Tuta absoluta - Tratamente si recomandari

Molia miniera a tomatelor, cunoscuta si sub numele de Tuta absoluta, este o specie de molie din familia Gelechiidae, originara din America de Sud. Aceasta insecta a patruns in Europa in anul 2006, fiind identificata pentru prima data in Spania. In Romania, a fost observata in anul 2009, mai precis in zona Satu Mare. Tuta absoluta reprezinta un pericol major pentru culturile de tomate, putand provoca pagube devastatoare de pana la 100%.

 

S-a observat ca raspandirea acestei molii s-a facut in principal prin intermediul importului de tomate recoltate. Acest lucru se explica prin prisma faptului ca larvele moliei parasesc fructul dupa ce acesta a fost cules, pentru a-si completa ciclul de dezvoltare. Pupele, care reprezinta stadiul de dezvoltare al insectei, au fost gasite in ambalajele folosite pentru transport, in timp ce adultii au fost capturati in capcanele feromonale amplasate in incaperile de ambalare.

 

In prezent, Tuta absoluta este prezenta in numeroase tari din America, Asia, Europa si Africa, reprezentand o amenintare constanta pentru culturile de tomate din intreaga lume.

 

Stadii de dezvoltare

 

Tuta absoluta are un ciclu de viata care cuprinde patru stadii de dezvoltare: 

 

  • Ou 
  • Larva
  • Pupa 
  • Adult

Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor si sunt de culoare crem, avand o dimensiune mica, de aproximativ 0,35 mm. Dupa o perioada de 4-6 zile aceste oua eclozeaza, eliberand larvele.

 

Larvele recent eclozate sunt de culoare alba, insa pe masura ce cresc, acestea isi schimba culoarea, devenind verde deschis sau roz, cu capul negru. Ele trec prin patru stadii larvare pana ajung la stadiul de pupa. In timpul acestui proces, larvele se hranesc cu frunzele si fructele plantei gazda, cauzand daune semnificative culturilor de tomate.

 

Stadiul de pupa este caracterizat de o culoare initiala verde, care devine maro spre sfarsitul stadiului. Pupele pot fi gasite atat in sol, cat si pe organele aeriene ale plantei. Atunci cand impuparea are loc pe plante, larvele mature construiesc un cocon de protectie in jurul acestor pupe. Acest cocon lipseste in cazul impuparii in galeriile sapate.

 

Adultul (sau molia) este o insecta de culoare maro, cu o lungime de 6-7 mm si o anvergura a aripilor de aproximativ 10 mm. Are doua antene filiforme si formatiuni solzoase argintii sau gri pe corp. Pe aripile anterioare se pot observa puncte negre distinctive. Femelele sunt in general mai mari decat masculii. Ciclul de viata al moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta) include si o perioada de iernare, astfel, acest daunator poate ierna in stadiul de ou, pupa sau adult, in functie de conditiile de mediu.

 

Aceste insecte sunt adaptate sa se reproduca si sa se dezvolte rapid, iar conditiile favorabile de temperatura, precum si disponibilitatea hranei le permit sa evite stadiul de diapauza, continuand sa provoace daune culturilor de tomate pe tot parcursul anului.


 
Care este ciclul biologic al moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta)?

 

Tuta absoluta este o insecta cu un potential reproductiv impresionant. Ciclul sau de viata poate varia intre 25 si 38 de zile, in functie de temperature si este alcatuit din patru etape distincte: ou, larva (care trece prin patru stadii larvare), pupa si adult.

 

Studii detaliate arata ca la temperaturi moderate, in jurul valorii de 14°C, molia isi completeaza ciclul biologic in aproximativ 76 de zile, in timp ce la temperaturi mai ridicate, in jurul valorii de 27°C, acest ciclu se poate desfasura in doar 24 de zile.
Observatiile din practica au demonstrat ca in conditii de temperaturi extreme, cuprinse intre 34 si 40°C, Tuta absoluta isi incheie ciclul biologic intr-un interval scurt de 10 pana la 15 zile.

 

Aceasta insecta incepe activitatea devreme si poate fi intalnita in culturile de tomate cat timp temperaturile se mentin peste 9°C. In spatiile protejate, cum ar fi serele, poate avea 10-12 generatii pe an. O femela poate depune pana la 250 de oua in viata ei, care dureaza in medie 10-15 zile, asigurand o crestere rapida a populatiei.

 

Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor, iar larvele, dupa eclozare, se hranesc intens, formand galerii in frunze, petiol, tulpini si chiar in fructe. 

 
Cand este activa Tuta absoluta?

 

Adultii sunt activi pe timp de noapte, preferand sa se ascunda printre frunze in timpul zilei. Desi viata lor este relativ scurta, de 10-15 zile, femelele reusesc sa depuna un numar mare de oua, asigurand astfel o crestere rapida a populatiei. 

 

Larvele, dupa ce trec prin cele patru stadii larvare si se hranesc intens, produc un cocon din materialul ingerat, care le ofera protectie in timpul perioadei de impupare. Stadiul de pupa dureaza aproximativ 10-11 zile la femele si 11-13 zile la masculi. In conditii meteorologice optime, se poate produce pana la 10-12 generatii de molii pe an.

 

Care sunt simptomele atacului moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta)?

 

Atacul moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta) poate fi observat prin prezenta galeriilor pe frunze. Acestea sunt produse de larve care se hranesc cu mezofilul frunzelor, formand zone minate, in special pe varfurile de crestere si pe florile si fructele tinere, unde larvele lasa excremente de culoare neagra. In cazurile severe, aceste galerii pot fi intalnite si pe alte parti ale plantei. Atacul poate incepe de la stadiul de rasad si poate continua pana la recoltarea fructelor, accentuandu-se in perioadele cu temperaturi ridicate.

