbunatatind astfel eficienta tratamentelor si contribuind la protectia recoltei impotriva daunelor cauzate de viermele merelor.

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!