Soareci si sobolani – Tipuri de capcane si mod utilizare

Atat soarecii, cat si sobolanii au abilitatea de a patrunde in locuinte, existand insa, diferente notabile intre cele doua specii. Sobolanii, datorita dimensiunii lor mai mari si a capacitatii de a sapa si roade mai puternice, pot fi mai eficienti in gasirea drumurilor de acces in interior. 


Pe de alta parte, soarecii, mai mici si mai agili, pot utiliza crapaturile si orificiile mai mici pentru a patrunde in locuinte, de multe ori cautand adapost si hrana in interior. Pe langa folosirea metodelor specifice pentru combatere, este important sa se ia masuri de prevenire pentru a descuraja atat soarecii, cat si sobolanii sa intre in case si pentru a evita eventualele daune pe care le pot provoca.  
 
In functie de spatiul in care sunt prezenti soarecii si sobolanii, pentru eliminarea acestora, se pot utiliza si capcane. Capcanele pot fi de mai multe tipuri, respectiv: 

 

  • Capcane cu adeziv (lipici);
  • Capcane mecanice;
  • Capcane autoblocante; 
Ce sunt capcanele cu adeziv (lipici)? 

 

Capcanele cu adeziv (lipici) sunt fabricate din carton sau plastic si sunt prevazute cu un adeziv special, in care este impregnat si un atractant, cu scopul de a atrage soarecii sau sobolanii. Montarea acestor capcane cu adeziv este rapida si nu necesita nicio pregatire prealabila. Ele sunt concepute pentru o singura utilizare, de aceea, dupa ce au capturat soarecii sau sobolanii, acestea trebuie aruncate.  

 

Nu se recomanda amplasarea lor in locuri cu praf sau umiditate ridicata, deoarece pot fi usor deteriorate in astfel de conditii. De asemenea, temperaturile extrem de scazute sau ridicate pot afecta calitatea adezivului, reducandu-i eficacitatea.

 

In plus, este indicata utilizarea capcanelor in statii de intoxicare (din carton sau din plastic) pentru a le proteja de influentele externe si pentru a le prelungi astfel eficacitatea.  

 

De asemenea, un avantaj al utilizarii capcanelor impreuna cu statiile de intoxicare, este faptul ca, sansele ca rozatoarele sa scape sunt mult mai reduse

 

Capcane adezive recomandate:  

 

Statii de intoxicare recomandate:

 

Ce sunt capcanele mecanice? 
 

Spre deosebire de capcanele cu adeziv, capcanele mecanice ucid instant soarecii sau sobolanii, in momentul in care ei declanseaza clapeta si dezarmeaza capcana. Se folosesc impreuna cu momeli (alimente sau atractanti speciali conceputi pentru rozatoare), care sa atraga rozatoarele in cursa. Dupa ce sunt armate, capcanele mecanice trebuie amplasate in locuri ascunse (pentru a fi ferite de accesul copiilor sau al animalelor de companie).  


 
In cazul in care o capcana se dezarmeaza intamplator, va trebui armata la loc, de aceea, este necesara o verificare constanta. Dupa capturarea daunatorilor, capcanele mecanice pot fi reutilizate. Cu toate acestea, inainte de a le reutiliza, este recomandat sa le spalati cu apa fierbinte si sa fie dezinfectate. Aceasta va ajuta la eliminarea mirosului ramas de la rozatoarele capturate, ceea ce ar putea afecta eficacitatea capcanei, impiedicand totodata raspandirea patogenilor.  

 

Produse recomandate:

 

Ce sunt capcanele autoblocante? 
 

Capcanele autoblocante sunt dispozitive speciale in care soarecii sau sobolanii pot fi capturati, insa, fara a-i ucide. Aceste capcane reprezinta o optiune mai sigura, deoarece exista sanse extrem de reduse ca daunatorii sa poata evada din ele si se pot folosi pe perioade mai lungi de timp, necesitand doar eliberarea capturilor din interior. 

 

La fel ca si celelalte tipuri de capcane, acestea sunt disponibile in variante pentru soareci sau pentru sobolani. Capcanele pentru soareci pot prinde mai multi daunatori simultan, fara a necesita verificari sau rearmari constante. In schimb, cele pentru sobolani necesita rearmare dupa fiecare captura. 

 

Capcanele autoblocante pentru soareci pot fi utilizate impreuna cu placi adezive plasate in interiorul lor, ceea ce faciliteaza eliminarea capturii. Acestea sunt eficiente atunci cand sunt folosite impreuna cu un atractant special pentru soareci si sobolani sau cu alimente cu un miros puternic care sa atraga daunatorii. 

 

Atractanti recomandati:

 

Aceste capcane (adezive, mecanice, autoblocante) se plaseaza strategic pe traseul soarecilor sau sobolanilor. In acest fel, rozatoarele vor trece pe langa ele si vor fi rapid atrase in capcana. Este important ca aceste capcane sa fie instalate in apropierea peretilor, sub mobilier sau in zonele mai putin vizibile. Acest lucru se datoreaza faptului ca soarecii si sobolanii, in timpul deplasarii lor, tind sa aiba o parte a corpului lipita de un perete din motive de siguranta. Din acest motiv, se recomanda montarea capcanelor in colturile peretilor sau in zonele mai inguste. 

 

Concluzie
 

Capcanele cu adeziv (lipici), capcanele mecanice si capcanele autoblocante reprezinta optiuni variate pentru controlul soarecilor si sobolanilor, fiecare avand propriile avantaje si dezavantaje.

 

Totodata, dupa alegerea tipului de capcana dorit (in functie de spatiu, gradul de infestare), este indicat sa se tina cont si de aspecte precum: amplasarea capcanelor, utilizarea atractantilor, spalarea si dezinfectarea celor reutilizabile, pentru un control eficient al rozatoarelor si o buna igiena. Capcanele mentionate se utilizeaza pentru eliminarea rozatoarelor ce au patruns in spatiile interioare sau in spatii in care nu se pot utiliza raticide.  

 

In plus, pe langa masurile specifice de eliminare a rozatoarelor, se recomanda si utilizarea repelentilor, pentru a le tine la distanta.  

 

Produse recomandate:

 

Observatii

 

  •  Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  •  Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.  

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta  personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!