 

Desi adultii sunt mai greu de observat deoarece au un zbor nocturn si prefera sa se ascunda ziua printre frunzele plantelor, larvele sunt cele care cauzeaza pagubele reale, hranindu-se continuu timp de 12-15 zile pe parcursul celor patru stadii larvare. Aceste larve pot afecta nu doar frunzele, ci si tulpinile, petiolul si fructele, deteriorand rapid cultura. 

 

Este important de mentionat ca atunci cand se observa primele semne ale atacului (de obicei la nivelul varfurilor de crestere sau a frunzelor tinere), presiunea infectiei din sol este deja semnificativa, iar insecta poate fi prezenta in diferite stadii de dezvoltare acolo, inclusiv oua, pupa si adult, asigurand astfel un atac persistent. 

 

Desi simptomele atacului acestei molii pot fi confundate cu cele ale musculitei minere (Liriomyza trifolii), prin galeriile produse, dimensiunile si formele diferite ale acestora sunt caracteristice. In cazul Tuta absoluta, galeriile sunt mult mai mari si ovale, comparativ cu cele liniare formate de musculita miniera. Desi ambele pot afecta culturile de tomate, atacul moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta) poate conduce la daune mult mai severe, de pana la 100%, in timp ce musculita miniera, in cele mai severe cazuri, afecteaza aproximativ 10-20% din cultura.


 

Cum combatem Tuta absoluta?

 

Combaterea eficienta a moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta) necesita o abordare integrata care sa puna accent pe prevenirea atacului, utilizarea capcanelor adezive, feromonale si aplicarea tratamentelor chimice si biologice. Pentru a evita instalarea acestui daunator in culturi, este esentiala adoptarea masurilor preventive, avand in vedere dificultatea combaterii dupa ce atacul este deja prezent. 

 

Pentru a limita rata de crestere a populatiei si numarul de generatii pe an, este recomandata aplicarea tratamentelor preventive. In cazul instalarii atacului, tratamentele curative ar trebui sa fie efectuate de la debutul zborului fluturilor si la primele semne ale atacului, repetandu-se la intervale de 3-4 zile si alternand mai multe produse pentru a preveni dezvoltarea rezistentei.

 

Amplasarea capcanelor cu feromoni este o alta masura importanta pentru monitorizarea si controlul populatiei de insecte. Aceste capcane nu numai ca ajuta la depistarea precoce a prezentei daunatorului, dar pot oferi si informatii despre densitatea populatie acestuia, indeosebi in faza de rasad. In spatiile protejate, se recomanda utilizarea capcanelor adezive de culoare neagra.

 

Tratamentele chimice sunt o metoda principala de combatere a moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta), dar trebuie aplicate cu atentie pentru a evita dezvoltarea rezistentei la insecticide. In unele regiuni cu presiune mare de atac, s-a constatat ca aplicarea repetata a unui numar mare de tratamente intr-un sezon poate duce la dezvoltarea rezistentei la multe substante active.

 

Insecticide recomandate:

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti folosi si:

 

Este important sa nu se mareasca dozele de insecticide deoarece acest lucru poate creste riscul de dezvoltare a rezistentei daunatorului la substantele active pe care le contin insecticidele. In schimb, aplicarea regulata a tratamentelor saptamanale, inca de la inceputul sezonului, inainte de depistarea prezentei moliei, poate contribui la mentinerea sub control a populatiei de daunatori.

 

Alte informatii necesare:

 

Combaterea acestui daunator devine extrem de dificila odata ce a intrat in cultura din cauza vitezei de distrugere a plantelor si a rezistentei sale la insecticide, de aceea, respectarea unor reguli stricte de igiena culturala si aplicarea metodelor preventive sunt esentiale pentru protejarea culturilor. 

 

Astfel, se recomanda: 

 

  • Strangerea si distrugerea prin ardere a resturilor culturilor anterioare infestate;
  • Eliminarea si distrugerea imediata a plantelor daca se observa un atac izolat;
  • Indepartarea buruienilor care ar putea fi gazda pentru molia miniera, atat din cultura cat si din zona apropiata;
  • Monitorizarea atenta a spatiilor de producere a rasadurilor, folosind capcane feromonale;
  • Utilizarea plaselor anti-insecte si a usilor duble la intrarea in spatiile protejate;
  • Respectarea asolamentului si evitarea monoculturii, precum si rotirea culturilor din aceeasi familie pe parcursul mai multor ani;
  • In culturile protejate, efectuarea dezinfectiei solului si a structurii pentru a limita raspandirea daunatorilor.
 Dezinfectanti de sol recomandati:

 

In concluzie, molia miniera a tomatelor sau Tuta absoluta, este o specie de molie originara din America de Sud care a devenit un pericol major pentru culturile de tomate din intreaga lume. Prezenta initial in Europa din 2006, aceasta insecta a fost identificata pentru prima data in Spania si ulterior in Romania in 2009. 

 

Din cauza capacitatii sale de reproducere rapida si a rezistentei la insecticide, combaterea eficienta a a acestui daunator necesita o abordare integrata, care sa includa masuri preventive, monitorizarea activa si tratamente chimice si biologice aplicate cu atentie pentru a evita dezvoltarea rezistentei. Mai mult, respectarea regulilor stricte de igiena culturala si aplicarea metodelor preventive sunt esentiale pentru protejarea culturilor impotriva acestui daunator. 

 

Observatii

 

  • Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  • Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!